Maardus toimus MX Liiga eelviimane etapp

Laupäeval 23. septembril sõideti Maardu krossirajal MX Liiga tänavuse hooaja üheksas etapp. Tõnu Lille mälestusvõistluse nime kandva võistluse võitis MX Pro klassis Karel Kutsar.

MX Pro klassis oli küll stardirivi lühike, kuid ajasõidus mahtusid neli kiiremat meest 1 sekundi sisse. Hooaja lõpus suurema tsikliga rohkem võistlema hakanud Kaarel Tilk on näidanud iga võistlusega üha paremat kiirust ja Maardus õnnestuski tal kvalifikatsioonis Karel Kutsari ees esikoht võtta.

Esimeses võistlussõidus tuli avaringilt liidrina aga Erki Kahro, kellele järgnesid Kairo Katkosilt ja Karel Kutsar. Tilk jõudis avaringilt tagasi alles viiendana. Järgneva ringiga tõusis Kutsar juba sõidu liidriks, Kahro langes teiseks ja Tilk oli juba kolmas. Esikolmik sõitis seejärel pool sõitu samas järjestuses. Sõidu keskel suutis Tilk Kahrost mööduda ja teisele kohale tõusta. Sellises järjestuses tulid mehed lõpuks ka finishisse, võitis Kutsar, teine Tilk ja kolmas Kahro.

Teises sõidus võttis liidirkoha enda kätte Tilk, talle järgnesid Katkosilt ja Kutsar. Kutsar tõusis mõne ringi järel teiseks ja Kahro kolmandaks. Sõidu keskel sai Kutsar ka Tilgast mööda ning võttis esikoha ka teisest sõidust. Tilk tuli finishisse taas teisena ja Kahro kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Kutsar, teise koha sai 108 punktiga Tilk ja kolmanda koha 100 punktiga Kahro. Enne viimast etappi on Pro klassi liider 714 punktiga Kutsar, teisel kohal on 629 punktiga Tristan Uiga ning kolmandal kohal 607 punktiga Juri Vinogradov. MX Juunioride arvestuses oli Maardus parim Kaarel Tilk, teise koha sai Tristan Uiga ja kolmanda koha Gregor Kuusk.

MX B klassi arvestuses käis rajal üheksa võistlejat. Avasõitu juhtis algusest kuni lõpuni Otto Mattias Rootalu. Finishis ei jäänud Rootalust üldse kaugele Marko Moorits, kes teise koha sai. Kolmandaks tõusis lõpuks Karl Kiil. Teises sõidus jagasid poodiumikohad omavahel ära samad sõitjad. Rootalu sai stardi järel taas juhtima, kuid sõidu algus õnnestus hästi ka Kiilil, kes juba kolmandal ringil ise liidriks tõusis ning sõidu lõpuks ka ülikindlalt võitis. Teisena lõpetas Rootalu ja kolmandana Moorits.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 114 punktiga Rootalu, teine oli 110 punktiga Kiil ja kolmas 104 punktiga Moorits. Üldarvestuses on 889 punktiga liider Kiil, teisel kohal on 826 punktiga Mõts ja kolmandal kohal 816 punktiga Madis Lepikov.

MX C klassis jäi stardirivi väga lühikeseks ja kuus sõitjad pidasid oma sõidud koos B klassi võistlejatega. Mõlemad sõidud võitis ülikindlalt Gregor Allikas, kes teenis 120 pukntiga ka etapivõidu. Kahel korral tuli teisena finishisse Marten Tint, kes teenis ka etapi kokkuvõttes 108 punktiga teise koha. Avasõidu lõpetas kolmandana Carl Ülejõe, teises sõidus oli kolmas aga Allar Keerme. Kuna Keerme avasõit ebaõnnestus, siis kokkuvõttes sai kolmanda koha 96 punktiga Ülejõe. Allikas kindlustas etapivõiduga juba ka C klassi esikoha hooaja kokkuvõttes. Teisel kohal on Keerme ja kolmandal kohal Siim Ihats, neid lahutab omavahel 30 punkti.

MX D klassi avasõidus olid kiirusega teistest kõvasti üle Karl Linke ja Enari Epro. Kahekesi jätsid nad ülejäänud võistlejad üle 40 sekundi kaugusele. Esikoha duellis jäi lõpuks peale Linke. Kolmanda koha teenis avasõidus Lars-Eerik Aigro. Teine sõit oli juba konkurentsitihedam, kuid võitja oli taas Linke. Hea sõiduga võitles teise koha välja Marten Aus ja kolmas oli Epro.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Linke, teise koha sai 104 punktiga Epro ja kolmanda koha 100 punktiga Aus. Klassi liidrina jätkab Maardus 13. koha saanud Andero Pikk. Tema edu Hardi Pransi ees on 34 punkti. Kolmas on Tarvi Taelma, kes kaotab liidrile 62 punktiga.

MX E klassi avasõidus võitis Kris-Kevin Küttim, napilt jäi teiseks Karl Valem ja kolmas oli Ahti Tull. Ka teises sõidus oli esikolmik täpselt sama. Küttim ja Valem võitlesid taas esikoha eest ja peale jäi Küttim. Kolmandana tuli finishisse taas Tull.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 120 punktiga Küttimile, teine oli 108 punktiga Valem ja kolmas 100 punktiga Tull. Üldarvestuses on liider Valem, kes juhib Tulli ees 21 punktiga. Kolmandal kohal on Margo Pärnaku, tema kaotus liidrile on juba 86 punkti.

Veteranide 40+ klassi avasõidus oli mees teiselt planeedilt Jaanus Koval. Ta võttis liidrikoha enda kätte kohe sõidu alguses ning sõitis teistel seejärel pikalt eest ära. Teisele ja kolmandale kohale võitlesid Dmitri Vinogradov ja Jako Tsäko. Napilt jäi peale Vinogradov. Teises sõidus oli Kovali ülekaal järgnevate ees veelgi suurem. Sama kindla teise koha teenis Vinogradov ja kolmas oli Janis Kaljas. Sõidus mahtus Kaljase ette veel 50+ klassi kiireim lätlane Juris Kovgers.

40+ klassi arvestuse esikoht läks 50 punktiga Kovalile, teise koha sai 44 punktiga Vinogradov ja kolmanda koha 36 punktiga Kaljas. 50+ klassi parim oli 47 punktiga Valdur Kahro, teise koha sai Kovgers ja kolmanda koha 42 punktiga üle pika aja võistlustules olnud Reio Engman.

MX Liiga viimane etapp sõidetakse 15. oktoobril Sakus Tankodroomi krossirajal.

Foto: Aivar Rääts