Hannes Soomer: tuule tõttu ei pääsenud täna rekordile lähedalegi

Estonian Grand Prix Superbike’ide sõidu võitnud Hannes Soomer (BMW, Vihur Motosport) rääkis, et öine paduvihm oli pidamist rajalt kõvasti vähemaks võtnud ning see koos tugeva tuulega kahandas kõvasti sõidukindlust. “Läksin täna kiiret aega sõitma, aga rekordile ei pääsenud lähedalegi.” Ta nimetas tänast võidusõitu, kus üle 11 meetri sekundis puhunud tuuleiilid sõitjaid kohati kurvidest välja kanda ähvardasid, naljatamisi ellujäämiskursuseks.

“Sõit oli ikka äge, üritus äge ja tuju hea,” lisas Hannes, kellele konkurente täna rajal Superbike’i ja B1200 klassi ühissõidus ei olnud ja finišijoone ületas ta teiseks tulnud Ivo Vinninšit (BMW, Läti) 41,7 sekundiga edestades.

“Ühe vea täna siiski tegin,” ütles Hannes, kes tahtis pärast võidusõitu tribüünil istuvasse rahvahulka mälestuseks oma kindaid visata, kuid aia najale toetatud ratas kukkus kogemata ümber.

“Alguses olin pisut mures, sest ma ei saanud üles oma tavapärast kiirust,” rääkis teiseks tulnud Vinninš. “Aga tingimused olid kõigile ühesugused. Rada oli pisut libe ja tuul väga-väga tugev. Kõige keerulisem oli Veldi kurvis, kus sa pidurdad kiiruse maha, tuul puhus seal raja seestpoolt ja lükkas sind kurvist välja.”

Vaata intervjuud Vinninšiga motoringraja YouTube’i kanalist.

Publik ja ka sõitjad ise lootsid täna pingelisemat heitlust Mait Vesteli ja Sander Telve (mõlemad BMW, SK Suzuki Team Estonia) ning Vinninši vahel, kuid Vestel sai talle ebaiseloomulikult halva stardi, Vinninš aga startis suurepäraselt ning sõitis Vestelil eest ära. Telve pakkus lätlasele mõne ringi siiski konkurentsi, kuid siis jäid eestlased omavahele pusima. Finišis võttis Vestel kolmanda koha, Telve lõpetas neljandana ning terve võistlusnädalavahetuse oma Aprilia võistlusrataste mitmesuguste probleemidega maadelnud Hanno Velt (Vihur Motosport) jättis võidusõidu pooleli.

Hannes Soomeri järgmine võistlus on juba saabuval nädalavahetusel Hollandis Assenis Saksa meistrivõistluste IDM-sarja viies etapp.

Superstock 600 klassis läks Hugo-Brent Freimann (Yamaha, Vihur Motosport) kohe stardis sõitu juhtima ning lõpetas 10,5-sekundilise eduga Jaanus Saarmaa (Suzuki, SK Suzuki Team Estonia) ees, kolmanda koha võttis Freimanni klubikaaslane Selyn Kazakova (Yamaha).

Vaata intervjuud Freimanniga motoringraja YouTube’i kanalist.

C1200 ja C600 klasside ühissõidus olid kihlveokontorites panused pandud lätlasele Edgars Kruminšile (BMW), kes eelmisel Pärnu etapil ülekaaluka võidu võttis. Kuid Kruminš eksis stardis ning stardisirge järgses kurvis tekkis tema ja Maksim Dzivaki (BMW) vahel olukord, kus Kruminš tugevalt maha pidurdas ning Dzivakil oli valida, kas samuti tempo maha võtta või konkurendist kaarega mööduda. Dzivak valis viimase variandi, Kruminš aga kukkus – kas sõitjate vahel oli kontakt või mitte, ei osanud Dzivak ilma videost kordust vaatamata öelda.

“Pinge oli enne starti üleval, kuna Kruminš näitas eile tugevat aega,” rääkis Dzivak, kes hooaega alustas tänavasõitjate Rahvaliiga klassis ning teeb tänavu alles oma esimesi võidusõite. “Tahtsin näidata sama stabiilsust ja sõidukindlust nagu eilses viimases sessioonis, kui sõitsin 1.20 aegu. Aga läks nii nagu läks, kaardid olid algusest peale minu käes.” Teiseks tuli Vladislav Strekatš (BMW, Biker24 Motospordiklubi) ja kolmandaks Ulvis Goldbergs (Läti, Kawasaki).

Vaata intervjuud Dzivakiga motoringraja YouTube’i kanalist.

C600 klassis näitas taas head kiirust esimest aastat suuremal tsiklil võistlev Brandon Blank (Yamaha, Biker24 Motospordiklubi), kes edestas Hanno Hanssonit (Kawasaki) ja Rait Reimandi (Yamaha, mõlemad Vihur Motosport). Tänase võidusõidu eriauhind AEGAON Watches kell läkski Brandon Blankile, kes kõigil selle hooaja võistlustel on oma klassis näidanud suurepärast kiirust.

B1200 klassis pidi Evgeny Lavrinenko (Vihur Motosport) alla vanduma lätlasele Dāvis Briedisele (mõlemad BMW).

Võistluse detailsemad tulemused on leitavad Sportity äpist (kood EGP2024): https://webapp.sportity.com/channel/EGP2024/

Motoringraja Eesti meistrivõistluste viies ja viimane etapp toimub koos Balti meistrivõistluste finaaletapiga 7.-8. septembril Porsche Ringil.