Ülipõneva motokrossi Eesti meistrivõistluste etapi Pärnus võitsid Meico Vettik ja Sebastian Leok. Pärnu Kuningaks krooniti Gert Krestinov

Motokrossi Eesti meistrivõistluste kolmas etapp sooloklassidele toimus 17. augustil Pärnus. Lisaks Eesti meistrivõistlustele selgitati traditsiooniliselt välja ka Pärnu Kuningas, kelleks sel aastal tuli Gert Krestinov. MX Open klassi arvestuses teenis esikoha aga sarja liider Meico Vettik. MX2 klassis teenis elu esimese etapivõidu Sebastian Leok.

Kõige kiiremas MX Open klassi kvalifikatsioonis võttis esikoha sarja hetkeliider Meico Vettik, talle järgnesid Hardi Roosiorg ja Tanel Leok. Esimeses võistlussõidus jätsid Vettik ja Roosiorg stardis kõige sisemised kohad valimata, Leok läks seevastu just sisse ja stardikurvi jõiduski Tanel esimesena. Vettik võttis sisse teise koha ja lätlane Edvards Bidzans kolmanda koha. Avaringi lõpus toimus suurem kukkumine, mille algatas Uldis Freibergs. Kaotajaks jäid seal ka Gert Krestinov ja Kaarel Tilk. Kõik kolm said õnneks siiski sõitu jätkata. Kohe läks aga esikohale kõvaks heitluseks ja varsti saigi Vettik liidrikoha enda kätte. Seejärel leidis ka Leok hea sõidurütmi ja mõni ringi hiljem tõusis ta taas ise liidriks. Leok näis olukorda kontrollivat, kuid neli ringi enne sõidu lõppu Tanel kukkus ja langes kolmandale kohale. Vettik hoidis seejärel esikohta kindlalt lõpuni enda käes. Leok üritas küll Bidzansist veel mööduda, kuid see ei õnnestunud ja lätlane lõpetas sõidu kolmandana. Roosiorg lõpetas sõidu neljandana ja Krestinov tõusis tugeva sõiduga viiendaks.

Teist võistlussõitu asus stardi järel juhtima avasõidu võitja Vettik. Samuti hea stardi teinud Krestinov kukkus esimese ringi keskel ja taas pidi ta sõitu viimaselt kohalt jätkama. Vettiku seljataga võttis teise koha sisse Indrek Mägi ja kolmanda koha Bidzans. Kehva stardi tegi Leok, kes hakkas grupi lõpust kiiresti ettepoole liikuma. Sõidust kujunes viimaste aastate üks huvitavamaid ja pingelisemaid sõite. Sõidu edenedes tõusis Bidzans teiseks, Roosiorg kolmandaks ja Leok neljandaks. Varsti oli esinelik tihedalt koos ja käis tõeliselt kõva võitlus iga meetri pärast. Kõige kõvema lõpu suutis teha lätlane Bidzans, kes lõpuks esikoha võttis, Roosiorg lõpetas sõidu teisena, Vettik kolmandana ja Leok neljandana. Esinelik mahtus lõpuks 3 sekundi sisse.

Kolmandat korda tulid sõitjad rajal päeva lõpus, kus õhtlasi otsustati ka Pärnu Kuninga võitja. Kolmas sõit kuulus samuti ka meistrivõistluste arvestusse. Kõige paremini alustas Leok, tema seljataga võtsid kohad sisse Krestinov, Bidzans, Roosiorg ja Vettik. Esimestel ringidel näitas fantastilist kiirust Vettik, kes iga ringiga oma kohta parandaks ja viiendaks ringiks koguni sõidu liidriks juba tõusis. Leokil läks sõidu keskel raskeks ja ta langes viiendale kohale. Vahepeal kolmandal kohal sõitnud Krestinov hoidis jõudu just lõpuks ja see tasus ära, ta oli sõidu lõpus väga kiire ja Vettik teda kinni hoida ei suutnud. Kogu päeva jooksul ebaõnne kogenud Krestinov tõusis sõidu liidriks ning võttis magusa esikoha ja Pärnu Kuninga tiitli. Teisena lõpetas sõidu Vettik ja kolmandana Roosiorg.


Pärnu Kuninga tiitli võitis Gert Krestinov

Etapi kokkuvõttes teenis 67 punktiga etapivõidu Vettik, teiseks tuli 65 punktiga Bidzans ja kolmandaks 60 punktiga Roosiorg. Enne viimast etappi on Vettikul koos 154 punkti, teisele kohale tõusis 133 punktiga Roosiorg ja kolmandaks langes 130 punktiga Leok.

MX Open tulemused Pärnu
1. Meico Vettik 67
2. Edvards Bidzans 65
3. Hardi Roosiorg 60
4. Gert Krestinov 54
5. Tanel Leok 54
6. Erki Kahro 43
7. Kaarel Tilk 41
8. Uldis Freibergs 37
9. Romeo Pikand 34
10. Indrek Mägi 31

MX2 klassi ajasõidus oli kiireim Martin Michelis, talle järgnesid lätlane Markuss Kokins ja Sebastian Leok. Avasõidus võttis stardivõidu Michelis, tema järel järgmised kohad võtsid sisse Jan Jakobson ja Sebastian Leok. Jakobson ei suutnud pikalt head positsioonis hoida ja ta langes üsna kiirelt esiviisiku lõppu. Michelise tempoga läks kaasa Leok, kes sõidu alguses väga head kiirust näitas. Sõidu keskel hakkas Michelis vaikselt Leokil eest ära minema. Michelis teeniski lõpuks üsna kindla esikoha. Teisele ja kolmandale kohale võitlesid sõidu teises pooles Leok ja Mairis Pumpurs. Lätlane üritas kõvasti, kuid Leok hoidis teist kohta kuni lõpuni.

MX2 klassi teist sõitu asus stardi järel juhtima avasõidus ebaõnnestunud lätlane Markuss Kokins, teise koha võttis sisse Michelis ja kolmanda koha Leok. Lätlane näitas sõidu alguses väga head kiirust ja ta sai Michelise ning Leokiga väikese vahe sisse. Mehhaanikud andis raja äärest Michelisele infot, et lätlane peaks väsima sõidu teises pooles ja siis on võimalus ka rünnata. Kahjuks tegi Michelis viiendal ringil sõiduvea ning ta kukkus ja langes neljandale kohale. Kokinsit asus seejärel jälitama Leok, kes vaikselt ka vahe kinni sõitis. Uuesti hakkas ettepoole rühkima ka Michelis, kes esmalt Pärnast möödus ja seejärel ka esimesed kaks kinni suutis püüda. Rahvas sai näha väga põnevat võitlust ja ühel hetkel tulid kolm esimest raja kõige kitsamasse kurvi kõrvuti koos. Selge oli, et sinna nad ära ei mahu ja kannatajaks jäi seal taas Michelis, kes kukkus. Leokil oli samuti paar võimalust liidriks tõusta, kuid ta jättis need hetked kasutamata ja vägeva võitluse järel teenis esikoha lõpuks ikkagi Kokins, Leok lõpetas sõidu teisena ja Michelis kolmandana.


Sebastian Leok elu esimese MX2 klassi etapivõidu suunas liikumas

Kolmandas sõidus sõidus sai kõige paremini stardist liikuma Leok. Koos MX Open klassiga toimunud sõidus jäid teised MX2 klassi sõitjad tahapoole stardi järel ja Leok sai enamuse sõidust üsna kindlat esikohta nautida. Sõidu lõpus tema edumaa hakkas küll sulama, kuid lätlane Mairis Pumpurs talle ohtlikuks enam ei saanud ja Sebastian võttis elu esimese MX2 klassi sõiduvõidu. Teisena lõpetas Pumpurs ja kolmandana kehva stardi teinud Michelis.

Etapi kokkuvõttes tuli 69 punktiga esimesele kohale Sebastian Leok, teise koha teenis 65 punktiga Martin Michelis ja kolmandana koha 60 punktiga Mairis Pumpurs. Üldarvestuses on kolme etapi järel kindel liider 162 punktiga Michelis. Teisel kohal on 130 punktiga Kokins ja kolmandal kohal 129 punktiga Leok.

MX2 tulemused Pärnu
1. Sebastian Leok 69
2. Martin Michelis 65
3. Mairis Pumpurs 60
4. Jan Jakobson 49
5. Markuss Kokins 48
6. Richard Paat 46
7. Jan-Marten Paju 39
8. Miro Varjonen 36
9. Tristen Mardo 34
10. Tristan Uiga 34

125cc klassi ajasõidus teenis kindla esikoha Travis Leok, teine oli Raivo Laicans ja kolmas Karl Kiil. Avasõidus tegi väga hea stardi Leok, kes koos MX2 klassi sõitjatega ees minema pääses. Leoki esikoht oli üsna kindel, kuid tegemist on tehnikaspordiga ja sel korral ei pidanud Leoki ratas lõpuni vastu. Leok üritas küll vigase rattaga lõpuni tulla, kuid see siiski ei õnnestunud. Esikolmiku kohtadel käis seejärel ülitihe heitlus ja finishis mahtus kolm sõitjat 1 sekundi sisse. Võidu teenis lätlane Alberts Knapšis, teine oli Karl Kiil ja kolmas Kaspar Uibu.


Knapšis ja Kiil koha eest võitlemas

Teist võistlussõitu alustas kõige paremini Laicans, talle järgnesid Travis Leok ja Jasper Kõiv. Laicans ja Leok pidasid kogu sõidu jooksul omavahel kõva lahingut ja korduvalt sõideti üksteisest mööda. Sõidu viimasel ringil suutis otsustava möödasõidu teha ikkagi Leok, kes lõpuks esikoha võttis. Teisena lõpetas sõidu Laicans ja kolmandana Knapšis.

Etapivõidu teenis 45 punktiga Knapšis, teise koha sai 38 punktiga Leok ja kolmanda koha 38 punktiga Laicans. Kolme etapi järel on üldliider 132 punktiga Travis Leok, teine on 116 punktiga Raivo Laicans ja kolmas 112 punktiga Enriko Peilman.

85cc klassi ajasõidus teenis ülivõimsa esikoha Lucas Leok. Teise aja välja sõitnud lätlane Jekabs Hudolejs, kaotas Leokile ringi peale koguni nelja sekundiga. Esimeses võistlussõidus tegi Leok ka parima stardi ja see oli tema konkurentidele halb uudis. Leok tegigi seejärel mõne ringiga järgnevatega vahe sisse ja võitjas enam kahtlust ei tekkinud. Teise koha võttis stardi järel sisse Theo Kolts, talle järgnesid Aston Allas ja Hudolejs. Kolts tegi mõne aja pärast sõiduvea ja langes esikolmikust välja. Hudolejs tegi samal ajal Allasest üsna agressiivse möödasõidu ja sellega oli ka teise koha saatus otsustatud. Lätlane lõpetas sõidu teisena ja Allas kolmandana.


Jekabs Hudolejs

Teises võistlussõidus sai stardipuu tagant kõige kiiremini liikuma Lucas Leok, kuid esimesse kurvi läks ta liiga kiirelt ja ta kukkus ning pidi sõitu viimaselt kohalt alustama. Sõitu asus juhtima Hudolejs, kes olukorra kohe ka ära kasutas. Ta tegi esimeste ringidega teistega juba sellise edumaa sisse, et puhta sõiduga oli teda juba võimatu püüda. Leok tegi mis suutis, ta tõusus juba neljandaks ringiks kolmandale kohale. Tema ja lätlase vahel oli veel Aston Allas. Allas tegi selle hooaja ühe parima sõidu ja tal ei olnud plaanigi Leokit endast mööda lasta. Leoki surve najal hakkas ka Allas kiiremaid ringiaegu sõitma ja duo hakkas vaikselt ka liidrile lähenema. Päris kätte lätlast ikkagi ei saadud ja esikoht läks Hudolejsile, teisena lõpetas sõidu Allas ja kolmandana Leok.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Hudolejs, teine oli 45 punktiga Leok ja kolmas 42 punktiga Allas. Meistrivõistluste arvestuses on 145 punktiga liider Leok, teisel kohal asub 128 punktiga Allas ja kolmandal kohal 108 punktiga Hudolejs.


65cc klassi Eesti meistrivõistluste liider Rasmus Näär

65cc klassi esimest võistlussõitu juhtis stardist kuni finishini Erki Raudnagel. Teist kohta hoidis avasõidus pikka aega Aston Kõiv, kuid väike sõiduviga langetas ta lõpuks kolmandaks. Väga kehva stardi järel suutis lõpuks teisele kohale tõusta Rasmus Näär.

Teist võistlussõitu asus juhtima taas Raudnagel. Hea stardi tegi sel korral ka Näär, kes liidri järel teise koha sisse võttis. Näär pani kohe liidri surve alla ja neljandal ringil õnnestuski tal esikohale tõusta. Raudnagel alla ei andnud ja võitlus esikoha nimel käis kuni sõidu lõpuni. Näär siiski oma liidrikohta käest ei andnud ja ta võttis esikoha. Raudnagel lõpetas sõidu teisena ja Kõiv kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Näär, teiseks jäi 47 punktiga Raudnagel. Kolmanda koha teenis 40 punktiga Kõiv. Kolme etapi järel on liidrikohal 147 punktiga Näär, teine on 135 punktiga Raudnagel ja kolmas 108 punktiga Kristofer Valk.

Veteranide masinaklassi esimest võistlussõitu asus stardi järel liidriks soomlane Matti Korkeamäki, talle järgnesid Priit Palatu ja Dmitri Vinogradov. Kvalifikatsiooni võitja Jako Tsäko kukkus stardikurvis ja tal tuli sõitu alustada viimasena. Sõidu jooksul hakkas rajal kõige kiiremini liikuma Jaanus Koval, kes sõidu edenedes neljandalt kohalt liidriks tõusis ja ka sõiduõidu teenis. Teisele ja kolmandale kohale võitlesid Vinogradov ja Korkeamäki. Mitu korda vahetasid mehed omavahel kohti, kuid lõpuks tuli teiseks Vinogradov ja kolmandaks jäi Korkeamäki.

Veteranide teise sõidu alguses toimus kukkumine, kust pääses stardi võitnud soomlane Korkeamäki. Tänu toimunud kukkumisele sai soomlane kohe avaringil suure edumaa sisse ja sõidu jooksul enam keegi teda püüda ei suutnudki. Korkeamäki teenis lõpuks kindla sõiduvõidu. Teist kohta hoidis alguses Jako Tsäko, kuid Vinogradov sai temast üsna kiirelt mööda ja teenis lõpuks teise koha. Kolmandaks tõusis lõpuks Jaanus Koval.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 45 punktiga Korkeamäki, teise koha sai samade punktidega Koval ja kolmas oli 44 punktiga Vinogradov. Sarja kokkuvõttes on 135 punktiga liider Vinogradov, Koval kaotab talle 3 punktiga ja Korkeamäki 20 punktiga.

MX Hobi klassis teenis esikoha Karl Linke, teiseks tuli Mati Nuut ja kolmandaks Lennart-Samuel Talviku.

Meistrivõistluste viimane etapp sõidetakse 7-8. septembril Tihemetsa krossirajal.

Fotod: Igor Tseskidov