Krestinov ja Saar võitsid Läti MV viimase etapi Cesises

Läti motokrossi meistrivõistluste viimane etapp sõideti 17. septembril Cesise krossirajal. Etapil oli osalemas ka palju eestlasi ning nii mõnigi esikoht õnnestus koju tuua. Kõige kiiremas MX1 klassis võttis magusa võidu Gert Krestinov, quadidel näitas maailmataset Kevin Saar. 85cc klassis teenis etapivõidu Karl Teesalu.

Viimasel etapil Cesises oli MX1 ja MX2 klassis koos tugev seltskond. Ajasõidus oli kahe klassi peale kiireim MX2 klassi sõitja Mairis Pumpurs, talle järgnesid MX1 klassi sõitjad Kaarel Tilk, Karlis Sabulis ja Gert Krestinov.

Avasõidus võitlesid stardivõidu eest Sabulis ja Tilk. Lätlane surus ennast ette, Tilk võttis sisse teise koha ja Toms Macuks kolmanda koha. Esikolmik hakkas suurearvulise publiku ees kohe vägavat lahingut pidaama ja pidevalt olid kohamuutused ohus. Kahjuks suretas mõne ringi järel Tilk teiselt kohalt oma tsikli välja ja langes viiendaks. Meie parimaks tõusis Krestinov, kes oli leedulase Domintas Jazdauskase järel neljandal kohal. Ei eksinud ainult Tilk, teisel kohal sõitnud Macuks tegi peagi sõiduvea ning Krestinov tõusis juba kolmandaks. Siis ei pidanud vastu ka leeduka närv ning ka tema kukkus ja Krestinov ja Tilk tõusid juba teiseks ja kolmandaks. Sabulis pidas survele vastu ja lõpetas sõidu ikkagi esimesene, Krestinov tema seljataga kohe teisena ja Tilk kolmandana. Andero Lusbo oli avasõidus kuues. MX2 klassi arvestuses võttis esikoha sõidu viiendana lõpetanud Mairis Pumpurs, teise koha sai Edvards Bidzans ja kolmanda koha Uldis Freibergs. Mikk-Martin Lõhmus oli kuues.

Teises sõidus olid stardist taas kõige kiiremad Tilk ja Sabulis. Tilk suutis avakurvi küll esimesena jõuda, kuid Sabulis kohe hetk hiljem ründas ja võttis juhtimise enda kätte. Kolmandal kohal asus sõidu alguses Jazdauskas. Krestinov oli stardi järel viies ja Lusbo seitsmes. Tükk aega sõidetigi sellises järjestuses. Mida sõit edasi seda aktiivsemaks muutus aga Krestinov. Tema ringiajad võrreldes teistega paranesid ilmselgelt oli ta rajal kõige kiirem. Esmalt möödus Gert Pumpursist, mõni ringi hiljem tuli Krestinovi numbrit juba vaadata Jazdauskasel. Seejärel püüdis Gert kinni ka liidrid Sabulise ja Tilga. Kahe järjestikuse ringi jooksul tegi Krestinov veel kaks möödasõitu ja liidrikohal ta oligi. Esikohale saades kontrollis Krestinov juba sõitu võiduka lõpuni. Sabulis suutis Tilga viimaste ringide rünnakutele vastata ja hoidis teist kohta enda käes, Tilk lõpetas sõidu kolmandana. Lusbo lõpetas sõidu seitsmendana. MX2 klassi arvestuses oli parim Pumpurs, teine Bidzans ja kolmas Lusis. Lõhmus tuli finishisse seitsmendana.

MX1 klassi arvestuses teenis etapivõidu 47 punktiga Krestinov, teise koha sai 47 punktiga Sabulis ja kolmanda koha 40 punktiga Tilk. Lusbo oli 32 punktiga viies ja Aron Lenzius 26 punktiga kaheksas. Läti meistriks tuli 241 punktiga Macuks, teise koha sai 225 punktiga Jazdauskas ja kolmanda koha 211 punktiga Rainers Zuks. Meie parim oli hooja kokkuvõttes Lenzius, kes 177 punktiga neljanda koha sai.

MX2 klassis võitis 50 punktiga etapi Pumpurs, teine oli 44 punktiga Bidzans ja kolmas 38 punktiga Lusis. Lõhmus teenis etapi kokkuvõttes 29 punktiga 7. koha. Läti meistriks tuli 294 punktiga Bidzans, teise koha sai 263 punktiga Pumpurs ja kolmanda koha 262 punktiga Uldis Freibergs. Lõhmus tuli hooaja kokkuvõttes 181 punktiga neljandaks.

Quadidel oli ainsa eestlasena stardis Kevin Saar. Kevin võttis lätlastel juba hommikuse kvalifikatsiooniga tuju ära. Parimal ringil edestas ta teise aja sõitnud Kristians Janis Sondirsit üle 2 sekundi. Järgnevad olid juba veelgi kaugemal.


Kevin Saar

Avasõidus Saare start kõige parem ei olnud, kuid rajal oli tema kiirust võrreldes teistega teisest puust. Saar tõusis mõne ringiga viienda koha piirimailt sõidu liidriks. Sealt edasi jättis ta konkurendid kaugele seljataha ning teenis lõpuks ligi 40 sekundilise edumaaga esikoha Sondorsi ees. Kolmanda tuli finishisse Karlis Lizanders.

Teist sõitu asus Saar juba avaringil juhtima ja see tähendas, et konkurendid jäid lõpuks veelgi kaugemale maha. Sõitu täielikult domineerinud Saar võttis 50 sekundilise edumaaga võidu Reinis Bicansi ees. Kolmanda tuli finishisse Matiss Palevics.

Etapi kokkuvõttes kuulus 50 punktiga esikoht Saarele. Teiseks tuli 38 punktiga Palevics ja kolmandaks 37 punktiga Bicans. Läti meistriks krooniti viiamse etapi viiendana lõpetanud Karlis Neija.

Külgvankritel oli Cesises kohal praktiliselt kogu Läti ja Eesti paremik. Eemale jäid vaid MM-sarjas sõitvad Lielbardised. Ajasõidus teenisid esikoha Janis ja Lauris Daidersid, teise aja sõitsid välja Janis ja Peteris Jegorovsid. Meie parimana olid Markus Normak ja Oliver Sebastian Lamp kolmandana. Läti ühed kiireimad Mairis Rupeiks ja Kaspars Liepins ei saanud oma külgvankrit ajasõidus käima ning neil tuli stardida teisest reast viimasena valides.

Avasõitu stardis juhtus kohe suur õnnetus ja rajal tuli käia ka kiirabil. See olukord sai otsustavaks Tanel Reesnale ja Sten Niitsoole. Vaatama kehvale sõidu algusele näitasid nad sõidus vägevat minekut ning kerkisid viimaste seast lõpuks lausa kolmandaks. Kuid avaringilt tulles, kui rajal olid veel meedikud stardis juhtunud õnnetuse tõttu, ei võtnud Reesna ja Niitsoo hoogu maha ning möödusid konkurentides. See tähendas, et sõidu järel määrati neile 10 kohaline karistus, mis kukutaks nad 13. kohale. Sõitu domineerisid algusest lõpuni Daidersid. Teise koha võtsid lõpuks Normak ja Lamp ning kolmanda koha Jegorovsid. Juba avaringist alates olid tõrkuva tehnikaga hädas meie kolmadad rahvuskoondise liikmes Robert Lihtsa ja Markus Lina ning lõpuks tuligi neil sõit pooleli jätta.


Normak ja Lamp

Külgvankrite teine võistlussõit oli pikale veninud võistluspäeva viimane ja väljas oli üsnagi hämaraks läinud ning korvidele oleks juba tulesid olnud vaja. Kanged korvimehi hämarus siiski ei seganud sõit sõideti ära. Daidersid võtsid stardi järel esikoha taas enda kätte, Jegorovsid asusid teisele kohale ning Normak ja Lamp peagi kolmandale kohale. Hea hooga hakkasid rajal liikuma aga taas Reesna ja Niitsoo, kes kohati parimaid ringiaegi sõita suutsid. Mehed tegidki mitmeid ilusaid möödasõite ning sõidu lõpuks suudeti Daidersite järele teisele kohale tõusta. Kolmanda lõpetasid sõidu Jegorovsid. Ilusa sõidu tegid tehnika korda saanud Lihtsa ja Lina, kes neljanda koha võtsid. Normak ja Lamp lõpetasid sõidu viiendana.

Etapi kokkuvõttes tulid esikohale 50 punktiga Daidersid, teise koha said 40 punktiga Jegorovsid ja kolmanda koha 38 punktiga Normak ja Lamp. Läti meistriteks tulid juba etapp varem tiitli kindlustanud Rupeiks ja Liepins.

125cc klassi asus lätlastega poodiumi nimel võitlema värske Eesti meister Richard Paat. Ajasõidus neljandat aega näidanud Paadi võistluspäev jäi kahjuks aga üsna lühikeseks. Avasõidus ei suutnud ta mõne ringi möödudes enam hooga sõita ning Paat keeras rajal maha ning katkestas sõidu. Teise sõidu starti ta enam ei tulnudki. Esikoha teenis klassis Tomass Saicans, teine oli Markuss Kokins ja kolmas Jekabs Kubulins. Meie parim oli Jan Marten Paju, kes sai 7. koha. Kaspar Uibu oli kaheksas ja Karl Kiil üheteistkümnes.

85cc klassis oli ainsa eestlasena rajal Karl Teesalu. Avasõidus võttis Teesalu Läti supertalendi Jekabs Hudolejsi järel sisse teise koha. Hudolejs olekski sõidu kindlalt võitnud, kuid tema tsikli tagaratas läks katki ning ta käis boksis uue järel. Teesalu tõusis tänu selle sõidu liidriks ning võttis lõpuks ka esikoha. Teisena lõpetas avasõidu Sebastians Olsens ja kolmandana Arturs Vinters.


Karl Teesalu võidu suuna liikumas

Teises sõidus Hudolejsi tehnika pidas vastu ning ta teenis esikkoha. Teesalu sõit seevastu nii hästi ei õnnestunud kui avasõidus. Ta võitles kõvasti teise ja kolmanda koha nimel, kuid lõpuks tuli ikkagi Adrians Drozdsi ja Olsensi paremust tunnistada. Sellest aga piisas ikkagi, et etapivõit Eestisse tuua.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 43 punktiga Teesalu, teise koha sai 42 punktiga Olsens ja kolmanda koha 40 punktiga Drozds. Läti meister selgus juba eelmisel etapil ja selleks oli Hudolejs.


Naiste klassi stardis Eesti tüdrukud lätlannadele kohta kätte näitamas

Naiste klassis oli eestlasi rajal kolm. Parima tulemuse tegi Karleen Randver, kes Patricija Berzina järel teise koha sai. Martha Koort tuli viiendaks ja mõlemas sõidus kukkunud Juta Saan üheksandaks. Hooaja kokkuvõttes tuli Randver kolmandale kohale.