Toilas toimus MX Liiga 7. etapp ja külgvankrite ning quadide EMV etapp

Pühapäeval, 4. augustil toimus Toilas Pühajõe krossirajal külgvankrite ja quadide Eesti meistrivõistluste etapp. Samuti oli seal kavas MX Liiga hooaja seitsmes etapp. Eesti meistrivõistluste arvestuses teenisid külgvankritel etapivõidu Ülar Karin ja Oliver-Sebastian Lamp. Quadidel oli parim Karl-Robin Rillo.

Külgvankrite klassis oli Toilas kohal kogu meie paremik eesotsas MM-sarjas sõitvate Gert Gordejevi ja Sten Niitsooga. Ajasõidus näitasid parimat aega aga hoopis Lange etapil võidukad olnud Markus Normak ja Karl Albert Kasesalu. Neile järgnesid Gordejev ja Niitsoo ning sarja liidrid Ülar Karing ja Oliver Sebaastian Lamp.

Esimeses võistlussõidus löödi juba stardi järel kaardid üsna sassi. Liidrikohale pääsesid Karing ja Lamp. Kvalifikatsiooni kaks kiireimat jäid tahapoole. Karing ja Lamp suutsid hea alguse ära kasutada, nad näitasid rajal head kiirust ja suutsid järgnevatega vahe sisse sõita ning teenisid kindla esikoha. Teisel kohal püsisid terve sõidu jooksul Kevin Vahter ja Kenny Vahter. Kolmandaks suutsid lõpuks tõusta Gordejev ja Niitsoo.

Teist sõitu asusid juhima Gordejev ja Niitsoo, neile järgnesid Normak ja Kasesalu ning avasõidu võitjad Karing ja Lamp. Liidritel tekkisid aga üsna kiiresti probleemid ning kolmandal ringil jäidki Gordejev ja Niitsoo raja äärde. Sõitu asusid taas aga juhtima Karing ja Lamp. Hea hooga tulid samal ajal tagant Robert Lihtsa ja Markus Lina, kes kuuendalt kohalt sõidu keskel juba teiseks olid tõusnud. Karing ja Lamp olid ees aga nii head tempot teinud, et neile taas keegi vastu ei suutnud hakata. Lihtsa ja Lina lõpetasid sõidu teisena ning Normak ja Kasesalu kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenisid esikoha Karing ja Lamp, teiseks tulid Lihtsa ja Lina ning kolmandaks mõlemad sõidud neljandana lõpetanud Katrin Põldma ja Patrick Põldma, kes punktiarvestuses sõidavad KV B klassi arvestuses. KV põhiklassi arvestuses olid kolmandad Vahterid. KV B klassis järgnesid Põldmadele Ahto Kurg ja Sander Parts ning Sven Pintsuk ja Mihkel Kütt. Veteranide arvestuses olid parimad Argo Põldsaar ja Tomass Dukulis, teise koha said Maarek Kõre ja Markkus Kõre ning kolmanda koha Janar Kaur ja Kardo Sarapik.

Quade olid Toilas stardis kokku üheksateist. Avasõidu ei jätnud kellelegi mingit võiduvõimalust Karl Robin Rillo. Ta asus stardi järel sõitu juhtima ja kohe avaringist alates hakkas ka teistel eest ära liikuma. Lõpuks oli Rillo edu teisena sõidu lõpetanud lätlase Reinis Bicansi ees koguni üle ühe minuti. Kolmandana lõpetas sõidu Karlis Straubergs.

Ka teine sõit kulges liidri osas sarnaselt avasõidule. Rillo võttis kohe alguses esikoha enda kätte ja taas sõitis ta järgnevatel eest ära. Ka järgmised kohad pandi paika üsna suurte vahedega. Teiseks tuli taas lätlane Bicans ja kolmandana lõpetas sõidu Rasmus Sõna.

Kokkuvõttes teenis esikoha Rillo, teiseks tuli Bicans ja kolmanda koha sai veteran Priit Järvloo, kes mõlemad sõidud kokkuvõttes neljandana lõpetas. Pärast Toila etappi on sarja liider Bicans. 40+ klassi kiireim oligi Järvloo, teise koha teenis Olari Saarme ja kolmanda koha Rene Tarend. Quad B klassi kiireim oli Steven Eres, teise koha sai Karl Koho ja kolmanda koha Martin Kähr.

MX Pro ja MX Juunioride klassi võistlusrivi jäi Toilas kahjuks väga lühikeseks. Kindla esikoha teenis mõlemas sõidus Indrek Mägi, kes ka etapi kokkuvõttes 120 punktiga parim oli. Teisena lõpetas mõlemad sõidud Egert Pihlak ja talle kuulus 108 punktiga ka teine koht päeva kokkuvõttes. Kolmas oli mõlemas sõidus Aleksei Vinogradov (100 punkti). Juunioride arvestuses oli kiireim Tristan Uiga, teise koha sai Romeo Pikand ja kolmanda koha Enriko Peilman. MX Liiga üldliirina jätkab Egert Pihlak.

MX B klassi mõlemad sõidud võitis Asko Lihtsa ja talle kuulus 120 punktiga etapivõit. Mõlemad sõidud lõpetas teisena Marko Moorits, kes 108 punktiga kokkuvõttes samuti teine. Kolmandaks tuli 96 punktiga Sten-Kevin Toomela. Sõidud lõpetas Toomela neljandana ja kolmandana. B klassi üldliider on Asko Lihtsa.

MX C klassis tuli esimeseks Ain Klettenberg (114 punkti). Avasõidus oli Klettenberg Karl Linke järel teine, kuid teise sõidu suutis ta võita. Teise koha saigi 102 punktiga Linke, avasõidu esikohale lisas ta teises sõidus viienda koha punktid. Kolmandaks tuli 100 punktiga Janis Kaljas, sõitudes oli ta neljas ja teine. C klassi üldliider on Ain Klettenberg.

MX D klassis oli mõlemas sõidus kõige kiirem Arti Halling ja talle kuulus 120 punktiga ka etapivõit. Teisena lõpetas mõlemas sõidus Aleksei Merkulajev (108 punkti). Kolmandaks tuli 96 punktiga Ilmar Jakobson, sõitudes oli ta kolmas ja neljas. Kokkuvõttes on klassi liider Arti Halling.

MX E klassis teenis 114 punktiga esikoha Robin Reelo, sõidud lõpetas ta esimesena ja teisena. Teiseks tuli päeva kokkuvõttes 106 punktiga Lauri Tusis, sõitudes oli ta neljasa ja esimene. Kolmanda koha võttis 104 punktiga Mattias Pärnaku, kes sõitudes oli teine ja kolmas. E klassi üldliider on Janar Sädeme.

MX Liiga kaheksas etapp toimub 28. septembril Tankodroomi krossirajal.