FIM X-Triali Tallinna MM-etapp sai üllatusvõitja

Esmakordselt Eestis toimunud FIM X-Triali maailmameistrivõistluste etapi võitis mõnevõrra üllatuslikult MM-sarja teine mees, hispaanlane Jaime Busto, kes alistas finaalringis ühe punktiga kaasmaalast Gabriel Marcelli. Võistluste suurfavoriit, 36-kordne maailmameister Toni Bou ebaõnnestus võistlusraja teisel läbimisel ning pidi Tallinnas leppima neljanda kohaga.

Unibet Arenale ehitatud võistlusrajad sundisid maailma parimaid trialiässasid rohkearvulise publiku ees mängu panema kogu oskustepagasi. Esimesel läbimisel oli sõitjatel takistuste ületamiseks viis minutit, mis osutus tippudele piisavaks ajaks, et rada suuremate ebaõnnestumisteta läbida.

Avavoor veel ala valitsejale krahhi ei ennustanud ning juba eelmisel MM-etapil ka tänavuse hooaja tiitli kindlustanud Toni Bou nautis võistlusraja esmaläbimise järel liidrikohta. Esimese ringi kokkuvõttes oli hispaanlaste käes koguni kolmikjuhtimine, sest Boule järgnesid Busto ja Marcelli.

Teisel võistlusringil hakkas aga juhtuma! Sõiduaega vähendati viielt minutilt neljale ja takistusi tuli läbida senisest vastupidises suunas.

Uus rada valmistas tõsiseid raskusi võistlusnimekirja tagumistele meestele. Kui esmakordselt nii kõrgetasemelisel võistlusel võistelnud britt Jack Peace kogus viielt takistuselt kümme karistuspunkti, siis GASGAS meeskonna sõitja Hugo Dufrese noppis karistusi koguni 17 punkti jagu.

Tipud samas ei väristanud ning karistuspunkte kogunes nullist kolmeni, sealjuures läbis sarja mullune MM-hõbe Jaime Busto takistusraja puhtalt. Viimasena tuli teisele läbimisele ala legend Toni Bou.

Unibet Arenale kogunenud publik jälgis hinge kinni pidades, kuidas Bou läbis esimesed kaks takistust puhaste paberitega. Seda kuni kolmanda rajani.

Toni Bou ees oli kõrged betoonelemendid – veidi kiirustades poste ületada proovinud Bou libastus ja kukkus, mis tähendas automaatselt viite karistuspunkti. Seega tuli hispaanlasel esmakordselt sel aastal finaali raja kõrvalt jälgida.

Finaalkolmiku moodustasid seega kaks hispaanlast Busto ja Marcelli ning prantslane Benoit Bincaz.

Finaalvooru reeglite kohaselt pidid esikolmikusse jõudnud mehed ette võtma kõik võistlusrajad kordamööda ning takistused tuli läbida mõlemasuunaliselt ühe minuti jooksul.

Juba esimene rada tekitas sisse väikese vahe – võistlejate ees olid ületamiseks erinevad saunad ja kümblustünnid. Kui Bincaz kogus esimesel rajal kolm trahvipunkti, siis Marcelli pääses ühe trahviga ning Busto haaras ümmarguse nulliga liidriohjad.

Esimesed kaks liikusid samas taktis läbi ka järgmiselt neljalt takistuselt ning viimase rajaelemendi juurde jõuti seisus, kus liider Busto oli kogunud neli trahvipunkti ning Marcelli viis. Kõik võimalused olid veel lahti.

Viimaseks rajaks oli enam kui kümne meetri pikkune unikaalne kosk, mida tuli ületada kivilt-kivile liikudes. Sealjuures ei tohtinud rada läbida otsejoones üles, vaid paremalt vasakule siksakitades.

Rajale teisel kohal tulnud Marcelli kogus koselt ühe trahvipunkti ning jäi ootama, mida teeb Busto. Võistluste liider näitas aga raudset närvi, kogudes viimaselt rajalt samuti ühe trahvipunkti, mis tõi hispaanlasele tänavuse esimese etapivõidu!

„Olen väga õnnelik, sest pärast positiivset esimest vooru suutsin ma sõita uskumatult hea teise ringi ja ka finaal oli täiuslik. Esikoht selgus küll alles viimasel rajaelemendil, kuid ma tundsin end läbi võistluse väga hästi ja tugevana. Tänane tulemus on MM-sarja üldarvestuses teise koha heitluses väga oluline,“ sõnas Tallinna etapi võidumees Jaime Busto.

Maailma parimate trialisõitjate mõõduvõtt tõi Unibet Arenale ka suurearvulise publiku. Ala tippe oli tulnud vaatama ligikaudu kolm tuhat pealtvaatajat.

„Oleme ülirahul! Võistlus õnnestus suurepäraselt, sõitjad olid rahul nii raja kui ka korraldusega ja erilised tänusõnad lähevad publikule, kes elasid sõitjatele kaasa kogu võistluse vältel. MM-etapi korraldusõigus on meie tiimi jaoks väga suur asi ning oli rõõm kuulda ka sarja promootoritelt niivõrd positiivset tagasisidet. Suur tänu kõikidele abilistele ja toetajatele, ilma kelleta oleks võimatu niivõrd mastaapset võistlust läbi viia,“ võttis Trixs 2024 üks korraldajatest Oliver Läll võistluse kokku.

FIM X-Trial MM-sari jätkub 16. novembril Hispaanias.