MX Liiga 4. etapp toimus Jaanikese Motokeskuses

Pärast väikest pausi jätkus pühapäeval 30. juunil Valgas Jaanikeses Motokeskuses MX Liiga hooaeg. Lisaks MX Liiga klassidele olid Jaanikeses Eesti karikavõistluste punkte jahtimas külgvankrid ja quadid.

Alustame kõige kiiremast MX Pro ja MX Juunioride klassi võistlussõitudest. Juba hommikuses ajasõidus oli teistest peajagu üle Tanel Leok. Esimeses võistlussõidus võttiski Tanel liidrikoha enda kätte, talle järgnesid Sebastian Leok ja Erki Kahro. Tanel hakkas iga ringiga jälitajate ees edu suurendama ning lõpuks teeniski ta väga kindla esikoha. Teisele ja kolmandale kohale käis aga väga kõva lahing. Kahro suutis esmalt kiirelt Sebastianist mööduda ja teiseks tõusta. Maha raputada ta aga noort konkurenti ei suutnud. Sebastian Leok püsis kogu sõidu Kahrol seljataga ja kaks ringi enne sõidu lõppu suutis ta ka Kahrost mööduda. Finishisse tuligi Sebastian oma isa Taneli järel teisena.

Teise sõidus stardist tuli kõige kiiremini välja taas Tanel Leok. Talle järgnesid Aleksei Vinogradov ja Erki Kahro. Kahro suutis Vinogradovist kiirelt mööduda ja asus Tanelit jälitama. Avasõidu teisena lõpetanud Sebastian oli stardi järel viies ja ta pidi esmalt kõvasti vaeva nägema, et kolmandale kohale tõusta. Sellega sai ta ka hakkama, kuid selleks hetkeks olid kaks esimest juba üsna suure edumaa sisse saanud. Sõidu edenedes hakkas Tanel ka Kahrol eest ära vajuma ja lõpuks võttis ta taas kindla esikoha. Kahro tuli finishisse teisena ja Sebastian Leok kolmandana.

Etapivõidu teenis 120 punktiga Tanel Leok, teise koha sai 104 punktiga Erki Kahro ja kolmanda koha 104 punktiga Sebastian Leok. Juunioride arvestuses oli parim Sebastian Leok, teise koha sai lätlane Jekabs Kubulins ja kolmanda koha Mikk Martin Lõhmus. MX Liiga üldliider on Pro klassis nelja etapi järel 328 punktiga Egert Pihlak, teisel kohal asub 302 punktiga Lõhmus ja kolmandal kohal 281 punktiga Tristan Uiga.

MX B ja MX C klassis oli sõitjate arve selline, et võistlussõidud toimus klassidel sarnaselt eelmisele etapile koos. MX B klassi arvestuses oli mõlemas võistlussõidus kõige nobedam Asko Lihtsa. Ta juhtis sõite algusest kuni lõpuni ja talle kuulus ka 120 punktiga etapivõit. Tugevad sõidud tegi ka Sten Kevin Toomela. Mõlemas sõidus õnnestus tal teiseks tõusta ja teine oli ta 108 punktiga ka etapi kokkuvõttes. Avasõidu neljandana lõpetanud Siim Palatu tuli teises sõidus finishisse kolmandana ja tänu sellele oli ta päeva kokkuvõttes 96 punktiga kolmas.

MX C klassi arvestuses valitses mõlemat võistlussõitu Margus Leetberg ja talle läks 120 punktiga ka etapivõit. Avasõidu lõpetas teisena Stenn Kuhi ja kolmandana Kristjan Kalvar Kull. Teises sõidus oli teine hoopis Ain Klettenberg ja kolmas Mihkel Tääkre. Kokkuvõttes tuli teiseks teise sõidu neljandana lõpetanud Kuhi (100 punkti). Kolmanda koha sai 96 punktiga Klettenberg.

MX D klassi avasõit pakkus põnevust kuni finishilipuni, esikolmik mahtus lõpuks 2 sekundi sisse. Esimeseks tuli Rico Sildnik, teise koha sai Arti Halling ja kolmanda koha Oliver Saar. Teise võistlussõidu võitis avasõidu viieteistkümnes mees Ilmar Jakobson, teise koha sai Aksel Porroson ja kolmanda koha Halling. Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 104 punktiga Hallingule, teine oli 100 punktiga Porroson ja kolmas 94 punktiga Sildnik.

MX E klass oli taas kõige suurema osalejate arvuga. Avasõidus teenis ülinapi esikoha Robin Reelo, teiseks jäi Marko Lutt ja kolmas oli Hardi Mets. Teise sõidu esikoht kuulus avasõidu neljandale mehele Toivo Kaljasele ja see andis talle ka etapi kokkuvõttes 106 punktiga esimese koha. Teisena lõpetas sõidu Roobert Rattus ja kolmanda Janar Sädeme. Etapi kokkuvõttes tuli teiseks 102 punktiga Reelo ja kolmandaks 92 punktiga Sädeme.

Veteranide 40+ klassis jätkab võidulainel Dmitri Vinogradov. Jaanikese krossirajal õnnestus tal mõlemad võistlussõidud võita ja 50 punktiga oli Vinogradov esimene ka päeva kokkuvõttes. Mõlemad sõidud teisena lõpetanud Jako Tsäko tuli etapi kokkuvõttes 44 punktiga teiseks. Erki Tärno lõpetas sõidud kolmandana ja neljandana ning sellest piisas, et 38 punktiga poodiumi kolmandale astmele tõusta.

Veteranide 50+ klassi arvestuses oli kindlalt parim Erki Privoi. Mõlemad sõidud võitnud Privoi teenis 50 punktiga esikoha. Kahel korral teisena lõpetanud Aivo Rabbi oli 44 punktiga teine ja kahel korral kolmandana lõpetanud Artur Krõlov 40 punktiga kolmas.

Külgvankritel olid kohal eelmise Eesti meistrivõistluste etapi võitnud Markus Normak ja Karl Albert Kasesalu. Jaanikese rajal pakkusid neile kõva konkurentsi Robert Lihtsa ja Markus Lina. Normak ja Kasesalu suutsid mõlemad sõidud ikkagi võita ja neile kuulus 50 punktiga esikoht. Ilusad sõidud teinud Lihtsa ja Lina oli kokkuvõttes 44 punktiga teised. Kahel korral kolmandana finishisse tulnud Ülar Karing ja Oliver Sebastian Lamp oli päeva kokkuvõttes 40 punktiga kolmandana.

Külgbanktrite Veteranide arvestuses teenisid esikoha Argo Põldsaar ja Tomass Dukulis (50 punkti), teise koha said lätlased Kaspars Baladins ja Marcis Knuts (40 punkti) ning kolmanda koha Maarek Kõre ja Markkus Kõre (38 punkti). 55+ klassi arvestuses olid parimad Märt Arula ja Andris Macs. Teise koha teenisid Segei Ivanov ja Eemeli Männilaan ning kolmanda koha Sverre Lamp ja Indrek Aljes.

Quadidel näitas klassi Karl Robin Rillo. Ta võitis mõlemad sõidud ning tuli etapi kokkuvõttes 50 punktiga esikohale. Teisena tuli mõlemas sõidus finishisse Rasmus Sõna ja teine oli ta 44 punktiga ka etapi kokkuvõttes. Kolmas koht kuulus 38 punktiga Sander Lakizale. Sõitudes oli ta neljas ja kolmas.

Quad B klassi parim oli mõlemad sõidud võitnud Mihkel Mürk (50 punkti). Teisena lõpetas sõidud Karl Koho (44 punkti) ja kolmandana Martten Tintso (40 punkti). Veteranide arvestuses oli esimene Rene Tarend (50 punkti), teine Janek Vernik (42 punkti) ja kolmas Olari Saarme (42 punkti).

Foto: Aivar Rääts