Motokrossi Eesti meistrivõistluste otsustav etapp toimus Tihemetsas

Motokrossi Eesti meistrivõistluste finaaletapp toimus laupäeval 7. septembril Tihemetsas, Lauri krossirajal. Suurepärane ilm ja rada tõi kohale palju võistlejaid ja ka väga suure arvu publikut. Kõige kiiremas MX Open klassis tuli Eesti meistriks Meico Vettik, MX2 klassis teenis tiitli Martin Michelis.

Kõige kiiremas MX Open klassis läks viimasele etapile liidrina vastu Meico Vettik, kelle edumaa kolmandal kohal oleva Tanel Leoki ees oli 24 punkti. Teist kohta hoidis Hardi Roosiorg, kuid tema vigastuse tõttu finaaletapil kaasa teha ei saanud. Ajasõit kujunes Tihemetsas väga põnevaks ja pikka aega olid neli kiireimat vaid 0.6 sekundi sees. Ajasõidu lõpus suutis aga vägeva ringi teha Gert Krestinov, kes lõpuks 0.9 sekundiga Tanel Leokit edestas. Sarja liider Vettik sõitis välja kolmanda ringiaja.

Esimeses võistlussõidus tegi parima stardi Vettik, tema seljataga võtsid kohad sisse Pumpurs, Kahro, Krestinov ja Leok. Viisik sõitis esimesed ringid tihedalt koos. Oma esimest võistlust Open klassis teinud Pumpursi jaoks hakkas tempo peagi üle jõu käima ning ta vajus mõne ringi jooksul viiendale kohale. Sõidu jooksul läks ühe paremasse hoogu Krestinov, kes esmalt suutis Kahrost mööda sõita ja mõned ringid enne sõidu lõppu samas kohas ka Vettikust. Viimasele ringile minnes sai Krestinov pisikese vahe sisse teistega ja ta võttis ka sõiduvõidu. Järgmised kolm olid kuni finishini tihedalt koos. Käis kõva heitlus iga meetri eest, kuid keegi kellestki enam mööda ei saanud. Vettik tuli finishisse teisena ja kindlustas sellega ka oma esimesel aastal Open klassis Eesti meistritiitli. Kahro lõpetas sõidu kolmandana ja Leok neljandana. Pumpurs tuli finishisse lõpuks viiendana.


Viimasel etapil oli võidusõit tihe ja võideldi iga meetri eest – Foto: Karli Saul

Teises sõidus tegi parima stardi Tanel Leok. Tema seljataga võtsid kohad sisse Krestinov ja Vettik. Kahjuks jäi sõit kohe alguses pooleli Erki Kahrol, kes avaringilt tagasi ei jõudnud. Värske Eesti meister Vettik tundis rajal ennast vabalt ja võttis kohe alguses üles marulise tempo ning ta tõusis kiirelt sõidu liidriks. Leokist möödus seejärel ka Krestinov, kes püüdis Vettikule sappa võtta. Sõidu edenedes jäi Leok kahest liidrist maha ning ta leppis lõpuks kolmanda kohaga. Vahepeal õnnestus Vettikul Krestinovi ees korralik edumaa saavutada, kuid sõidu lõpus hakkas Gert uuesti liidrile lähenema. Krestinov oligi sõidu lõpus selgelt parem ning möödus Vettikust ja võttis magusa esikoha. Vettik lõpetas sõidu teisena.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Krestinov, teise koha sai 44 punktiga Vettik ja kolmanda koha 38 punktiga Leok. Hooaja kokkuvõttes tuli Open klassi Eesti meistriks 198 punktiga Vettik, teise koha teenis 168 punktiga Leok ja kolmanda koha 165 punktiga Krestinov. Local klassi arvestuses oli Tihemetsas parim Aleksei Vinogradov, teine Jüri Triisa ja kolmas Henri Haramaa.

MX2 klassis oli enne viimast etappi liidrikohal Martin Michelis, kes omas lätlase Markuss Kokinsi ees turvalist 32 punktilist edumaad. Vaid punkti kaugusel lätlasest oli omakorda Sebastian Leok. Ajasõidus näitas Michelis, miks tema just sarja liider on. Ta sõitis välja parima ringiaja Kokinsi ja Leoki ees.

MX2 klassi esimene võistlussõit algas ehmatuse Michelise jaoks, kes avaringil kukkus ja päris viimasele kohale jäi. Sõitu asus juhtima Richard Paat, talle järgnesid Markuss Kokins, Jan Jakobson ja Sebastian Leok. Esinelik hakkaski teistel üsna kiirelt eest ära liikuma. Samal ajal tegi vägevat tagasitulekut Michelis, kes sõidu keskel juba koguni viiendale kohale oli tõusnud. Rajal liikus ta ka liidritest kiiremini, kuid väike sõiduviga kurvis võttis kõik lootused liidreid kinni püüda. Michelis lõpetas sõidu viiendana ja tiitli saatus jäi veel lahtiseks teiseks sõiduks. Paat ja Kokins pidasid enamuse sõidust vägevat lahingut esikoha peale ja pikka aega suutis eestlane lätlast enda seljataga hoida. Kange Kokins aga oma jonni ei jätnud ja leidis lõpuks ikkagi koha möödumiseks ning teenis lõpuks ka esikoha. Leok nägi esmalt kõvasti vaeva, et Jakobsonist, mööda saada ja see tal ka õnnstus. Sõidu lõpus püüdis ta kinni ka veidike väsinud Paadi ja Sebastian suutis ka temast enne sõidu lõppu mööduda ja teisena lõpetada. Ilusa sõidu pakkunud Paat tuli finishisse kolmandana.

Teise MX2 klassi sõidus tegi parima stardi Kokins, talle järgnesid Jakobson ja Paju. Mõne ringi pärast tõusis aga neljandalt kohalt teiseks Michelis, kuid selleks hetkeks oli Kokins juba üsna hea edumaa sisse saanud. Michelis küll proovis, kuid lätlane liikus pidevalt kiiremini ikkagi ja nii võttis Kokins lõpuks väga kindla esikoha. Michelis lõpetas sõidu teisena ja sellest piisas, et MX2 klassis Eesti meistriks tulla. Kolmandale kohale sõidu keskel Sebastian Leok ja sellel positsioonil ta sõidu ka lõpetas.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 50 punktiga Kokinsile, teise koha sai 42 punktiga Leok ja kolmanda koha 38 punktiga Michelis. Hooaja kokkuvõttes tuli meistriks 200 punktiga Michelis, teisel kohal lõpetas hooaja varem Läti meistriks kroonitud Kokins (180 punkti). Kolmandale kohale tuli 171 punktiga Sebastian Leok.

125cc klassi oli enne viimast etappi liidrikohal Travis Leok, kes 16 punktiga edestas lätlast Raivo Laicansit. Viimasel etapil ei suutnud Leok aga kummaski sõidus endale omast kiirust näidata ja olukord läks veel kahe esimese vahel väga pingeliseks. Laicans suutis mõlemad sõidud teisel kohal lõpetada ja teenis juurde 44 punkti. Leok oli sõitudes alles kuues ja viies ning see andis talle 31 punkti. Lõpuks eristas kahte esimest vaid kolm punkti. Eesti meistriks krooniti 163 punktiga Leok ja teiseks tuli 160 punktiga Laicans. Hooaja kokkuvõttes tuli kolmandale kohale 150 punktiga Enriko Peilman. Viimase etapi lõpetas Peilman 38 punktiga neljandal kohal. Etapil oli vaieldamatult parim lätlane Jekabs Kubulins (50 punkti), kes võitis mõlemad sõidud. Kolmanda koha teenis etapilt Kaspar Uibu (38 punkti).

Masinaklassis 85cc oli enne viimast etappi liidrikohal Lucas Leok. Teist kohta hoidnud Aston Allas kaotas liidrile 17 punktiga. Kolmandal kohal olnud lätlane Jekabs Hudolejs viimasel etapil kaasa ei teinud ja see andis teistele poistele võimaluse hooaja kokkuvõttes kolmanda koha eest võidelda. Parimad võimalused selleks olid Gregor Lootusel ja Marten Raual. Kvalifikatsioonis oli ülekaalukalt kiireim Leok, talle järgnesid Raud ja lätlane Martins Cirulis, Allas oli ajasõidus neljas.

Esimeses võistlussõidus esikoha eest kordagi võitluseks ei läinudki. Lucas Leok võttis stardi järel liidrikoha enda kätte ja juba avaringilt tulles oli tal järgnevate ees mõne sekundiline edumaa. See kasvas iga ringiga ja oli selge, et Leokit keegi püüda ei suuda. Teise koha võttis enda kätte alguses Robin Robert Mooses, kuid kukkumine langetas ta tahapoole. Peagi tõusis teiseks Allas, kes teistega samuti vahe sisse suutis teha ja Leoki järel lõpuks kindla teise koha teenis. Kolmandana lõpetas sõidu Gregor Lootus.

Teises võistlussõidus tegi parim stardi taas Leok, kes koheselt teistel ka eest ära liikuma hakkas. Poolel sõidumaal oli juba Lucase edumaa suur ja tema võidus mingit kahtlust ei olnud. Lucas lõpetaski sõidu esimesena, kuid hiljem sai ta 10-kohalise karistuse kollase lipu eiramise eest. Ühel hüppel lipp lehvis ja Leok ei suutnud õigel ajal hoogu maha võtta. Sõiduvõit läks seetõttu lõpuks Aston Allasele, teise koha sai kirja Marten Raud ja kolmanda koha Robin Robert Mooses.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Allas, teine oli 38 punktiga Lootus ja kolmanda koha 36 punktiga Mooses. Leok pidi etapi kokkuvõttes leppima neljanda kohaga. Karistus siiski meistriks tulekut ei mõjutanud ja hooaja kokkuvõttes oli parim 180 punktiga Leok, teiseks tuli 175 punktiga Allas ja kolmandaks 131 punktiga Lootus.

65cc klassi esimest võistlussõitu asus stardi järel juhtima Erki Raudnagel. Ajasõidus head kiirust näidanud Rasmus Näär jäi tahapoole ja avaringilt tuli ta tagasi neljandana. Näär tõusis peagi kolmandaks, kuid sõiduviga langetas ta mõneks ajaks taas neljandale kohale. Sõidu teises pooles oli aga Näär selgelt kõige kiirem ja järgnevate ringide jooksul tegi ta järjest mitu möödasõitu. Kaks ringi enne sõidu lõppu oli Näär juba liider ja oma kohta hoidis ta kuni sõidu lõpuni. Raudnagel küll üritas veel, kuid pidi ikkagi teise kohaga leppima. Kolmandana tuli finishisse Kristofer Valk.

Ka teist 65cc klassi võistlussõitu asus stardi järel juhtima Raudnagel. Avasõidu võitja Näär jällegi nii hästi liikuma ei saanud ja ta tuli taas möödasõite tegema hakata. Näär oligi rajal väga kiire ja mõne ringiga tõusis ta juba kolmandale kohale Ramon Visnapuu järele. Seejärel Näär aga eksis ja langes kuuendaks. Uuesti liikuma saades jätkas ta taas hea hooga ja hakkas kohti parandama ning suutis lõpuks sõidu Raudnagla järel teisena lõpetada. Sellest piisas ka meistritiitli võitmiseks. Kolmanda lõpetas sõidu lätlane Ricards Jurtšenko. Neljandana jõudis finishisse õnnelik Valk, kes selle tulemusega hooaja kokkuvõttes kolmandale kohale tuli.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Raudnagel, teine oli samade punktidega Näär. Kolmandale kohale tuli 38 punktiga Kristofer Valk. Eesti meistriks tuli 194 punktiga Näär, teise koha teenis 182 punktiga Raudnagel ja kolmanda koha 146 punktiga Valk.

Veteranide masinaklassis oli seis enne viimast etappi ülipõnev. Liidrikohal olnud Dmitri Vinogradov edestas teisel kohal asunud Jaanus Kovalit vaid kolme punktiga. Avasõidus võttis stardivõidu kiire soomlane Matti Korkeamäki. Mõne ringiga langes soomlane aga esikolmkust välja. Liidrkoha võttis enda kätte Asko Lihtsa, talle järgnesid Vinogradov ja Koval. Punktivahe tagasi tegemiseks oli Koval kindlasti vaja mööduda Vinogradovist, kuid eelmise hooaja meister sõitis kindlalt ja lõpetas sõidu Lihtsa järel teisena. Koval tuli finishisse kolmandana.

Viimasesse sõitu minnes eraldas kahte esimest nüüd 5 punkti. Teist sõitu alustas taas kõige paremini Korkeamäki, kuid peagi möödusid temast Lihtsa ja Koval. Vinogradovil sõidu algus ebaõnnestus ja ta oli esimesel ringil alles esikümne piiril. Vinogradov hakkas kiiresti kohti parandama, sest sellises seisus oli tiitel käest libisemas. Lihtsa ja Koval läksid oma teed ning kaks esimest olid kindlalt paigas. Vinogradovil oli vaja vähemalt neljandale kohale tõusta, et tiitel endale saada. Sellega sai Vinogradov hakkama ja sõidu lõpetas ta lõpuks kolmandana ning teine järjestikune Eesti meistritiitel oli teenitud.

Etapi kokkuvõttes oli parim 50 punktiga Lihtsa, teise koha sai 42 punktiga Koval ja kolmandana koha 42 punktiga Vinogradov. Eesti meistriks tuli 177 punktiga Vinogradov, teine oli 174 punktiga Koval ja kolmas 149 punktiga Korkeamäki.

Naiste klassis tuli viimasele etapile liidrina vastu lätlanna Patricija Berzina. Ta oli varasemalt võitnud kõik võistlussõidud ja ka Tihemetsa rajal keegi Berzinale vastu ei suutnud hakata. Lätlanna võitis mõlemad sõidud ja tuli etapivõitjaks ning maksimaalse 200 punktiga ka Eesti meistriks. Teisel kohal lõpetas mõlemad sõidud Rita-Liisa Mooses ja talle kuulus 44 punktiga etapi kokkuvõttes teine koht. Mooses oli ka hooaja kokkuvõttes teine 168 punktiga. Mõlemad sõidud kolmandana lõpetanud Martha Koort teenis 40 punktiga kolmanda koha. Koort oli kolmas ka hooaja kokkuvõttes (160 punkti).

Pühapäeval tulevad Tihemetsas rajale külgvankrid ja quadid ning 50cc ja Hobi klassi sõitjad.