Normak ja Kasesalu võitsid EMV 2. etapi Langel, Quadidel läks esikoht Lätti

Motokrossi Eesti meistrivõistluste teine etapp toimus möödunud nädalavahetusel Tartumaal Lange Motokeskuses. Pühapäevasel võistluspäeval käisid Langel rajal külgvankrid ja Quadid. Külgvankritel võtsid kindla esikoha Markus Normak ja Karl-Albert Kasesalu. Quadidel oli Eesti kiirematel must päev ja esikoha teenis lätlane Reinis Bicans.

Külgavankritel oli kohal kogu meie paremik kui välja jätta MM-sarjas sõitvad Gert Gordejev ja Sten Niitsoo. Ajasõit oli väga tihe ning esikolmik mahtus lõpuks vaid 0,8 sekundi sisse. Parima ringiaja sõitsid välja Markus Normak ja Karl-Albert Kasesalu. Poole sekundiga kaotasid neile Robert Lihtsa ja Markus Lina. Kolmandat aega näitasid Tanel Reesna ja Martins Antons.

Külgvankrite avasõidus hakkas juhtuma kohe stardis. Omavahel sõitsid sirge peal kokku Robert Lihtsa ja Tanel Reesna. Reesna ja Antonsi külgvanker lendas külili ja mehed elasid üle üsna hirmuäratava kukkumise. Õnneks suutsid mehed mõne aja möödudes sõitu siiski jätkata. Liidrikoha võtsid enda kätte Normak ja Kasesalu ning nende kiirus oli avasõidus selline, et teistel polnud sinna midagi vastu panna. Ülar Karing koos Oliver Sebastian Lambiga suutsid mõned ringid küll liidritega kaasa minna, kuid varsti jäid nemadki maha. Normak ja Kasesalu teenisid lõpuks üsnagi kindla esikoha. Karing ja Lamp tegid kokkuvõttes väga hea sõidu ning võtsid kinda teise koha. Robert Lihtsa ja Markus Lina tulid finishisse kolmandana. Stardis kukkunud Reesna ja Antons tõusid lõpuks kaheksandaks.

Teises sõidus tegid hea stardi taas Normak ja Kasesalu, kes liidrikoha enda kätte võtsid. Teise koha võtsid sisse Reesna ja Antons ning kolmanda koha Aron Kaurit ja Reio Rosin. Kaks esimest hakkasid teistel üsna kiirelt eest ära liikuma. Reesna ja Antons suutsid ka liidreid mõne ringi jooksul survestada, kuid sõidu edenedes hakkasid Normak ja Kasesalu vahet oma lähimate jälitajatega suurendama. Sõidu lõpufaasis oli liidrite edu juba nii suure, et viimased ringid said nad üsna sirge seljaga juba sõita. Sõidu keskel tegid Reesna ja Antons sõiduvea ning langesid neljandale kohale. Teiseks tõusid Lihtsa ja Lina ning kolmandaks Karing ja Lamp. Väsinud Lihtsast ja Linast said Karing ja Lamp vasti mööda ning neile kuulus lõpuks taas teine koht. Viimasel ringil püüdsid Reesna ja Antons enda ees sõitnud Lihtsa ja Lina kinni. Kaks sirget enne finishit lehvisid kollased lipud ja Lihtsa koos Linaga võtsid hoo maha, kuid Reesna ja Antons hüppasid hooga hüppe üle ning tõusid kolmandaks. Kohtunikel see nägemata ei jäänud ja Reesnale määrati karistus ning ta sai kirja lõpuks 13. koha. Kolmanda koha punktid teenisid Lihtsa ja Lina.

Etapi kokkuvõttes tulid esikohale 50 punktiga Normak ja Kasesalu, teise koha said 44 punktiga Karing ja Lamp ning kolmanda koha 40 punktiga Lihtsa ja Lina. Pärast kahte etappi on liidrikohal nüüd 76 punktiga Karing ja Lamp, teisel kohal on 65 punktiga Kevin ja Kenny Vahterid ning kolmandal kohal 59 punktiga Reesna ja Antons.

Külgvanktrite Veteranide arvestuses olid Langel parimad Liutauras Variakoijs ja Peters Jegorovs, teise koha said Argo Põldsaar ja Tomass Dukulis ning kolmanda koha Kaspars Balandinš ja Knuts Marcis. Külgvanktrite B klassis olid parimad Ahto Kurg ja Sander Parts, teise koha said Sven Pintsuk ja Mihkel Kütt ning kolmanda koha Diana Pruks ja Tom Küüsmaa.

Quad Open klassi kvalifikatsioonis sõitis parima ringiaja välja Karl-Robin Rillo. Tema ülekaal teise aja välja sõitnud Rasmus Sõna ees oli parimal ringil 1,2 sekundit. Kolmandat aega näitas Sigmund Villumson.

Avasõidus võttis liidrikoha enda kätte Sõna ja teda asus jälitama Rillo. Rillo hakkas kohe esimesel ringil möödumisvõimalust otsima ja ringi viimases kurvis üritaski ta möödasõitu. Rillo tõusiski liidriks, kuid Sõna jäi kurvi seisma ja kaotas palju aega ning kohti. Sõna sai lõpuks liikuma, kuid oli langeud 12. kohale. Rillo kontrollis ülejäänud sõitu täielikult ning võttis lõpuks kindla esikoha. Kogu sõidu hoidis teist kohta enda käes lätlane Reinis Bicans. Kõva tagasitule teinud Sõna suutis lõpuks kolmandale kohale tõusta.


Rillo avasõidu esikoha poole liikumas

Teine võistlussõit algas kohutavalt Rillo jaoks, kohe sõidu alguses tekkisid tal probleemid ja ta sai rajal vaid aeglaselt kulgeda. Sellega oli Rillo esikoha heitlusest väljas. Liidrikoha võttis sõidu alguses enda kätte Sigmund Villumson, talle järgnes Bicans. Sõna tõusis peagi kolmandaks ja asus kahte esimest püüdma. Rajal liikuski Sõna selgelt kõige kiiremini, kuid ta suretas sõidu jooksul mitmel korral oma tsikli välja ja see ei lubanud lõpuks paremat kui neljandat kohta. Sõidu teises pooles Villumson selgelt väsis ja nii kuulus kindel esikoht Bicansile. Villumson tuli finishisse teisena ja veteranide arvestuses sõitnud Rene Tarend kolmandana.

Etapivõidu teenis quadidel 47 punktiga Bicans, teise koha sai 38 punktiga Villumson ja kolmanda koha 38 punktiga Sõna. Kahe etapi järel on võrdselt 82 punktiga esikohta jagamas Bicans ja Sõna. Kolmas on 69 punktiga Priit Järvloo.

Quad veteranide arvestuses oli Lange etapil parim Rene Tarend, teise koha sai Priit Järvloo ja kolmanda koha Olari Saarme. Quad B klassis ole esimene Mihkel Mürk, teise koha sai Kevin Raun ja kolmanda koha Martten Tintso.

Naiste klassis oli Lange etapil kohal 10 võistlejat. Juba ajasõidus näitas ülemvõimu lätlanna Patricija Berzina, kes paraimal ringil edestas teist aega näidanud Rita-Liisa Moosest üle kolme sekundi. Kolmanda ringiaja sõitis välja Martha Koort.

Naiste klassi esimeses võistlussõidus võttiski liidrikoha stardi järel enda kätte Berzina. Ainus kes lätlannaga rajal sarnast kiirust suutis näidata oli Mooses. Sõidu edenedes jäi siiski ka Mooses liidrist maha ja Berzina võttis lõpuks kindla esikoha. Mooses tuli finishisse teisena ja kogu sõidu kolmandal kohal olnud Koort jõudis finishisse samal positsioonil.

Teises naiste klassi sõidus mingeid üllatusi ei tulnud. Kohe sõidu algusest hakkas avasõidu esikolmik teistel eest ära liikuma ja üsna pea hakkasid ka esimese kolme vahel vahed sisse tulema. Lätlanna Berzina juhtimisel kulges taas terve sõit. Päris selga sirgu ta aga ikkagi lasta ei saanud, sest hea hooga liikus rajal ka Mooses. Lõpuks võttis Berzina ligi 12 sekundilise edumaaga esikoha Moosese ees. Kolmanda tuli finishisse taas Koort.

Etapi kokkuvõttes tuli esimeseks 50 punktiga Berzina, teise koha sai 44 punktiga Mooses ja kolmanda koha 40 punktiga Koort. Sama kolmik on liidrikohal ka kahe etapi järel. Berzinal on esimesena koos 100 punkti, Mooses on 84 punktiga teine ja Koort 80 punktiga kolmas.

50cc klassis käis rajal 17 võistlejat. Juba ajasõidus näitas väga head kiirust Rico Karu, kes ka esimese võistlussõidu lõpuks võitis. Tugevat konkurentsi pakkus võitjale Hermann Tamme, kes vahepeal ka ise liidrikohal sõita sai. Lõpuks tuli Tammel siiski avasõidu teise kohaga leppida. Üsna sõidu alguses tõusis kolmandale kohale Simon Asi ja oma positsiooni hoidis ta finishilipuni.


50cc klassi kiireim Rico Karu

Teises sõidus võttis esikoha stardi järel enda kätte taas Karu, kes koheselt ka teistega väikese vahe sisse sõitis. Karu sõidu jooksul eksimusi endale ei lubanud ja nii kuulus ka teises sõidus talle kindel esikoht. Teisele ja kolmandale kohale võitlesid Tamme ja Asi. Alguses oli eespool Tamme, kuid sõidu keskel suutis Asi temast mööduda ja oma positsiooni ta enam käest ei andnud.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Karu. Tamme ja Asi teenisid võrdselt 42 punkti, teise sõidu paremus andis päeva kokkuvõttes teise koha Asile. Sarja üldarvestuses on esikohal 120 punktiga Karu, teisel kohal on 116 punktiga Asi ja kolmandal kohal 105 punktiga Tamme.

Quad 100 klassi esimese võistlussõidu võitis soomlane Oskari Ruotsalainen. Teiseks tuli Brent Saul ja kolmandaks lätlane Markuss Ignatjevs. Ka teises võistlussõidus oli teistest parem Ruotsalainen. Teisena lõpetas sõidu taas Saul ja kolmandana Roberts Valdmanis.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 50 punktiga Ruotsalainenile, teise koha sai 44 punkgia Saul ja kolmanda koha 35 punktiga Ignatjevs. Kahe etapi järel on 87 punktiga liider Ruotsalainen, teisel kohal on 84 punktiga Saul ja kolmandal kohal 81 punktiga Valdmanis.


Väikesed mehed suurtel masinatel

Quad Junioride arvestuses oli avasõidus parim lätlane Karlis Straubergs, teise koha sai Ruben Vestung ja kolmanda koha Oliver Toovis. Teises sõidus oli parim taas Straubergs, teise koha sai Vestung ja kolmanda koha Rainis Liiva.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Straubergs, teine oli 44 punktiga Vestung ja kolmas 38 punktiga Liiva. Kuna rajal käis vaid neli võistlejat, siis meistrivõistluste arvestusse sõit ei läinud.

ATV laste klassi avasõidu võitis Egert Sutt, kuid sõidu järel sai ta kollase lipu eiramise eest kümne kohalise karistuse. Võitjaks tõusis sõidu teisena lõpetanud Martten Sädemets. Teise koha teenis Lars Landman ja kolmanda koha Kren Astok. Teises sõidus Sutt endale eksimusi ei lubanud ja ta teenis esikoha. Sädemets tuli finishisse teisena ja Astok kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Sädemets, teine oli 40 punktiga Astok ja kolmas 40 punkiga Landman. Kokkuvõttes on liidrikohal 85 punktiga Sutt, teine on 82 punktiga Sädemets ja kolmas 82 punktiga Astok.