MX Liiga 8. etapp toimus nädalavahetusel Karksi-Nuias

Laupäeval, 26. augustil toimus Karksi-Nuias MX Liiga kaheksas etapp. Lisaks soolodele käisid rajal ka külgvankrid ja quadid, kes võistlesid Eesti karikavõistluste punktide eest. Ilmataat kostitas rada enne võistlust korraliku vihmaga ja sõitjad said kogu päeva jooksul nautida suurepäraseid tingimusi.

Kõige kiiremas MX Pro klassis näitas ülekaalukalt parimat kiirust Karel Kutsar. Ka võistlussõitudes võttis Kutsar liidrikoha pärast starti kohe enda kätte. Temaga üritas ainsana sammu pidada Erki Kahro. Esimeses sõidus püsiski Kahro pidevalt löögiläheduses, kuid Kutsaril oli kõik kontrolli all ja ta võttis lõpuks 8 sekundilise edumaaga võidu Kahro ees. Kolmandana tuli finishisse ilusat ja kiiret sõitu teinud Martin Michelis.

Teises sõidus liikusid taas Kutsar ja Kahro kiirelt teistel eest ära. Kahro jäi seekord ka Kutsarist ise pikemalt maha ning Kareli esikoht ei sattunud kordagi kahtluse alla. Kahro tuli taas finishisse kindlalt teisena. Kolmanda koha võttis sõidus alguses sisse Michelis, kuid ta tegi sõiduvea ja kolmandaks tõusis Mikk-Martin Lõhmus. Michelis nägi seejärel kõvasti vaeva, et kaotatud aega tagasi teha ning sõidu lõpus õnnestuski tal konkurent kinni püüda ja temast ka mööduda.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Kutsar, teine oli 108 punktiga Kahro ja kolmas 100 punktiga Michelis. Kutsar tõusis ka MX Pro klassi üldarvestuses 594 punktiga sarja liidriks. Teisel kohal on 587 punktiga Aleksei Vinogradov ja kolmandal kohal 647 punktiga Tristan Uiga. MX Juniode arvestuses teenis esikoha Mikk-Martin Lõhmus, teine oli Richard Paat ja kolmas Sebastian Leok.

MX B klassis oli kohale tulnud 11 sõitjat ja nad pidasid oma võistlussõidud koos Pro klassiga. Esimeses sõidus oli heas hoos Karl Kiil, kes suutis endast kogenumad konkurendid seljataha jätta. Teisena tuli finishisse Siim Palatu ja kolmandana Timmo Mõts. Teise sõidu võitis aga Palatu ja see andis talle ka päeva kokkuvõttes esikoha. Teisena lõpetas sõidu Madis Lepikov ja kolmandana Mõts.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 114 punktiga Palatu, teise koha sai 100 punktiga Lepikov ja kolmanda koha 100 punktiga Mõts. B klassi üldliider on 779 punktiga Kiil, teisel kohal on 748 punktiga Mõts ja kolmandal kohal 724 punktiga Lepikov.

MX C klassi avasõitu asus juhtima Siim Ihats, kuid ta langes peagi kolmandale kohale. Liidrikoha võttis enda kätte Gregor Allikas ja seda ta enam käest ei andnudki. Teisena tuli finishisse sõitu neljandana alustanud Marten Tint. Kolmanda koha teenis avasõidus Ihats. Teises sõidus võttis Allikas liidrikoha enda kätte kohe sõidu alguses ja taas tuli ta võidukalt finishisse. Teisena lõpetas sõidu taas Tint ja kolmandana Joosep Bork.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Allikas, teine oli 108 punktiga Tint ja kolmas 96 punktiga Ihats. Klassi üldliider on 712 punktiga Allikas, teisel kohal on 660 punktiga Ihats ja kolmandal kohal 598 punktiga Allar Keerme.

MX D klassi avasõitu juhtis alguses Steven Niklus, kuid ta katkestas sõidu eskohalt. Liidriks tõusis seejärel Tarvi Taelma, kes sõidu lõpuks ka võitis. Järgnevatele kohtadele käis kõva heitlus ja teisena suutis sõidu lõpetada Enari Epro ja kolmandana Hardi Prans. Teises sõidus teenis esikoha aga hoopis Marten Aus, Prans lõpetas sõidu teisena ja lätlane Valters Belavs kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 104 punktiga Prans, teine oli 102 punktiga Aus ja kolmas 102 punktiga Taelma. Klassi üldliider on etapi kümnendana lõpetanud Andero Pikk (720 punkti). Teisel kohal on 674 punktiga Prans ja kolmandal kohal 638 punktiga Taelma.

MX E klassis on esikümnes sõitjate sõidutase mühinal kasvanud ja sõitudes näidati kohati juba kiiremaid ringiaegu kui D klassis. Avasõidus võttis esikoha Karl Valem, teiseks tuli Ahti Tull ja kolmandaks Romet Ollermaa. Ka teise sõidu võitis Valem, teine oli Tull ja kolmas Margo Pärnaku.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Valem, teiseks tuli 108 punktiga Tull ja kolmandaks 92 punktiga Kristo Ojaste. Üldliider on 739 punktiga Valem, teist kohta hoiab 726 punktiga Tull ja kolmandat kohta 683 punktiga Pärnaku.

Veteranide 40+ klassis ei olnud vastas Dmitri Vinogradovile. Ta võitis kindlalt mõlemad sõidud ja teenis 50 punktiga esikoha. Mõlemad sõidud lõpetas teisena Ain Kletenberg ja talle kuulus etapi kokkuvõttes 44 punktiga teine koht. Kolmas oli kahel korral Janis Kaljas, kes sai ka etapi kokkuvõttes 40 punktiga kolmanda koha.

Veteranide 50+ arvestuses läks esikoht Soome. Mõlema sõidu võiduga tuli esimeseks Petri Pohjamo, teise koha sai Argo Laherand ja kolmanda koha Priit Laur. Mõlemad mehed olid ka sõitudes vastavalt teine ja kolmas.

Mulgi MV arvestuses tuli esimeseks Günther Põllumäe, teise koha sai Jaanus Hugo Ermits ja kolmanda koha Sander Hermiste.

Külgvankrite klassis sai publik näha MM-i tipptaset, sest võistlema olid tulnud maailmameistrivõistlustel viiendat kohta hoidvad lätlased Daniels ja Bruno Lielbardis. Loomulikult keegi neile siin vastu ei saanud ja lätlased võtsid mõlemas sõidus kindla esikoha. Avasõidus suutis lätlastega mõne ringi koos sõita Tanel Reesna ja Sten Niitsoo. Mehed lõpetasidki avasõidu lõpuks teisena. Kolmandaks tõusid avasõidus Markus Normak ja Markus Lina. Teises sõidus toimis Normaki ja Lina koostöö veelgi paremini ning sel korral suudeti edestada ka Reesnat ja Niitsood.

Etapi kokkuvõttes tulid esikoha 50 punktiga Lielbardised, teise koha sai 42 punktiga Normak ja Lina ning kolmanda koha 42 punktiga Reesna ja Niitsoo. Karikavõistluste arvestuses on esikohal aga 256 punktiga Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp. Teist kohta hoiavad 203 punktiga Kevin ja Kenny Vahter ning kolmandat kohta 182 punktiga Katrin Põldma ja Patrick Põldma.

Veteranide arvestuses olid parimad Janek Soidla ja Kristel Kindel, teise koha said Argo Põldsaar ja Tom Küüsmaa ning kolmanda koha Ivo ja Ralf Kütt. Veteranide 55+ klassis olid parimad Sverre Lamp ja Indrek Aljes, teise koha said Sergei Ivanov ja Vahur Vingissaar ning kolmanda koha Mika Hietala ja Valtteri Mäki.

Quadidel näitas parimat sõitu Karl Robin Rillo. Ta võitis mõlemad võistlussõidud ja teenis esikoha 50 punktiga. Teisena lõpetas mõlemad sõidud Rasmus Sõna (44 punkti) ja kolmanda koha sai Priit Järvloo (38 punkti), kes sõitudes oli neljas ja kolmas. Karikavõistluste arvestuses on üldliider 235 punktiga Sõna, teisel kohal on 230 punktiga Sigmund Villumsons ja kolmandal kohal 197 punktiga Rillo.

Quad Veteranide arvestuses tuli esikohale Olari Saarme, teise koha teenis Janek Vernik ja kolmanda koha Lauro Noot. B klassi parim oli Mihkel Mürk, teise koha sai Kevin Kaun ja kolmanda koha Steven Eres.

Järgmine MX Liiga etapp sõidetakse 23. septembril Maardus.

Foto autor on Aivar Rääts.