Eestlased tõid Läti MV etapilt koju mitmeid esikohti

Möödunud nädalavahetusel toimus Alojas Läti motokrossi meistrivõistluste neljas etapp. Kuna rada on Eestile üsna lähedal, siis oli seal osalemas ka hulganisti meie krossisõitjaid. Kuninglikus MX1 klassis teenis etapivõidu Tanel Leok. 85cc klassis oli parim Lucas Leok ja 65cc klasis Rasmus Näär.

Kuna enamus meie tugevamad MX1 klassi sõitjad olid samal ajal Lommelis võistlemas, siis ainsa eestlasena tuli kiiretele lätlastele vastu astuda Tanel Leokil. Ajasõidus oli rada väga kiire ja noorte lätlastele järel sõitis Leok välja neljanda ringiaja. Parim oli Edvards Bidzans, teist aega näitas Uldis Freibergs ja kolmandat aega Tomass Sileika.

Avasõidus tegi Leok väga hea stardi ja ta võttis sisse teise koha Bidzansi järel. Kohe sõidu alguses surus Tanelist mööda ka Sileika. Mõne ringi järel leidis ka Leok sõidurütmi ja ta asus uuesti Sileikat kinni püüdma. Kuuendal ringil õnnestuski Leokil lätlasest uuesti möödada ja teisele kohale tõusta. Vaikselt suutis Leok ka liidrile lähemale tulla, kuid vahe oli juba sees finishisse jõudis Leok Bidzansi järel teisena. Kolmandana lõpetas sõidu Sileika.

Teises sõidus võttis stardivõidu Leok, kuid avaringi keskel surus Bidzans ennast liidriks. Taas läks mõned ringid aega, et Leok hea rütmi leiaks. Bidzans oli selleks ajaks juba mõne sekundilise edumaa saanud, kuid sõidu edenedes hakkas Leok talle järgi tulema. Sõidu teises pooles püüdiski Leok liidri kinni. Lätlane Leoki poolt peale pandud survele enam vastu ei pidanud ja ta kukkus ning Tanel tõusis sõidu liidriks. Sealt edasi oli kõik juba Leoki kontrolli all ja ta võttis lõpuks esikoha Bidzansi ees. Kolmandana lõpetas sõidu Freibergs.

Etapi kokkuvõttes tuli Leok 47 punktiga esikohale, teise koha sai samade punktidega Bidzans ja kolmas oli 38 punktiga Sileika.

MX2 klassi sõite valitses Karlis Sabulis. Ta võitis mõlemad sõidud ja teenis ka 50 punktiga esikoha. Sama kindlalt oli kahel korral teine Markuss Kokins ja talle kuulus 44 punktiga teine koht. Kolmanda koha eest võitlesid eestlased Sebastian Leok ja Joosep Pärn. Avasõidus tegi Leok ilusa sõidu ning ta võttis kindla kolmanda koha Pärna ees. Teine sõit toimus vihmasajus ja Leoki prillid läksid juba sõidu alguses katki ning see tegi sõitmise eriti raskeks. Pärn liikus kolmandal kohal kindlalt ja kuigi Leok püüdis ta lõpuks ikkagi kinni, siis finishisse jõudis kolmandana Pärn ja see andis talle ka etapi kokkuvõttes 38 punktiga kolmanda koha. Leok jäi samade punktidega neljandaks.

125cc klassis oli meie sõitjaid rajal kolm. Ajasõidus oli Tarvis Leok meie parimana neljas. Läti kolmik Tomass Saicans, Markuss Ozolins ja Jekabs Kubulins on sel hooajal näidanud pidevalt paremat minekut ja nende vastu on tõeliselt raske saada. Avasõidus olidki lätlased kolmikvõitu võtmas, kuid Saicansi ratas läks katki ja nii võttis esikoha Ozolins, teine oli Kubulins ja kolmas Leok. Teise sõidu võitis Saicans, teine Ozolins ja kolmas Kubulins. Leok tuli finishisse neljandana.

Etapi kokkuvõttes tuli esimeseks 47 punktiga Ozolins, teine oli 42 punktiga Kubulins ja kolmas 38 punktiga Leok. Karl Kiil teenis 27 punktiga 7. koha ja Kaspar Uibu samade punktidega kaheksanda koha.


Lucas Leok stardivõitu võtmas

85cc klassis oli oodata vägevat võitlust esikohale Lucas Leoki ja lätlase Jekabs Hudolejsi vahel. Oodatud põnevuslahing jäi aga ära, sest Leok pani lätlase üsna kindlalt mõlemas sõidus paika. Lucas võitis mõlemad stardid ja ta sõitis mõlemas sõidus kiirelt ka Hudolejsil eest ära. Leok võttis lõpuks 50 punktiga kindla etapivõidu. Hudolejs tuli 44 punktiga teiseks ja Toms Dankerts 40 punktiga kolmandaks. Neljas oli Marten Raud, viies Gregor Lootus ja kümnes Karl Teesalu.

65cc klassi võistluspäeva valitses täielikult Rasmus Näär. Ta oli kiireim juba kvalifikatsioonis ja ka võistlussõitudes keegi temaga sammu pidada ei suutnud. Näär võitis kindlalt mõlemad sõidud ja teenis ka 50 punktiga etapivõidu. Startidega natuke hädas olnud Erki Raudnagel lõpetas sõidud teisena ja kolmandana ning päeva kokkuvõttes oli ta 42 punktiga teine. Kolmandaks tuli lätlane Georgs Fridrihsons. Esikümnesse mahtusid meie poistest veel seitsmenda kohaga Laur Kalliorm ja kümnendana Karl Mark Kristman.

Päev varem toimunud külgvankrite masinaklassis tulid Markus Normak ja Karl Albert Kasesalu neljandale kohale. Mõlemad sõidud lõpetasid nad samuti neljandana. Esikoha võtsid MM-sarja tippsõitjad Daniels ja Bruno Lielbardised, teiseks tulid Maris Rupeiks ja Kaspars Liepins ning kolmandaks Janis ja Lauris Daidersid.

Fotod: Andris Smilsarajs