“Suure Võidusõidu” Superbike’ide sõidu võitis Soomer, comebacki teinud Pärtelpoeg teine

Täna Porsche Ringil HRX “Suure Võidusõidu” raames toimunud motoringraja Eesti meistrivõistluste kolmanda etapi Superbike’ide sõidu võitis kindlalt Hannes Soomer, fännide marulise kaasaelamise saatel võttis teise koha comebacki teinud legendaarne Martin Pärtelpoeg.

Superbike’ide sõidu pikkus pidi olema 15 ringi, kuid juba pärast starti esimeses suures viraažis kukkus Madis Vestel (Suzuki, Suzuki Team Estonia) ning sõit peatati punase lipuga. Uueks sõidu pikkuseks sai väga lühikesed 6 ringi, kuna teleülekande graafik ei lubanud pikemat kordusstarti. Hanno Velt (Aprilia, Vihur Motosport) tegi aga uuel soojendusringil highside’i, tõstis siiski tsikli üles, lükkas lenksu sirgeks ja läks sarti hoolimata sellest, et päästemeeskond ei tahtnud teda hästi rajale lubada. Velt sõitis terve võistluse ilma esiklaasita ja võitles pealekäiva tuulega.

Skandinaavia meister Martin Pärtelpojale (Ducati, Äksi39Team), kes oli tulnud üheks võidusõiduks pärast rohkem kui viieaastast vaheaega taas ringrajale võistlema, elas kaasa selle võistluse kõige rohkearvulisem fännkond. Nende kaasaelamine oli tema sõnul finišisirgel selgelt kuulda, aga “kuulsin hästi ka oma kisa, kui hirmust kiivrisse röökisin,” tunnistas Matu, kes pidas Veldiga võistlusel maha ägeda heitluse. “Väga äge, ma olen nii rahul,” oli ta saavutuse üle üliõnnelik. Kehvast stardist hoolimata suutis ta end kolmandaks ja vahepeal ka teiseks sõita. Viimasel ringil oli valitsev Eesti meister Velt küll ees, kuid finišisirgel pressis Pärtelpoeg end siiski teiseks.

“Täna oli üsna libe, isegi vanameister Velt tegi vea,” ütles kindlalt Superbike’ide sõidu võitnud Hannes Soomer (Honda, Vihur Motosport), kes ei hakanud libedal rajal rekordeid taga ajama. Soomeri vihmaootusest, mille käigus ta soovis järgmiseks IDM-i etapiks oma mootorratta vihmaseadeid parandada, ei tulnud küll midagi välja, kuid publikule oli kindlasti meeldivam, et tänane võidusõit toimus päikeselise ilmaga.

Libedust kurtsid ka teised tsiklisõitjad – arvatavasti on samal võistlusel olevatest autoklassidest mõnes kasutusel sellised rehvid, millest eralduv puru muudab raja mootorrataste jaoks eriti ebakindlaks. Näiteks neljandaks tulnud Mihkel Osula (BMW, Vihur Motosport) ei saanudki sellel võistlusel paika oma tagaratta seadet, kuigi nägi sellega vaeva terve nädalavahetuse.

Superbike’idega samas stardis rajal olnud B1200 klassis võitis Raido Leenpalu (Kawasaki, RedMoto Racing), kes oli valmistunud pika sõidu taktikaks, kuid sõit kujunes talle soodsaks ka sprindi puhul. “Sõidu alguses oli väike rodeo, käisin korraks rajalt väljas ja siis hakkasin tagant tulema,” oli Leenpalu pingelises sõidus saavutatud võidu üle õnnelik. Teise koha võttis sama rõõmus Andres Tammsaar (Ducati, Biker24 Motospordiklubi) ja kolmanda koha Evgeny Lavrinenko (BMW, Vihur Motosport).

“Sõit oli minu jaoks natuke igav, alguses pingutasin, aga lõpus lihtsalt nautisin Pärnu rada ja ilusat ilma,” ütles Superstock 600 sõidu võitnud Jaanus Saarmaa (Suzuki, SK Suzuki Team Estonia). Saarmaa läks sõidus oma teed, kuid tema selja taga andsid kuuma Kirsi Kainulainen (Yamaha, Soome), Alar Laidoner (Yamaha, Seltec Racing) ja Rain Leenpalu (Kawasaki, RedMoto Racing). Nad olid tihedalt üksteise kannul ja vahetasid pidevalt kohti. Lõpuks suutis Kainulainen, kes kurtis, et see hooaeg ei ole sugugi hästi alanud, oma paremuse kehtestada ja teise koha võtta. “See teine koht on minu jaoks nagu võit,” rõõmustas Kainulainen. Soomlannast 3 tuhandikku kiirema ringiaja välja sõitnud Laidoner aga arvas, et teine koht jäi kahe ringi kaugusele.

Supersport 300 klassis näitasid taas põnevat vaatemängu Hugo-Brent Freimann ja Selyn Kazakova (mõlemad Yamaha, Vihur Motosport). Juba esimese poole ringi jooksul oli liider kaks korda vahetunud ja nii jätkus see terve võidusõidu jooksul, kuni Kazakova lõpuks ette pääses, Freimann aga tuli enne kaks ringi enne lõppu rajalt maha tehniliste probleemide tõttu ega saanud kahjuks tulemust kirja. “Natuke raske oli kohe ilma soojenduseta hommikul võidu sõita, aga sain hakkama,” ütles Kazakova, kes hindas kuni Freimanni loobumiseni oma võiduvõimalusi fifty-fifty. Teiseks ja kolmandaks tulid täna endalegi pisut ootamatult Andre Köster (Kawasaki, Vihur Motosport) ja Karro Robert Jäärats (Yamaha, Vihur Motosport).

C1200 klassis oli täna suveräänne liider Roman Rumjantsev (BMW, Vihur Motosport), teiseks sõitis end Vladislav Strekats (BMW, Biker24 Motospordiklubi) ja kolmandaks Danel Udu (BMW, Vihur Motosport). C600 klassis võitis oma esimese võistluse 600-kuubikulisel tsiklil teinud Silvester Sarapik (Suzuki, Vihur Motospor), teine oli Tarmo Kõrs (Suzuki, RedMoto Racing) ja kolmas Hanno Hansson (Kawasaki, Vihur Motosport).

Võistluse detailsemad tulemused on leitavad siit: https://beta.speedhive.com/events/2339521

Galerii (foto Karli Saul): https://photos.app.goo.gl/ot3gJDoR4K23KM2L8

Videointervjuud Motoringraja YouTube’i kanalis: https://www.youtube.com/watch?v=jsmv_yrpfU4&list=PLPklwezQn1ekbCLzVyHcQhdw81kj-szGm

Motoringraja Eesti ja Balti meistrivõistluste viimane etapp toimub 2.-3. septembril Porsche Ringil.