Eesti Noorte Karikavõistluste 6. etapp sõideti Linnamäe krossirajal

Pühapäeval 11. augustil toimus Jõgeval Linnamäe krossirajal motokrossi Eesti Noorte Karikavõistluste kuues etapp. Kui üle kogu Eesti olid päeva jooksul tugevad sajud ja uputas, siis Jõgeva võistlust ilmataat toetas. Kogu päeva jooksul oli suurepärane ilm ja kui rada natuke tolmama hakkaski, siis oli ilmataat kohe abis ning kastis raja täpselt parasjagu ära. Võistlejad said terve päeva jooksul Linnamäel suurepärast rada nautida.

Alustame Pitbike MX klassist, neile oli Linnamäel kavas Eesti meistrivõistluste kolmas etapp. Hooaja jooksul on teistest eristunud kindel kolmik, kes esikoha peale võitleb ja nii oli see ka Jõgeval. Ajasõidu näitas kiireimat ringiaega Matis Heinpõld, talle järgnes vanameister Marko Lepik ja sarja hetkeliider Jesper Dubolazov.

Esimeses võistlussõidus sai stardist kõige paremini minema Dubolazov, kuid esimestel hüpetel möödusid temast Heinpõld ja Lepik. Dubolazov leidis ka kiirelt sõidurütmi ning teisel ringil möödus ta Lepikust ja asus Heinpõldu jälitama. Heinpõld oli sõidu esimeses pooles aga väga kiire ja ta sai üsna turvalise edumaa kiirelt sisse ja sellest lõpuks ka piisas. Finishis oli Heinpõllu edumaa Dubolazovi ees natuke üle 5 sekundi. Kolmandana tuli finishisse Lepik.

Teist võistlussõitu asus stardi järel juhtima Heinpõld, talle järgnesid Lepik ja Dubolazov. Kohe avaringil jäi sõidu liider aga raja äärde, tagumine velg oli katki ja edasi sõita polnud enam võimalik. Esikoha saatus jäi nüüd Lepiku ja Dubolazovi vahel otsustada. Dubolazov tundus küll kogu sõidu jooksul kiirem olema, kuid Lepik sõitis ees nii perfektselt, et nooremal konkurendil ei õnnestunud kuidagi temast mööda saada. Dubolazov oli mitmel korral juba liidri kõrval, kuid mööda ikkagi pääseda ei õnnestunud tal. Ratas-rattas sõideti enamus distantsist ja napi 0,4 sekundilise edumaaga võttis esikoha ikkagi Lepik, Dubolazov lõpetas sõidu teisena. Kolmanda koha võitles endale välja avasõidu neljas Keiro Usin.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 45 punktiga Lepikule, teise koha sai 44 punktiga Dubolazov ja kolmanda koha 38 punktiga Usin. Kolme etapi järel on sarja liider 134 punktiga Dubolazov, teisel kohal asub 118 punktiga Usin ja kolmandal kohal 97 punktiga Oliver Kalle.

85cc klassis asus avasõitu juhtima Enri Lustus, kuid juba teisel ringil möödus temast Karl Teesalu. Mõni ring hiljem sõitis Lustusest mööda ka Robin Robert Mooses. Teesalu ja Mooses sõitsidki seejärel teistega vahe sisse. Mooses küll üritas, kuid avasõidu võit kuulus lõpuks ikkagi Teesalule. Kolmandana lõpetas avasõidu Lustus.

Teist sõitu asus juhtima Mooses, talle järgnesid Gregor Lootus ja Leslie Puller, Teesalu oli alguse järel neljas. Teesalul õnnestus Pullerist mööduda, kuid kahe esimese vastu tal rohtu ei olnud. Ilusa sõidu võttis esikoha Mooses, teisena tuli finishisse Lootus ja kolmandana Teesalu.

Etapi kokkuvõttes läks esikoht 47 punktiga Moosesele, teine oli 45 punktiga Teesalu ja kolmas 36 punktiga Puller. Juuniorite arvestuses oli parim Mooses, teise koha sai Lustus ja kolmanda koha Ottomar Saag.

65cc klassis käis heitlus esikohale eelkõige kahe sõitja vahel, nendeks olid Erki Raudnagel ja Aston Kõiv. Avasõidus liikusid poisid rajal koos, Raudnagel ees ja Kõiv teisena tihedalt tal kannul. Finishis eraldas kahte esimest lõpuks vaid 0,5 sekundit. Napi või teenis Raudnagel. Kolmandana tuli finishisse Ramon Visnapuu. Teist sõitu asus juhtima aga kõiv ja Raudnagel pidi leidma viisi kuidas temast mööduda. Taas oli eelis eessõitjal ja Kõiv suutis terve sõidu jooksul liidrikohta enda käes hoida ning lõpuks võttiski ta esikoha Raudnagla ees. Kolmandale kohale võitlesid Visnapuu ja Mikk Mihkel Sepp, peale jäi Visnapuu.

Etapi kokkuvõttes kuulus esikoht 47 punktiga Kõivule, teise koha sai samade punktidega Raudnagel. Kolmas oli 40 punktiga Visnapuu. Juuniorite arvestuses teenis esikoha Martin Põder, teine oli Dominic Toomsalu ja kolmas Ruben Tees.

50cc klassis sammub võidult võidule Rico Karu. Ka Linnamäel õnnestus tal mõlemad sõidud võita ning kokkuvõttes 50 punktiga esikoht teenida. Avasõidus tuli teisena finishisse Jan Andero Ärm ja kolmandana Simon Asi. Teise sõidu lõpetas teisena Asi ja kolmandana Juss Joosep Abram. Etapi kokkuvõttes oli teine 42 punktiga Asi ja kolmas 40 punktiga Ärm.

50cc Mini klassis võitis mõlemad sõidud Otto Hanso ja talle kuulus ka 50 punktiga esikoht. Teiseks tuli 42 punktiga Devon Pilv, sõitudes oli ta teine ja kolmas. Kolmas oli päeva kokkuvõttes 40 punktiga Kevin Press, kes sõidud neljandana ja teisena lõpetas.

Pitbike 88 Semi klassis oli mõlemas sõidus parim Rait Sõmer (50 punkti). Järgnevatele kohtadel käis juba tõsisem lahing ja lõpuks teenisid neli sõitjat võrdselt 38 punkti. Otsustavaks sai teise sõidu järjestus. Avasõidu alles viiendana lõpetanud Oliver Mõttus suutis teisest sõidust teise koha võtta ja tänu sellele oli ta teine ka päeva kokkuvõttes. Kolmandaks tuli Mikk Pinsel, kes sõitudes neljas ja kolmas oli. Napilt jäid poodiumilt välja Kristel Raba ja Kaimo Maasing.

Pitbike 88 Semi Juuniorite arvestuse kiireim oli Aleksander Hüva (50 punkti), kes võitis mõlemas sõidud. Teise koha teenis 44 punktiga Gregor Varis, mõlemad sõidud lõpetas ta teisena. Kolmas oli päeva kokkuvõttes 38 punktiga Mairo Usin, sõidud lõpetas ta neljandana ja kolmandana.

Quad 100 klassis tuli esikohale 47 punktiga Brent Saul, avasõidus pidi ta Pätrik Ilmi paremust tunnistama, kuid teises sõidus oli Saul parim. Teise koha teenis 42 punktiga Roberts Valdmanis, sõitudes oli lätlane kolmas ja teine. Kolmandaks tuli 34 punktiga Kristina Tinni. Avasõidu võitja Ilm teises sõidus tulemust kirja ei saanud. Quad Juuniorite klassi esikoht läks Ruben Vestungile, teine oli Oliver Toovis.

ATV Laste klassi parim oli Jõgeval 47 punktiga Egert Sutt, teise koha sai samade punktidega Martten Sädemets ja kolmanda koha 40 punktiga Kren Astok. Juuniorite kiireim oli Egert Juhaste, teise koha teenis Marko Ronis ja kolmanda koha Rocco Kübarsepp. ATV Hiinakate klassis oli mõlemas sõidus parim Tarvi Tiidussalu, teise koha teenis David Tammistu ja kolmanda koha Travis Truija.

Naiste klassis oli stardis 11 julget ja tänu sellele said naised ka oma võistlussõidud. Mõlemad võistlussõidus õnnestus võita Rita-Liisa Moosesel ja talle läks ka 50 punkiga esikoht. Teises sõidus pakkus Moosesele kõvasti konkurentsi Martha Koort, kuid lõpuks tuli tal leppida ikkagi teise kohaga. Ka avasõidus oli Koort teine ja nii kuulus talle 44 punktiga päeva kokkuvõttes samuti teine koht. Kolmandana lõpetas mõlemad sõidud Elisabeth-Mary Vainrauh (40 punkti).

MX Open klassis võitis mõlemad sõidud Robin Raudsepp. Teise koha teenis Enriko Peilman ja kolmanda koha Kaspar Uibu.

Noorte karikavõistluste järgmine etapp toimub 24. augustil Räpinas Linte krossirajal, kus on kavas traditsiooniline Isade ja Poegade võistlus.

Foto: Aivar Rääts