Prantsusmaal toimus FIM-i konverents

Möödunud nädalavahetusel toimus Prantsusmaal Lyon’is FIM-i komisjonide konverents. Eestlastest olid kohapeal Marko Saareke, Allan Laurimäe ja Anastassia Kovalenko.

Laupäev algas istungiga, kus võtsid sõna ja jagasid värsket informatsiooni FIM-i nõukogu liikmed ja FIM-i president. Põhiteemadeks olid uue FIM-i logo versioonide tutvustamine ja ülevaade uue FIM-i peahoone ehituskäigust ja hooneplaanidest. Lisaks pöörati rõhku FIM-i naiste komisjonile ja räägiti nende tegemistest motospordimaastikul.

Edasi jagunesid Eesti esindajad enda komisjonidesse. Saareke motokrossi (CMS) komisjoni, Laurimäe tehnilisse (CTI) komisjoni ja Kovalenko naiste (CFM) komisjoni. CMS komisjonis on Saarekese roll olla „FIM Race Director“ FIM-i Juuniorite Motokrossi Maailmameistrivõistlustel ja FIM-i Saanikrossi Maailmameistrivõistlustel. Lisaks on ta „FIM Deputy Race Director“ FIM-i Motokrossi Maailmameistrivõistlustel. Samuti käib Saareke inspekteerimas maailmameistrivõistluste võistlusradasid ja osaleb regulaarselt peakohtunikele ja teistele ametnikele mõeldud FIM-i koolitustel.

Kahe päeva jooksul pandi paika ja kinnitati lõplikud motokrossi, külgvankrite krossi, saanikrossi, supermoto, juuniorite MM-i ja superkrossi selle hooaja kalendrid. Muuseas määrati ära kõikide FIM-i delegaatide, stjuuardite ja radade inspekteerimise nominatsioonid. Peale selle töötati läbi ka kõikide distsipliinide 2024. aasta võistlusreeglid ja tehti vajalikud muudatused.

Saarekese sõnul olid suurimad muudatused just saanikrossi võistlusreeglites, sest spordiala sai esmakordselt üle aastakümnete taas sarja tiitli. Nüüd sarnanevad saanikrossi reeglid veidi rohkem motokrossiga ning võistluste ajakavad muudeti pealtvaatajatele jälgitavamaks ja põnevamaks.

Kovalenko lisas, et tulemas on uued rahvusvahelised sarjad naistele erinevatel aladel, näiteks ringrajal ja lumekrossis. „Hea meel, et teema pole enam arutlusel ainult naiste komisjonis, vaid on saanud üheks FIM-i prioriteediks,“ selgitas Kovalenko.

Üritus lõppes uute FIM-i tööriiete jagamisega ja tugevate käepigistustega laiali minemisega. Saarekese hooaeg algab juba 10. märtsil Türgis, kus toimub FIM-i Saanikrossi Maailmameistrivõistluste esimene etapp.