MX Liiga viies etapp sõideti Tihemetsas

Laupäeval, 13. juulil toimus Tihemetsas Lauri krossirajal MX Liiga hooaja viies etapp. Samuti olid stardis külgvankrite ja quadide klasside sõitjad, kes võistlesid EKV punktide peale.

Kõige kiirema klassi MX Pro ja MX Juunioride klassi osalejate arv jäi Tihemetsas väga tagasihoidlikuks, kuna paljud sõitjad olid võistlemas välismaal. Esikohale oli suurimaks favoriidiks Erki Kahro. Avasõidus pakkus talle esimeses pooles kõvasti konkurentsi Romeo Pikand, kuid noorsõitja lõpuks väsis ja Kahro võttis esimeses sõidus ikkagi kindla esikoha. Pikandil tuli sõidu lõpuks enda seljataga hoida Egert Pihlakut ja sellega sai ta ka hakkama.

Teises sõidus võttis liidrikoha enda kätte Pikand. Kahro jäi sõidu alguses viimaste sekka ja tal tuli hakata kõvasti tööd tegema, et liidreid püüda. Viiendaks ringiks oli Kahro juba teine ja ta sai sihikule võtta Pikandi. Sõidu lõpus oli Kahro selgelt tugevam ja kaks ringi enne sõidu lõppu läkski ta liidriks ning sellega oli esikoha saatus otsustatud. Pikand lõpetas sõidu teisena ja Tristan Uiga kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 120 punktiga Kahro, teise koha sai 108 punktiga Pikand ja kolmanda koha 96 punktiga Uiga. Juunioride arvestuses oligi parim Pikand, teise koha sai Uiga ja kolmanda koha Tristan Mardo. Pro klassi üldliider on Tihemetsa etapi järel 424 punktiga Pihlak. Talle järgnevad Uiga (377 punkti) ja Aleksei Vinogradov (348 punkt).

MX B klassis teenis avasõidus esikoha Asko Lihtsa, talle järngesid Timmo Mõts ja Marko Moorits. Teises sõidus suutis Moorits võtta aga võidu ja kuna Lihtsa jäi kolmandaks, siis kuulus etapivõit 110 punktiga Mooritsale. Lihtsa jäi samade punktidega teiseks. Teise sõidu taas teisena lõpetanud Mõts (108 punkti) pidi päeva kokkuvõttes leppima kolmanda kohaga. B klassi ülikindla üldliidrina jätkab Asko Lihtsa.

Ka MX C klassis oli mõlemas sõidus erinev võitja. Avasõidu võitis Raul Liivlaid, kuid teine sõit ebaõnnestus tal ja nii ei olnud tal ka poodiumile asja. Mõlemad sõidud teisene lõpetanud Ain Klettenberg tuli lõpuks 108 punktiga esikohale. Esimeses sõidus viies olnud ja teise sõidu võitnud Mihkel Tääkre oli päeva kokkuvõttes 102 punktiga teine. Sõidud neljandana ja kolmandana lõpetanud Andero Pikk oli etapi kokkuvõttes 96 punktiga kolmas. MX C klassi üldliider on Ain Klettenberg, tema edu teisel kohal asuva Tääkre ees on 41 punkti.

MX D klassis oli stardirivi juba pikem. Esimese võistlussõidu võitis Arti Halling, teine oli Ilmar Jakobson ja kolmas Ralf Puusepp. Teises sõidus suutis Jakobson Hallingut võita ja tänu sellele teenis ta ka 114 punktiga esikoha, Halling jäi samade punktidega teiseks. Sõidu taas kolmandana lõpetanud Puusepp oli 100 punktiga kolmas ka päeva kokkuvõttes. Klassi üldliider Halling jubhib Jakobsoni ees 29 punktiga.

MX E klassis läks avasõidu esikoht Lauri Tusisele, teisena lõpetas sõidu Janar Sädeme ja kolmandana Robin Reelo. Teises sõidus pani oma paremuse maksma Sädeme, kes teenis ka 114 punktiga etapivõidu. Tusis lõpetas sõidu teisena ja oli 114 punktiga teine ka etapi kokkuvõttes. Teise sõidu jälle kolmandana lõpetanud Reelo tuli 100 punktiga kolmandaks etapi kokkuvõttes. Klassi üldliider on Sädeme, teisel kohal olev Toivo Kaljas kaotab talle 36 punktiga.

Veteranide 40+ klassi mõlemad võistlussõidud võitis kindlalt Dmitri Vinogradov ja talle kuulus ka 50 punktiga esikoht. Avasõidus tuli teiseks Erki Tärno. Kolmandana lõpetas sõidus mitu korda kukkunud Jako Tsäko. Teises sõidus võttis Tsäko teise koha ja tänu sellele oli ta 42 punktiga teine ka etapi kokkuvõttes. Kolmandana lõpetanud Tärno oli etapi kokkuvõttes 42 punktiga kolmas.
50+ masinaklassis teenis esikoha Urmas Heliste. Avasõidus pidi Heliste tunnistama Erki Privoi paremust, kuid teine sõit õnnestus Helistel Privoi ees võita. Kolmas oli päeva kokkuvõttes Aivo Rabbi, sõidud lõpetas ta neljandana ja kolmandana.

Külgvankrite avasõidus olid kindlalt parimad Robert Lihtsa ja Markus Lina. Kiireima ringiaja välja sõitnud Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp tulid finishisse teisena. Kolmanda koha võtsid avasõidus Tanel Reesna ja Martins Antons. Teist sõitu juhtisid pikka aega Reesna ja Antons. Lihtsa ja Lina hoidsid neid kogu sõidu jooksul surve all ja viimasel ringil õnnestuski neil möödasõit teha ja ülimagus sõiduvõit teenida. Kolmandana lõpetasid sõidu Karing ja Lamp.

Päeva kokkuvõttes oli 50 punktiga parimad Lihtsa ja Lina, teise koha said 42 punktiga Reesna ja Antons ning kolmandana koha 42 punktiga Karing ja Lamp. Veteranide arvestuses olid parimad Argo Põldsaar ja Tomass Dukulis, teise koha said Janar Kaur ja Kardo Sarapik ning kolmanda koha soomlased Timo Karttiala ja Valtteri Mäki.

Quadidel oli stardis Ameerikas suuri tegusid tegev Kevin Saar ja avasõidus oligi ta esikohta võtmas, kuid mõned ringid enne sõidu lõppu ta katkestas ja päev oli sellega tema jaoks lõppenud. Lõpuks võttis mõlemast sõidust kindlad esikohad Karl-Robin Rillo ja talle kuulus ka 50 punktiga etapivõit. Teisena lõpetas mõlemad sõidud Rasmus Sõna ja talle kuulus 44 punktiga teine koht etapi kokkuvõttes. Kolmas kahel korral lätlane Renatas Jegorovs ja 40 punktiga oli ta kolmas ka päeva kokkuvõttes.

Quad veteranide parim oli Rene Tarend, teise koha sai Janek Vernik ja kolmanda koha Lauri Noot. Quad B klassis võttis esikoha Steven Eres, teise koha sai Kevin Raun ja kolmanda koha Karl Koho.

MX Liiga kuues etapp sõidetakse 27. juulil Türil Kihli krossirajal.

Foto: Aivar Rääts