Eestlastel oli raske avapäev Inglismaa MM-etapil

Motokrossi maailmameisteistrivõistluste viimane etapp sõidetakse sellel nädalavahetusel Inglismaal Matterley Basini krossirajal. Mõlemas põhiklassis olid üle pika aja võistlemas ka meie sõitjad. MXGP klassis tuli Harri Kullas kvalifikatsioonisõidus 21. kohale ja MX2 klassis Jõrgen-Matthias Talviku 19. kohale.

MXGP klassi ajasõidus suutis Harri Kullas välja sõita viieteistkümnenda ringiaja. Parimat aega näitas hooaja lõpuks heasse vormi tõusnud Tim Gajser (Sloveenia, Honda), teine oli värske maailmameister Jorge Prado (Hispaania, GASGAS) ja kolmas Romain Febrve (Prantsusmaa, Kawasaki).

Heade startie poolest tuntud Kullas tegi ka kvalifikatsioonisõidus korraliku stardi, kuid avaring tervikuna ei tulnud tal kuigi hästi välja ning ta langes 20. koha piirimaile. Esimeste ringidega andis Harri veel mõned kohad ära ning enamuse sõidust püsis ta 22. kohal. Sõidu lõpus tõusis Kullas tänu Alberto Forato (Itaalia, GASGAS) kukkumisele 21. kohale ja sellel positsioonil tuli ta ka finishisse. Sõitu juhtis algusest kuni lõpuni Prado, teisena ületas finishijoone Febvre ja kolmandana Gajser.

MX2 klassis oli viimasel etapil rajal ka briti meeskonda kuuluv Jörgen-Matthias Talviku (Husqvarna). Ajasõidus sõitis Talviku välja kuueteistkümnenda aja. Parimat kiirust ühe ringi jooksul näitas hollandlane Roan van de Moosdijk (Husqvarna), teise aja sõitis välja Jago Geerts ja kolmanda aja Kay de Wolf (Holland, Husqvarna).

Talviku tegi MX2 klassi kvalifikatsioonisõidus korraliku stardi ja esimeselt ringilt tuli ta tagasi 14. kohal. Kohe sõidu alguses tõusis Talviku koha võrra Lucas Coeneni (Belgia, Husqvarna) kukkumise järel. Coenen saigi liikuma täpselt Talviku seljataga ja mitme ringi jooksul pidasid mehed kõva lahingut. Lõpuks sai Coenen siiski meie mehest mööda, kahjuks mõni hetk hiljem tegi Talviku sõiduvea ning ta andis mitu kohta ära ja langes punktikoha lõppu üheksateistkümnendaks. Talviku suutis kiirelt taastuda ja tõusis seejärel 17. kohale. Viimastel ringidel andis ta ikkagi veel kaks kohta ära ja finishis oli Järgen-Matthias üheksateistkümnendana. Kindel sõidu võitja oli SImon Laengenfelder (Saksamaa, GASGAS), kes teiselt kohalt liidriks tõusis ja sõidu kindlalt lõpuks võitis. Teiseks tõusis lõpuks eelmisel etapil tiitli kindlustanud Andrea Adamo (Itaalia, KTM) ja kolmandaks “igavene teine” Jago Geerts (Belgia, Yamaha).

EMX 125 klassis oli ainsa eestlasena Inglismaale läinud värske Eesti meister Richard Paat (KTM). Kvalifikatsioonis sai Paat 43 võistleja seas kirja 26. aja. Parimat aega näitas lätlane Janis Martins Reisulis (Yamaha), teine oli pranstlane Mathys Valin (GASGAS) ja kolmas hollandlane Gyan Doensen.

Täna toimunud esimeses võistlussõidus tegi Paat korraliku stardi ja ta võttis sisse viimase punktikoha. Esimese paari ringiga suutis ta 18. kohale tõusta, kuid seejärel andis ta kaks kohta taas ära. Temast möödusid sarja ühed kiiremad Valin ja Vitezslav Marek (Tsehhi, KTM). Paat sai Valinile tuulde ja võtta ja tegi seejärel enda parimad ringid ning oli võimalus peagi ka oma positsiooni parandama hakata. Kahjuks jäi aga kuuendal ringil Richardi sõit katki ja võimalus head tulemust teha kadus. Ülekaaluka esikoha teenis lõpuks Reisulis, kes võiduga ka euroopa meistritiitli kindlustas. Teisena tuli finishisse hispaanlane Elias Escandell (Fantic) ja kolmandana sakslane Maximilian Werner (Fantic).