Sander Vahtramäe sai Balti Minimoto sarja kolmandal etapil ülipõnevas heitluses teise koha

Sander Vahtramäe ja Herman Mihkelson on täiesti tavalised 10-aastased poisid. Nad lunivad iga viie minuti tagant vanematelt lisaaega telefonis olemiseks. Lõunalauas ei taha neile pasta hästi kõhtu ära mahtuda, aga jäätisele leidub seal alati ruumi.

Aga kui Sander ja Herman mootorratta selga istuvad, siis on nad kõike muud kui tavalised poisid. Nad oskavad asfaldil kurvis kallutada sama filigraanselt kui MotoGP staarid Marc Marquez või Francesco Bagnaia. Nad hoiavad rajal konkurendil küünte ja hammastega sabast kinni ega anna enne järele, kui saavad tast mööda – või saabub finiš. Nad rõõmustavad, kui suudavad teistest kiiremad olla ja on löödud, kui keegi neid keset sõiduhoogu jalust maha niidab ning tsikkel kohe uuesti käima minna ei taha.

Pühapäeval võistlesid Sander ja Herman Põltsamaal Kuningamäe kardirajal noortele ringrajasõitjatele mõeldud FIM MiniGP Balti sarja kolmandal etapil.

FIM MiniGP 160 klassis saavad võistelda 10-14-aastased sõitjad ühesugustel 160-kuubikulistel Itaalia päritolu Ohvale mootorratastel, millel on 15-hobujõuline Hiina tootja Zongshen mootor. Kuningamäel oli selles klassis rajal 8 võistlejat, Lätist ja Eestist kummastki kaks sõitjat ning neli noort leedulast.

Kvalifikatsioonis oli Sander kolmas ja Herman viies, kiireima ringi sõitis välja sarjas teist kohta hoidev Dominykas Razmislavičius (Leedu), kes on Eesti poistest kaks aastat vanem. Kvalifikatsiooni teisel, lätlasel Timurs Ščičkol tekkis enne esimese sõidu starti prooviringile minnes tehnikaga probleem ja ta pidi startima boksiteelt. Sander sai hea stardi ja sättis ennast Dominykase selja taha teiseks. Sinna jäi Vihur Motospordi noor sõitja ka püsima ja kaotas finišis leedulasele 8,72 sekundit. Nende selja taga käis aga nelja sõitja, Karolis Valanciuse, Vytis Razmislaviciuse (mõlemad Leedu), Arturs Norise (Läti) ja Sanderi klubikaaslase Hermani vahel pingeline heitlus kolmandale kohale. Herman oli just teistele lähedale jõudnud ja hakkas otsima möödasõiduvõimalust, kui nelikust kolm viimast kurvist väljudes omavahel kokku põrkasid ja kukkusid. Vytis ja Arturs said oma tsiklid kõige kiiremini uuesti käima, kuid Hermanil läks selleks teistest rohkem aega. Hermanile esimesest sõidust kuues koht, kolmas oli Karolis Valancius.

Teises sõidus tegi Sander superhea stardi ning läks Dominykase ja Timursi ees juhtima. Esikolmikut lahutasid üksteisest vaid mõned sentimeetrit, nii sõideti neli ringi, kui Sander andis kõigepealt koha ära Leedu ja seejärel ka Läti poisile. Kuid jonni Sander ei jätnud, vaid püsis konkurentidel tihedalt kannul, sõitis seitsmendal ringil sõidu kiireima tiiru 42,087 sekundit ning sai kaheteistkümnendal ringil Timursist uuesti mööda. Sander püsis sõidu lõpuni ka liidril tihedalt kannul, kuid enam tal kõige ette pääseda ei õnnestunud. Kahe teise kohaga kindlustas ta siiski Dominykase järel kokkuvõttes teise koha, kolmandaks tuli Karolis Valancius. Herman Mihkelson tegi kahjuks valestardi ja sai karistuseks +10 sekundit ning oli teises sõidus ja kokkuvõttes seitsmes.

Eesti, Läti ja Leedu mootorrattaspordi föderatsioonide koostöös sündinud FIM MiniGP ja Minimoto Balti meistrivõistluste sarja eesmärgiks on kasvatada järelkasvu motoringrajale. Sarjas osalevad MiniGP, pitbike’ide ja supermoto klassid ning viis osavõistlust toimuvad kõigis Balti riikides.

Ainulaadse võimalusena pääsevad kaks FIM MiniGP 160 klassi Baltimaade parimat sõitjat sügisel FIM MiniGP maailmameistrivõistlustele Hispaanias, Valencias.

Balti Minimoto sarjas saavad võistelda ka teised laste ja noorte klassid ning Kuningamäel käis võistlustules kokku üle 50 sõitja.

Honda NSF100/MiniGP 110 klassis võitis Dario Rozkalns (Läti) mõlemad sõidud, teine oli tema klubikaaslane Bruno Motost Martins Bluss ja kolmas Rinats Ščičko (Läti).

Minimoto Kids klassi kiireim oli Vytis Sabaliauskas (Leedu), teise koha sai Fabio Rozkalns ja kolmandaks tuli Renars Brigzne (mõlemad Läti).

Minimoto 160 Junior esikolmik: Marks Čerņevskis (Läti), Gerardas Viskantas ja Nikita Kobiakov (mõlemad Leedu).

SM65 klassis võttis võidu Steven Eugen Tiitso (KTM, AYR Racing Team), kuid Meribel Pals (Husqvarna, Vihur Motosport) suutis teise sõidu südi esitusega võtta võrdsete punktidega teise koha Vytis Sabaliauskase (KTM) ees.

SM85 klassi kindel liider oli Henry Järv (TM, Äksi39Team), teiseks tuli tema klubikaaslane Remy Raid (KTM) ja kolmanda koha võttis samuti head kiirust näidanud Soome tütarlaps Iina Suikkanen (Husqvarna).

Minimoto 160 klassi mõlemad sõidud võitis Oliver Püüding (YCF, Pärnu Motoclub), teise koha võttis tema klubikaaslane Mark Tori ja kolmas oli lätlane Ivars Laitans, kes jäi teises sõidus peale heitluses Kair Pruunsiga (YCF).

Samas sõidus startinud Minimoto Open klassi võitis lätlane Mārcis Pirtnieks (BucciMoto), kes suutis end teises sõidus maksma panna Leedu sõitja Deividas Valanciuse (YCF) ees, kolmanda koha punktid kogus Dmitrijs Macuks (Läti).

Tillukestel pocketbike’idel selgus paremusjärjestus taas vaid Läti sõitjate seas: Aris Matseovics, Kaspars Stankevics ja Arturs Stankevics.

FIM MiniGP ja Minimoto Balti sarja kolmanda etapi korraldas Eesti suurim ringrajaklubi Vihur Motosport eesotsas Marko Rohtlaanega. Oma ringrajakarjääri alguses osales ka Rohtlaan sarnases Balti riike hõlmanud sarjas.

Kuningamäe etapi täpsemad tulemused leiad siit: https://speedhive.mylaps.com/events/2706452

Laupäevase treeningpäeva pildid leiad siit ja pühapäevase võistluse pildid siit.

Sari lõpeb 1. ja 15. septembril Leedu etappidega.