FIM MiniGP Balti sarja avaetapi võit läks Lätti

Pühapäeval sai Aravete kardirajal avalöögi noortele ringrajasõitjatele mõeldud FIM MiniGP Balti sari ja esimese võistluse võitis Timur Ščičko Lätist.

Eesti, Läti ja Leedu mootorrattaspordi föderatsioonide koostöös sündinud FIM MiniGP ja Minimoto Balti meistrivõistluste sarja eesmärgiks on kasvatada järelkasvu motoringrajale. Sarjas osalevad MiniGP, pitbike’ide ja supermoto klassid ning viis osavõistlust toimuvad kõigis Balti riikides.

Ainulaadse võimalusena pääsevad kaks FIM MiniGP 160 klassi Baltimaade parimat sõitjat sügisel FIM MiniGP maailmameistrivõistlustele Hispaanias, Valencias.

Sarja avavõistluse korraldas Eesti suurim ringrajaklubi Vihur Motosport eesotsas Marko Rohtlaanega. Oma ringrajakarjääri alguses osales ka Rohtlaan sarnases Balti riike hõlmanud sarjas.

FIM MiniGP 160 klassis saavad võistelda 10-14-aastased sõitjad ühesugustel 160-kuubikulistel Itaalia päritolu Ohvale mootorratastel, millel on 15-hobujõuline Hiina tootja Zongshen mootor. Aravetel tuli selles klassis rajale 8 võistlejat, Lätist ja Leedust kummastki kaks sõitjat ning neli noort leedulast.

Läti sõitja Ščičko oli konkurentidest peajagu üle nii kvalifikatsioonis kui mõlemas võistlussõidus. Mõlema sõidu teise koha noppis Dominykas Razmislavicius (Leedu), kuid poodiumi kolmandale positsioonile oli pretendente rohkem. Kvalifikatsioonis Eesti poistest kiirem olnud Sander Vahtramäe (Vihur Motosport) kukkus kahjuks esimese sõidu teisel ringil. Tema klubikaaslane Hermann Mihkelson tõusis sõidu keskel viiendaks, kuid pidi lõpuks siiski leppima kuuenda kohaga. Esimese sõidu kolmanda koha võttis lätlane Arturs Noris.

Kuid teises sõidus oli Vahtramäe täis otsustavust eksimus heastada ning püsis pikalt kolmandal kohal, siis aga tegi sõiduvea ja sõitis kümnendal ringil rajalt välja ning temast pääsesid mööda Karolis Valancius (Leedu) ja klubikaaslane Mihkelson. Valancius katkestas õige pea, kuid Mihkelson suutis positsiooni hoida ning sai kolmanda koha nii sõidu kui etapi kokkuvõttes.

Balti Minimoto sarjas saavad võistelda ka teised laste ja noorte klassid ning Aravetel käis võistlustules kokku üle 70 sõitja.

Minimoto Kids klassis võitis Fabio Rozkalns (Ohvale, Läti) Damir Žužlovi (KTM, Äksi39Team) ja Renārs Brigzne (GasGas, Läti) ees. Honda NSF100/MiniGP 100 klassis ei olnud vastast mõlemas sõidus võidu võtnud Dario Rozkalnsile (Ohvale, Läti), kes edestas rahvuskaaslast Martins Blušsi (Ohvale) ja Tristan Liiva (Honda, Vihur Motosport).

Minimoto 160 Junior klassi esikoha võttis leedulane Gerardas Viskantas kahe lätlase, Dmitrijs Reuka ja Aleksandrs Iznovsi ees.

SM65 klassis trügis kahe noormehe vahele ennast kiire supermototüdruk Meribel Pals (Husqvarna, Vihur Motosport) – võitis Steven Eugen Tiitso (KTM, AYR Racing Team), kuid Meribel suutis teises sõidus leedulase Vytis Sabaliauskase ees teise koha napsata ning oli ka kokkuvõttes teine.

Minimoto 160 klassis oli kõige enam osalejaid (16) ning mõlemad sõidud võitis Oliver Püüding (YCF, Pärnu Motoclub), esimeses sõidus teine olnud Püüdingu klubikaaslane Mark Tori loovutas aga teises sõidus teise koha Julius Jasinavičiusele ning pidi ka kokkuvõttes kolmanda kohaga leppima. Samas sõidus startinud Minimoto Open klass oli samuti rohkearvuline (14) ning siin oli suveräänne liider Mathias Vetkin (YCF, Pärnu Motoclub) Martin Pärtelpoja (Äksi39Team) ja Alex Vetkini ees.

SM85 klassi kolmest osalejast jäi peale Remy Raid (KTM, Äksi39Team) Kenneth Simulaski (Husqvarna, Vihur Motosport) ja Henry Järve (TM, Äksi39Team) ees.

Eestis vähelevinud tillukeste taskurataste ehk pocketbike’ide võidukihutamist käisid demonstreerimas lätlased, kellevaheline esikolmik kujunes järgmiseks: Edgars Sutelis, Aris Matesovics ja Kaspars Stankevics.

Aravete võistluse täpsemad tulemused on leitavad siit: https://speedhive.mylaps.com/events/2630371

FIM MiniGP ja Minimoto Balti meistrivõistluste sari jätkub 29. juunil Lätis Bikernieki ringrajal.