Motokross Isad ja Pojad peab sel nädalavahetusel Räpinas Linte krossirajal oma 30. juubelit

Laupäeval 12. augustil toimub Räpinas Linte krossirajal motokross Isad ja Pojad 2023. See suurte traditsioonidega võistlus peab sellel aastal oma kolmekümnendat juubelit. Kuidas see võistlus alguse sai ja kuidas ta Räpinasse kolis, sellest saab aimu järgnevas loos.

Isade ja Poegade motokrossi algatajaks on Jüri Preobraženski, kes esimese võistluse korraldas Tallinna teletorni all talvel 30 aastat tagasi. Ainulaadne sari liikus seejärel üheksaks aastaks Hiiumaale, kuid sai oma lõpu seal seoses maaomanike ja omavalitsuse vahelise koostöö puudumise tõttu. Ja nii ei toimunudki seda põnevat võistlust 2002 aasta suvel.

2003 aastal võistlesid juba isad ja pojad Räpinamail, Linte krossirajal. Räpina oli siis ja on mõnedele ehk tänagi sama eksootiline paik nagu Hiiumaa, kuhu tullakse mõnusa tundega.

„Isad ja Pojad“ võistluse võitjapere selgitatakse isa ja poja tulemuste liitmise teel ja kogutud suurim punktisumma selgitab võitja. Sellise tulemusega on ajalukku läinud: Andero ja Avo Lusbo 2003, 2006, 2011; Gert ja Andres Krestinov 2004; Tamur, Hendrik ja Marek Talviku 2005, 2008, 2009, 2012; Erki ja Valdur Kahro 2007, 2010; Niks ja Edijs Šilins 2013; Robin ja Rando Kruuse 2014; Mark ja Einar Peterson 2015; Kairo ja Jaanus Katkosilt 2016; Enriko ja Rene Peilman 2017; Sebastjan ja Tanel Leok 2018; Stefan ja Taimar Taaber 2019; Travis ja Tanel Leok 2020; Carl-Markus ja Margo Merits 2021; Raiki ja Urmas Põldma 2022a.

Ning, et need tulemused ei jääks ainult arhiivi ja võitjate mälestustesse, lõime siia krossiraja kaldale 2012a krossipargi, kuhu istutati 10 tammepuud ja paigaldati infostend. Igal aastal lisandub parki üks nimesilti ja aastat kandev võitjatepuu. Aastatepikkune kogemus näitab, et seda istutama pääseda ei ole lihtne. Meeskonnal peab olema kiirust ja õnne.

Lisaks Isade ja Poegade krossile peab oma 30. juubelit tänavu ka Räpina Motokross. Kuidas toimus 30. aastat tagasi esimene motokross Linte rajal?

Avo Lusbo: “1994 aasta suvel kohtasin Võrumaal head sõpra Aivar Leokit. Ta tegi ettepaneku minu väikesel trennirajal Lintes noortele motokross korraldada. Poistel (Aigar ja Tanel Leok) pidi vaba nädalavahetus olema. Leppisime kokku, et mina valmistan raja ja Aivar sebib sõitjad ja karikad. Ja nii olidki kohal tänagi tuntud Triisad, Laansood, Leokid, Kovalid, Krestinovid, Lehtlad, Havamid. Põnevust tekitas Avo Leoki esinemine (KX500) suurel hüppel ja tagarattal sõit. Sellist „janti” polnud Räpina rahvas veel näinud. Video sellest võistlusest on olemas ja seda on võimalik näha tänavusel krossil.”

Sealt algas motoelu Räpinas. Kuni 2015a korraldati siin igal aastal talikrossi EMV kui ka suvekrossi.

Tänavune „Isad ja Pojad Räpinas 2023” on ENKV etapiks, kuid osalema pääsevad lisaks isadele ka veteranid 40+, 50+ ja MX Hobi klassi sõitjad. Kuid päeva põnevama ja kiirema sõidu pakuvad publikule ja noortele tulevikutähtedele MX Open võidusõidud. Sinna pääsevad paaris- ja paaritute võistlusnumbrite treeningaegade parimad. Osalema on tulemas Eesti tippsõitjad ja julgemad motokrossist tõsiselt pidavad harrastussportlased.

Kagu Motoklubi kutsub võistlejaid osalema, publikut raja äärde kaasa elama ja tänab toetajaid.

Võistlusele saab registreerida siin https://msport.ee/events/enkv-vi-etapp-isad-pojad/?occurrence=2023-08-12

Kohtumiseni Lintes laupäeval 12. augustil kell 11.50!