Tanel Leok ja Joosep Pärn võitsid motokorossi Eesti meistrivõistluste teise etapi

Motokrossi Eesti meistrivõistluste teine etapp toimus täna Pärnu Lennuvälja krossirajal. Kärcher MX1 klassis tuli esikohale Tanel Leok. Ühtlasi krooniti Leok ka Pärnu Kuningaks. MX2 klassis võttis oma esimese etapivõidu Joosep Pärn.

MX1 klassi ajasõidus näitas parimat kiirust Karel Kutsar. Üllatuslikult sõitis porisel rajal teise ringiaja välja Kairo Katkosilt ja kolmas oli Tanel Leok. Esimeses võistlussõidus tegi parima stardi just Leok, kes sõitu Kutsari ees juhtima asus. Kolmandal ja neljandal kohal olid Aron Lenzius ja Meico Vettik, kuid teise kurvi mehed koos ära ei mahtunud ja nad kukkusid. Kolmandaks tõusis seejärel Gert Krestinov. Esimesel ringil üritas Kutsar kohe Leokist mööduda ja see tal ka õnnestus. Seejärel eraldust teistest viie meheline grupp, kuhu kuulusid lisaks esikolmikule veel lätlane Toms Macuks ja Andero Lusbo. Kutsar hoidis kogu ülejäänud sõidu teistega mõne sekundilist vahet ning võttis lõpuks ikkagi kindla võidu. Sõidu lõpus üritas Krestinov Leokit survestada, kuid vanameister oli kindel ja Krestinovil ühtegi võimalust möödumiseks ei tekkinudki. Neljandana tuli finishisse Macuks ja viiendana Lusbo.

MX1 klassi teist sõitu asus juhtima Leok, talle järgnesid Tanel Rauk, Toms Macuks ja Karel Kutsar. Rauk langes kiirelt esimeste seast välja ja rajale tekkis sama viisik, mis avasõidus. Sõidu keskel hakkas esimestest vaikselt maha jääma Lusbo, kuid ta püsis jätkuvalt löögiulatuses juhuks kui keegi peaks ees eksima. Lätlane Macuks üritas sõidu esimeses poole Leokist mitmel korral mööduda, kuid sõidu teises pooles läks tal raskeks. Kolmandale kohale tõusnud Krestinov sai lätlasest peagi mööda ja läks püüdma Leokit. Macuksist said mööda ka Kutsar ja Lusbo. Kaks ringi enne lõppu olid ette jäänud vaid Leok ja Krestinov. Kuigi Gert püsis Taneli tuules, siis möödumiseks tal head võimalust ei tekkinud ja Leok võttis võidu. Krestinov lõpetas teisena, Kutsar kolmandana, Lusbo neljandana ja Macuks viiendana.

MX2 klassis oli kvalifikatsioonis parim Joosep Pärn, talle järgnesid Kaarel Tilk ja Jan Jakobson. Avasõidus tegi parima stardi Pärn, kes Tilga ja Jakobsoni ees sõitu juhtima asus. Esimese ringi lõpus tegi Tilk aeglases kohas sõiduvea ja kukkumise järel langes ta viiendale kohale. Teistest eraldusid peagi Pärn ja Jakobson. Pärn hoidis kogu sõidu jooksul kindlalt liidrikohta ja kuigi Jakobson vahepeal talle täiesti seljataha jõudis, siis esikoht justkui ohtu ei sattunud. Viimasel ringil hakkas aga juhtuma. Pool ringi enne lõppu suretas Pärn kurvis tsikli välja. Ta sai selle kiirelt käima ja oma liidrikohta ei kaotanud, kuid Jakobson pääses talle täiesti seljataha. Kurv hiljem Pärn kukkus ja Jakobson sõitis talle tagant sisse ning kukkus ka tema. Kiiremini sai liikuma Jakobson, kes tänu sellele ka sõiduvõidu teenis. Pärn tuli finishisse teisena ja Tilk kolmandana. Pärn selgitas hiljem, et tsikli siduril tekkisid sõidu lõpus probleemid ja sellest ka need eksimused.


Jakobson ja Pärn esikoha eest võitlemas

MX2 klassi teine sõit kujunes selle hooaja üheks põnevaimaks. Stardi järel võttis liidrikoha enda kätte Jakobson, teisele kohale asus Tilk ja kolmandale kohale Pärn. Pärn suutis kohe sõidu alguses Tilgast mööda saada, kuid üsna pea pani ta korraks külje maha ja langes tagasi kolmandale kohale. Sõidu edenedes tõusis neljandale kohale Martin Michelis, kes seejärel hakkas kiiremaid ringe tegema ning püüdis ka esikolmiku kinni. Ühel hetkel oli esinelik vaid paari sekundi sees ja publik sai võima vaatemangu osaliseks. Ennast kogunud Pärn suutis Tilgast uuesti mööduda, samaga sai seejärel hakkama ka Michelis. Michel püüdis mööduda ka Pärnast, kuid ta kukkus suurel kiirusel hüppel ja sellega oli tema sõit tehtud. Pärnal jätkus kiirust ka Jakobsonist mööduda ja talle kuuluski lõpuks esikoht. Jakobson tuli finishisse teisena ja Tilk kolmandana.

Võistluspäeva lõpetas Pärnu Kuninga tiitli sõit, kus tulid rajale MX1 ja MX2 klassi sõitjad. Mõlemale klassile jagati ka selles sõidus Eesti meistrivõistluste punkte. Stardi järel asus sõitu juhtima Tanel Leok, talle järgnesid Karel Kutsar ja Aron Lenzius. Peagi tõusis kolmandale kohale aga Andero Lusbo ja neljandale kohale Gert Krestinov. Lusbol kolmandaks sõiduks jaksu ei jagunud ja Krestinov sai temast kiirelt mööda ning läks püüdma esimest kahte. Sõidu jooksul suutiski Krestinov liidritele läheneda, kuid päris kätte ta kahte esimest ikkagi koradgi ei saanud ning Gert lõpetas sõidu kolmandana. Kutsar püsis kogu sõidu Leoki seljataga ja viimastel ringidel andis ta endast kõik, et liidriks tõusta, kuid Leok oli kindel ja võttis ikkagi esikoha. MX2 klassi arvestuses oli parim Pärn, teine Tilk ja kolmas Jakobson.

MX1 klassis teenis etapivõidu 72 punktiga Tanel Leok, teine oli 67 punktiga Karel Kutsar ja kolmas 62 punktiga Gert Krestinov. MX2 klassis teenis etapivõidu 72 punktiga Joosep Pärn, teise koha sai 67 punktiga Jan Jakobson ja kolmanda koha 62 punktiga Kaarel Tilk.

125cc klassis oli peajagu teistest avasõidus üle lätlane Markuss Ozolins. Ta võttis stardi järel esikoha enda kätte ja sõitis koheselt teistel eest ära. Teisena lõpetas sõidu Richard Paat ja kolmandana lätlane Tomass Saicans. Sõidu järel sai Ozolins aga viie kohalise karistuse raja lõikamise eest ja langes kuuendaks. Esikoha punktid teenis Paat, teine oli Saicans ja kolmas Romeo Pikand.

125 klassi teist sõitu asus juhatama Richard Paat. Sõidu alguses sai ta oma lähimate konkurentide Saicansi ja Ozolinsi vastu korraliku vahe sisse, kuid ühel hetkel hakkas teisel kohal sõitnud lätlane meie mehele lähenema. Kahele viimasele ringile minnes püüdiski Saicans Paadi kinni ja viimase ringi keskel pääses ta eestlasest ka mööda. Paat olukorraga leppida ei kavatsenud ja kaks kurvi enne sõidu lõppu üritas ta ise lätlaseest mööduda. Tulemuseks oli kokkupõrge ja mõlemad sõitjad kukkusid. Kiiremini sai liikuma Paat, kes esikoha endale sai. Saicansist jõudis mööda veel ka Ozolins.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Paat, teise koha sai 42 punktiga Saicans ja kolmanda koha 37 punktiga Ozolins.


Travis Leok

85cc klassi avasõidus jätkus seekord põnevust vaid avaringiks. Kvalifikatsiooni parim Lucas Leok asus esimeste hüpete järel sõidu liidriks ja teise koha võttis sisse Travis Leok. Travis leidis aga juba esimesel ringil võimaluse Lucasest mööduda ning ta asus sõitu juhtima. Liidrikohta hoidis ta enda käes sõidu lõpuni. Lucas Leok lõpetas sõidu teisena ja Enriko Peilman kolmandana.

85cc klassi teist sõitu asus stardi järel juhtima Marten Raud. Juba avaringil möödusid temast aga Lucas Leok ja Travis Leok. Ka Lucas ei saanud liidrikohta pikalt nautida, sarnaselt avasõidule sõitis Travis temast mööda. Ülejäänud sõit oli juba Travise kontrolli all ja ta võttis kindla esikoha. Lucas Leokile teine koht ja Peilmanile taas kolmas koht.

Etapivõidu teenis 50 punktiga Travis Leok, teine oli 44 punktiga Lucas Leok ja kolmas 40 punktiga Enriko Peilman.

65cc klassis valitses esimest sõitu Theo Kolts. Teisena lõpetas avasõidu Gregor Lootus ja kolmandana Enri Lustus. Ka teist sõitu asus juhtima Kolts, kes jälle võidu suunas liikuma hakkas. Eelviimasel ringil Kolts aga kukkus ja tal tuli lõpuks leppida alles neljanda kohaga. Sõidus teenis esikoha Lootus, teine oli Lustus ja kolmas Robin Robert Mooses.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Lootus, teise koha sai 43 punktiga Kolts ja kolmanda koha 42 punktiga Lustus.

Veteranide klassi avasõitu asus juhtima soomlane Matti Korkeamäki. Sõidu alguses hoidis teist kohta Jako Tsäko, kuid temast möödus peagi Dmitri Vinogradov. Vinogradov pääses sõidu keskel mööda ka soomlasest ning võttis lõpuks esikoha. Korkeamäki lõpetas sõidu teisena ja Priit Palatu kolmandana. Veteranide klassi teises sõidus võitlesid esikoha eest Vinogradov ja Palatu. Peale jäi Vinogradov, kes 50 punktiga ka esikoha päeva kokkuvõttes teenis. Palatu lõpetas sõidu teisena ja oli teine 42 punktiga etapi kokkuvõttes. Kolmandana lõpetas sõidu Korkeamäki, kes tuli ka etapi kokkuvõttes 42 punktiga kolmandaks.

MX Hobi klassis teenis esikoha Carl-Markus Merits, teise koha sai Aron Annerviek ja kolmanda koha Oliver Leppik.