MX Liiga 2. etapp Põlvas tõi rajale suure hulga sõitjaid ja pealtvaatajaid

1. mail toimus Põlvas Rosma krossirajal suurte traditsioonidega motokross Põlva Kevad 2024, ühtlasi oli tegemist ka MX Liiga teise etapiga. Ilus ilm ja hea rada meelitas kohale palju võistlejaid ning suurearvulise publiku. Kõige kiiremas MX Pro klassis teenis etapivõidu Gert Krestinov. Külgvankritel võidutsesid hetkel MM-sarja juhtivad lätlased Daniels ja Bruno Lielbardis.

MX Pro ja MX Juunioride klassi ühist avasõitu asus stardi järel juhtima Jan Jakobson, kuid üsna pea võttis liidrikoha enda kätte tõusev Läti täht Uldis Freibergs. Jakobsonist pääsesid seejärel mööda ka Krestinov ja Meico Vettik. Just Vettik oli avaringidel kõige agressiivsem ja ta suutis peagi ka Krestinovist mööda sõita. Ulja sõidustiiliga tuntud Vettik üritas ka liidriks tõusta, kuid kukkumine langetas ta Krestinovi ja Tanel Leoki seljataha neljandale kohale. Sõidu keskel sai lätlane meie meeste ees üsna soliidse edu sisse, kuid sõidu lõpu poole hakkas Krestinov iga ringiga liidrile lähenema. Viimasele ringile läksid mehed juba koos, kuid Krestinovil mööduda ei õnnestunud ja nii kuulus sõiduvõit Freibergsile. Kolmandana tuli finishisse Tanel Leok. Juunioride arvestuses oli avasõidus parim Kaarel Tilk, teine Joosep Pärn ja kolmas Sebastian Leok.

Teises sõidus tegi kodupubliku rõõmus suurepärase stardi Andero Lusbo, kes sõitu juhtima asus. Samuti grupi ees olnud Tanel Leoki avaring kõige paremini välja ei tulnud ja Krestinovil ning Vettikul õnnestus temast mööduda. Vettik oli sarnaselt avasõidule just esimestel ringidel väga kiire ja ta suutiski Krestinovist ja Lusbost kohe mööduda ja sõitu juhtima asuda. Mõne ringi jooksul said Lusbost mööda ka Krestinov ja Leok. Vettiku juhtimisel kulges suurem osa sõiduajast, aga sõidu teises pooles läks üha paremasse hoogu taas Krestinov. Ta püüdiski Vettiku kinni ja mõni aeg hiljem suutis ta konkurendist ka mööduda. Krestinov hoidis seejärel esikohta kuni finishini enda käes ning kindlustas sõiduvõiduga ka päeva kokkuvõttes esikoha. Teisena lõpetas sõidu Vettik ja kolmandanda Tanel Leok. Juunioride arvestuses oli taas parim Tilk, teise koha sai Sebastian Leok ja kolmanda koha Romeo Pikand.

Etapi kokkuvõttes tuli MX Pro klassis esikohale 114 punktiga Krestinov, teise koha sai 106 punktiga teise sõidu neljandana lõpetanud Freibergs ja kolmanda koha 100 punktiga Vettik. Tanel Leokil tuli 100 punktiga leppida neljanda kohaga. Juunioride arvestuses oli parim 120 punktiga Tilk, teise koha sai 104 punktiga Sebastian Leok ja kolmanda koha 96 punktiga Pärn.

Teiseks suureks publiku magnetiks oli Põlvas kindlasti külgvankrite klass, sest meie parimatele olid konkurentsi tulnud pakkuma hetkel maailmameistrivõistlusi juhtivad lätlased Daniels ja Bruno Lielbardis. Ajasõidus suurt üllatust ei tekkinud ja lätlased võtsid esikoha ligi 2 sekundilise edumaaga Robert Lihtsa ja Markus Lina ees. Kolmanda aja sõitsid välja meie ainus MM-sarjas osalev tiim Gert Gordejev ja Sten Niitsoo.

Avasõidu esimesel ringil hakkas aga kohe juhtuma. Lielbardised jäid rajale stoppama ja liikuma said nad viimastena ja ligi ring maas liidritest. Sõitu asusid juhtima Gordejev ja Niitsoo, teise koha võtsid sisse Lihtsa ja Lina. Gordejevi ja Niitsoo juhtimisel kogu sõit kulgeski ning nad teenisid lõpuks sõiduvõidu. Lihtsa ja Lina lõpetasid sõidu teisena ning Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp kolmandana. Rajal kõige kiiremini liikunud Lielbardised suutsid lõpuks neljandale kohale tõusta.


Külgvankrite start

Sõidu järel selgus kohe, et Gordejevi ja Niitsoo tsikli mootor on kannatada saanud ja kahe sõidu vahel ei õnnestunud ratast ka ära parandada ning mehed teise sõidu starti ei jõudnudki. Teise sõidu stardis tabas ebaõnn ka Lihtsat ja Lina, sest ka nende külgkorv lagunes starti oodates ära ja suurepärane võimalus kodupubliku ees esikoht teenida oligi kadunud. Lielbardised said teist sõitu võtta trenni eest ja nad võitsid selle lõpuks suure ülekaaluga Karingu ja Lambi ees. Kolmandana koha teenisid Kevin Vahter ja Kenny Vahter.

Poodiumi kõrgeimale astmele tõusid päeva lõpuks Lielbardised, teise koha said Karing ja Lamp ning kolmanda koha Vahterid. Veteranide arvestuses olid parimad Argo Põldsaar ja Tomas Dukulis, teise koha said Janar Kaur ja Kardo Sarapik ning kolmanda koha Timo Karttiala ja Johan Grönqvist. Veteranid 55+ klassis olid parimad Sverre Lamp ja Indrek Aljes, teised olid Märt Arula ja Andris Macs ning kolmandad Sergei Ivanov ja Eemeli Männilaan.

Soolode Veteran 40+ klassis on suurepärases vormis Dmitri Vinogradov. Avasõidus tõusis ta võitjaks neljandalt kohalt. Teises sõidus sai ta hakkama täpselt sarnase esitusega ja päeva kokkuvõttes kuuluski talle 50 punktiga esikoht. Teise ja kolmanda koha peale käis tuline võitlus Priit Palatu ja Jako Tsäko vahel. Avasõit õnnestus Palatul teisena lõpetada, kuid teises sõidus oli parem just Tsäko ja nii läks kokkuvõttes teine koht Tsäkole ja Palatul tuli leppida kolmanda kohaga. Veteranide 50+ klassi parim oli Erki Privoi, teise koha sai lätlane Jurijs Kovgers ja kolmanda koha Aivo Rabbi.

MX B klassi esimest sõitu juhtis enamuse sõidust Madis Lepikov, kuid võidurõõmu ta ikkagi tunda ei saanud, sest viimasel ringil möödus temast Asko Lihtsa. Tugeva lõpuga tõusis kolmandale kohale Stefan Taaber. Teist sõitu asus juhtima Timmo Mõts, talle järgnesid Lihtsa ja Marttin Poljakov. Rajal näitas suurepärast kiirust avaringil grupi lõpus olnud Taaber. Ta möödus üksteise järel kõikidest konkurentidest ning teenis lõpuks veenva sõiduvõidu. Teisena tuli finishisse Lihtsa ja kolmanda Lepikov.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 114 punktiga Lihtsale, teine oli 110 punktiga Taaber ja kolmas 104 punktiga Lepikov.

MX C klassis võitlesid esikoha eest Andero Pikk ja Kevin Järvpõld. Avasõitu suutis Pikk algusest kuni lõpuni juhtida. Kehva stardi teinud Järvpõld tõusis lõpuks kolmandale kohale. Teises sõidus tegi hea alguse just Järvpõld, kes kogu sõitu juhatas. Pikk alustas sõitu kehvemini, kuid liikus rajal väga hästi ja ta suutis lõpuks ka Järvpõllu kinni püüda. Finishilipu alt sõitis aga esimesena läbi ikkagi Järvpõld, kes 114 punktiga esikoha teenis. Samade punktidega jäi teiseks Pikk. Mõlemad sõidud lõpetas kolmandana Ain Kletenberg ja ta tuli 100 punktiga kolmandaks ka päeva kokkuvõttes.

MX D klassis oli mõlemas sõidus erinev võitja, kuid mitte kummagil neist ei õnnestunud päeva kokkuvõttes poodiumile tulla kehva teise sõidu tulemuse tõttu. Etapivõidu teenis hoopis 100 punktiga Markus Kuusik, kes mõlemad sõidud kolmandana lõpetas. Teiseks tuli 96 punktiga Arti Halling, sõitudes oli ta teine ja viies. Kolmas oli päeva kokkuvõttes 88 punktiga Lars-Eerik Aigro. Sõidud lõpetas Aigro üheksandana ja teisena.

MX E klassis oli mõlemas sõidus ülekaalukalt parim Aksel Porroson, kes 120 punktiga ka võitjaks tuli. Mõlemad sõidud lõpetas teisena Märt Kaarov ja talle kuulus 108 punktiga teine koht poodiumil. Sõidud kolmandana ja neljandana lõpetanud Janar Sädeme tuli 96 punktiga kolmandaks.

Quad Open klassi arvestuses teenis esikoha Rasmus Sõna. Avasõidus oli Sõna parim ja teises sõidus tuli tal tunnistada vaid Karl-Robin Rillo paremust. Kuna Rillo avasõidus tulemust kirja ei saanud, siis tal päeva kokkuvõttes poodiumile pääseda polnud võimalik. Teise koha teenis Sigmund Villumson ja kolmanda koha lätlane Karlis Strausbergs.

Quad Veteranide klassi parim oli Rene Tarend, teise koha sai Janek Vernik ja kolmanda koha Lauri Noot. Quad B klassi esikoha teenis kodurajal sõitnud Martin Kähr, teise koha sai Steven Eres ja kolmanda koha Ruben Vestung.

MX Liiga kolmas etapp sõidetakse 11. mail Jõgeval Linnamäe krossirajal.