Selgus tänavune soolode rahvuste krossi koondis

Oktoobri esimesel nädalavahetusel toimub Inglismaal Matterley Basin’is legendaarne rahvuste kross. Sel aastal esindavad Eestit Gert Krestinov (MXGP), Harri Kullas (Open) ja Tanel Leok (MX2).

Tänavune Eesti koondise mänedžer Martin Arumäe selgitas, et Tanel Leok polnud kindlasti esimene valik MX2 klassi esindama. „MX2 oli meil ikkagi kogu aeg Jörgen-Matthias Talviku, aga ta põdes Epsten Barr-i haigust. Me ikka viimase hetkeni rääkisime Jörgeniga ja ootasime tema järgi, aga lõpuks ikkagi arsti ja meeskonna soovitusel otsustas ta võistluse vahele jätta ja keskenduda uuele hooajale,“ täpsustas Arumäe.

Arumäe lisas, et pakkumise Eestit MX2 klassis esindada sai ka Meico Vettik, kuid Vettik ei soovinud teha vahetust 450cc tsikli pealt 250cc peale. „Meico on sel aastal 450-ga väga häid sõite teinud ja ta on ka praegune Eesti meistrivõistluste liider, kuid kahjuks ta jah ei soovinud tsiklit vahetada,“ rääkis Arumäe.

Lisaks Talvikule ja Vettikule kaaluti ka teisi Eesti MX2 klassi sportlasi. „Vaadates nende hooaega, kohati ka ebastabiilsust, rahvuste krossi mastaapi ja survet, mis seal on, siis otsustasime, et Tanel on praegu ikkagi kõige sobivam valik,“ nentis Arumäe.

Arumäe sõnas, et Leok võttis aja mõtlemiseks, kuid oli siiski valmis seda rolli kandma. „Kui Eesti koondisel on seda vaja, siis ta tuleb ja aitab,“ lisas ta. Viimati käis Leok MX2 tsikliga Eestit esindamas 2016. aastal. „Mulle väga meeldib MX2 tsikliga sõita ja mulle ka väga sobib Matterley rada,“ täpsustas Leok.

Krestinovil ja Kullasel on tänavu kümnes kord rahvuste krossil ja Leokil 22. kord. „Nad on sõitnud palju ja neil on ka palju kogemust selle raja peal. See tiim on kõige kogenum tiim, mille Eestis kokku saaks panna, ja see on ka suur pluss meie kasuks,“ kinnitas Arumäe.

Arumäe tõdes, et sportlased pole enam esimeses nooruses, kuid siiski on tegu äärmiselt tugeva tiimiga. „See, mida Harri USA-s teinud on muljetavaldav. Taneli füüsiline vorm 40-aastaselt on kohati parem kui mõne 25-aastase oma. Ja ka Gerti kohta jagub ainult kiidusõnu, ta küll ei juhi Eesti meistrivõistluseid, kuid ärme unusta, et tal oli hooaja keskel rangluu puruks,“ ütles ta.

Viimane kord, kui Krestinov rahvuste krossil osales oli neli aastat tagasi Mantovas. „Tunded on vägevad ja see uudis kindlasti andis ka motivatsiooni, et see kuu aega nüüd kõvasti tööd teha ja võistluseks valmis olla. Saab end uuesti proovile panna,“ rääkis Krestinov.

Ka Kullas oli tiimiga rahul ja ootab põnevusega tänavust rahvuste krossi. „Eks sel aastal on olnud veidi keerulisem seda koondist kokku panna, aga ma arvan, et meil on täitsa stabiilne meeskond,“ sõnas ta. Kullas selgitas, et lendab umbes kümme päeva enne võistlust tagasi, et hakata tsikleid testima. „Ka endal saab huvitav olema. Kuna olen terve hooaja Brasiilias ja Ameerikas olnud, siis saab ettevalmistus vähe teistsugune olema, kliimaga harjumine jne,“ rääkis Kullas.

Matterley rajal toimub rahvuste kross kolmandat korda. „Kui vihma sajab, siis arvan, et on meie poiste jaoks väga sobilik. Tekivad sellised pikad sooned, suured augud. Kui on kuiv, siis ta on ikkagi kõva rada. Rada on kiire, suured hüpped, pealtvaatajatele väga hästi vaadatav ja põnev, aga kindlasti pole see lihtne rada,“ kirjeldas Arumäe.

„Tänan poisse, et nad on valmis Eestit esindama ja et nad mind usaldavad. Samuti tänan toetajaid, kes on juba õla alla pannud. Siit ka üleskutse, et kes tunneb, et tahab ja suudab Eesti koondist aidata, siis abi on vägagi teretulnud,“ rääkis Arumäe.

Koondise toetamiseks võtke ühendust EMF-i kontoriga info@msport.ee.