Eestlastel jäi punktiarve Itaalia EM etapil avamata

Motokrossi maailmameistrivõistluste neljas etapp toimus sellel nädalavahetusel Itaalias Pietramurata krossirajal. Võistlustules olid seal ka EMX125 ja EMX250 klasside sõitjad ja oma euroopa hooaja avasid seal mitmed meie krossimehed. Kahjuks punktikohale keegi kõva pinnasega Itaalia rajal ei jõudnud.

EMX125 klassis oli Itaalias kohal kaks meie sõitjat, nendeks olid Travis Leok ja Kaspar Uibu. Eelmisel hooajal veel 85cc klassis sõitnud Leok näitas ajasõidus suurepärast kiirust ning pääses oma grupi paremuselt seitsmenda ringiajaga ka põhisõitudesse. Teises grupis edasipääsu püüdnud Kaspar Uibul nii hästi ei läinud. Ta näitas oma grupis 32. ringiaega ning jäi teist etappi järjest finaalsõitudest eemale.

Finaalsõidud läksid kahjuks Travis Leokil üsna õnnetult. Avasõidus kukkus ta kaks korda ja see ei lubanud enamat kui 29. kohta. Teises sõidus stardist sai Leok väga hästi minema, kuid avakurvis oli ta osaline suures kukkumises. Pärast seda tuli boksides ka ratast käia remontimas ja nii tuli leppida 35. kohaga.

Etapi kokkuvõttes läks Leokile kirja 38. koht. Etapivõidu teenis 45 punktiga itaallane Simone Mancini, teise koha sai 41 punktiga Francesco Bellei (Itaalia) ja kolmanda koha 37 punktiga Salvador Perez (Hispaania). Sarja üldliider on pärast kahte etappi 77 punktiga ungarlane Noel Zanocs.

EMX250 klassis kuulusid esimesse kvalifikatsioonigruppi meie sõitjatest Richard Paat ja Martin Michelis. Paat sõitis kvalifikatsioonis vaid ühe ringi ja korralikku aega ta kirja ei saanudki. Michelis sõitis välja 19. ringiaja ja tagas sellega pääsu põhisõitudesse. Teises grupis oli edasipääsu püüdmas Joosep Pärn. Pärn sai kirja 23. ringiaja ning finaalidesse ei pääsenud. Edasipääs jäi 0,6 sekundi kaugusele.

Michelise esimene võistlussõit ebaõnnestus ja seal jäi ta 34. kohale. Teine sõit õnnestus palju paremini ning ta võitles vahepeal juba ka punktikohal. Sõidu alguses hoidis Michelis mitme ringi jooksul 19. kohta, kuid sõidu teises pooles kaotas ta positsioone ning finishisse jõudis Michelis 25. kohal.

Etapi kokkuvõttes tuli Michelis 28. kohale. Mõlemad sõidud võitis itaallane Valerio Lata ning talle kuulus ka etapivõit 50 punktiga. Kahel korral teisena lõpetanud Cas Valk (Holland) tuli 44 punktiga teiseks. Kolmanda koha teenis 40 punktiga Francisco Garcia (Hispaania). Klassi üldliider on pärast kahte etappi 97 punktiga Lata.

MXGP klassi avasõitu alustas kõige paremini kvalifikatsioonis alles 17. koha saanud Jorge Prado (Hispaania). Prado seljataga võtsid järgnevad kohad sisse Romain Febvre (Prantsusmaa) ja Tim Gajser (Sloveenia). Esikolmik hakkas koheselt ka teistel eest ära liikuma ning esikolmiku kohad jagasid omavahel ära need kolm sõitjat. Prado juhatas avasõitu tükk aega, kuid ühtäkki hakkas Febvre teda survestama ning Prado langeski teiseks. Seejärel olid samad kavatsused ka Gajseril ning ka tema suutis sarja liidrist mööduda. Viimasel ringil suutis Gajser ka Febvre liidrikohta ohustada, kuid võidu teenis ikkagi Febvre. Kolmandana tuli finishisse Prado. Tugeva sõidu lõpuga tõusis neljandale kohale Jeffrey Herlings (Holland). Lätlane Pauls Jonass lõpetas sõidu kaheksandana.

Teise sõidu stardis oli taas kõige kiirem Prado, kes asus sõitu juhtima. Teise koha võttis sisse Febvre ja kolmanda koha Calvin Vlaanderen (Holland). Teises kurvis kukkus Herlings, kes pidi seejärel viimaselt kohalt sõitu alustama. Sarnaselt avasõidu pani Febvre liidrikohal sõitnud Prado kohe surve alla ja mitmel korral oli ta lähedal ka möödasõidule. Prado suutis aga liidrikohta enda käes hoida ja varsti tegi hoopis Febvre ise sõiduvea ning kukkus ja langes viiendale kohale. Koheselt hakkas Prado kiiremaid ringiaegasid näitama ning tegi Vlaandereniga mpaari sekundilise vahe sisse. Sealt edasi oli sõit täielikult Prado kontrolli all ning ta võttis lõpuks ka sõiduvõidu. Vlaanderen lõpetas sõidu teisena ja Jeremy Seewer (Šveits) kolmandana. Gajser oli neljas ja Febvre viies. Herlings jõudis lõpuks seitsmendaks.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 45 punktiga Pradole, teise koha sai

MX2 klassi esimest võistussõitu asus juhtima stardimasin Sacha Coenen (Belgia). Tema seljataga teise positsiooni võttis sisse sarja üldliider Kay De Wolf (Holland). Coenen sai liidrikohta viis esimest ringi enda käes hoida, kuid seejärel surus De Wolf ennast belglasest mööda ja asus sõidu liidriks. Varsti püüdis Coenini kinni ka prantslane Thibault Benistant, kes samuti belglasest lõpuks möödus. Kahe esimese osas seejärel enam muutusi ei toimunud. De Wolf võttis lõpuks kindla esikoha ja Benistant teise koha. Kolmas koht sai selgeks aga alles sõidu lõpus. Kuigi Coenen oli üsna kindlalt mõned ringid enne lõppu kolmandal kohal, siis finishisse ta ei jõudnudki. Kolmandaks tõusis ilusat sõitu teinud Mikkel Haarup (Taani), kuid ka tal ei õnnestunud poodiumikohal lõpetada. Tema tsiklit tabas viimasel ringil tehiline rike ja kolmandaks tõusis hoopis Liam Everts (Belgia).

Teise sõidus stardis oli suur kukkumine, kus olid osalejad ka De Wolf ja Sacha Coenen. Sõitu asus juhtima selle kaose järel Simon Laengenfelder (Saksamaa), talle järgnesid Andrea Bonacorsi (Itaalia) ja Everts. Laengenfelder suutis sõidu alguses jälitajatega väikese vahe sisse teha. Samal ajal võitlesid teise koha eest Bonacorsi ja Everts. Everts suutiski kuuenda ringi lõpus Bonacorsist mööduda ning teisele kohale tõusta. Laengenfelder läkski oma teed ja võttis lõpuks kindla esikoha. Everts tuli finishisse teisena ja Bonacorsi kolmandana. Sarja liider De Wolf suutis sõidu kaheksandana lõpetada.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 42 punktiga Everts. Teisele kohale tuli 40 punktiga Benistant ja kolmandale kohale 38 punktiga Laengenfelder. Kokkuvõttes jätkab liidrikohal De Wolf, kellel on koos 213 punkti. Teisel kohal on 187 punktiga Laengenfelder ja kolmandal kohal 148 punktiga Benistant.

Järgmine etapp sõidetakse 4-5. mail Portigalis Agueda krossirajal.