Eesti noored võistlesid Juunioride maailmameistrivõistlustel Rumeenias

Möödunud nädalavahetusel toimusid Rumeenias juunioride motokrossi maailmameistrivõistlused. Noorte jaoks hooaja kõige tähtsamal võistlusel tegi meie parima tulemuse 85 klassis võistelnud Travis Leok, kes sai võistluse kokkuvõttes kuuenda koha. 65 klassis tuli Gregor Lootus kümnendaks.

85 masinaklassi esimesse kvalifikatsioonigruppi kuulusid meie sõitjatest Paul Raid ja Marten Raud. Kummalgi poisil ei õnnestunud sellist ringiaega välja sõitja, mis otse finaalsõitudesse neid viinud oleks. Raid sai kirja 22. aja ning Raud 27. aja.

B grupis tegi korraliku tulemuse Travis Leok, kes üheksanda ringiajaga otse finaali pääses. Napilt jäi finaalikohast puudu Enriko Peilmanil, kes 19. ringiaja välja sõitis. Aston Allas oli kahekümneneljas.

Last Chance sõidus oli vaja tulla esimese nelja sekka, et finaali saada. Sellega sai hakkama Peilman, kes sõidu kolmandana lõpetas. Raid jäi napilt viiendaks ning ta oli esimene reserv. Aston Allas lõpetas sõidu kaheksandana ja tema jaoks oli nädalavahetus lõppenud.

Esimeses põhisõidus tegi väga hea stardi Travis Leok. Ta võttis avaringil sisse kuuenda koha ja see andis talle võimaluse kõrgete kohtade eest kogu sõidu võidelda. Esimeste ringide järel langes Travis seitmendaks, kuid tugeva sõidu lõpuga tõusis ta lõpuks viiendale kohale. Peilman oli stardi järel viimaste seas ja sõiduga õnnestus tal tõusta 28. kohale. Esikoha teenis hollandlane Dani Heitink, teine oli šveitslane Ryan Oppliger ja kolmas hollandlane Dean Gregoire.

Teises sõidus Leok nii head algust ei teinud, kuid esikümne piirile pääses ta siiski. Sõidu jooksul õnnestus tal mõned möödasõidud teha ja finishisse jõudis Leok seitsmendana. Peilman lõpetas sõidu 25. kohal ja teise sõitu peale saanud Raid oli kolmekümneesimene. Kindla esikoha võttis teises sõidus belglane Jarne Bervoets, teise koha sai Heitink ja kolmanda Gregoire.

Võistluse kokkuvõttes tuli Travis Leok 30 punktiga kuuendale kohale. Ühtlasi oli see ka eestlastest parim tulemus kõikide klasside peale. Peilman oli võistluse kokkuvõttes kahekümnekuues ja Raid kolmekümneteine. Maailmameistriks krooniti 47 punktiga Heitink, teise koha sai 40 punktiga Bervoets ja kolmanda koha 40 punktiga Gregoire.

125 osales finaalis viis Eesti sõitjat. Laupäevasteks ajasõitudeks olid võistlejad jaotatud kahte grupp. Esimeses grupis oli meie sõitjatest parim Richard Paat, kes sai 15. ringiaja. Finaalikoha tagas endale ka Sebastian Leok, kes oli seitsmeteistkümnes. Kaspar Uibu sõitis välja 22. aja ning Tristen Mardo 25. aja ja neil tuli minna Last Chance sõitu. Grupi kiireim oli prantslane Mathis Valin.

B gruppi kuulus meie sõitjatest ainsana Romeo Pikand. Tal õnnestus parimal ringil näidata paremuselt üheksateistkümnendat aega ja ka tal tuli Last Chance sõitu minna. Last Chance sõidus sai Pikand neljanda koha ja sellest piisas, et pääseda põhisõitudesse. Mardo ja Uibu võistlus lõppeski selle sõiduga. Mardo oli sõidus kümnes ja Uibu kaheteistkümnes.

Esimest finaalsõitu alustas meie poistest kõige paremini Leok, kes avaringil top 20 piirimail asus. Enamuse sõidust võitleski Leok pääsu eest 20 parima sekka ning lõpuks see tal ka õnnestus, finishisse jõudis Sebastian üheksateistkümnendana. Richard Paat lõpetas sõidu 23. kohal ja Romeo Pikand 28. kohal. Stardist kuni finishini juhtis sõitu Mathis Valin, teine koha sai Simone Mancini (Itaalia) ja kolmanda koha Nicola Salvini (Itaalia).

Teises sõidus sai kõige paremini stardist minema Pikand, kes esimeste ringide järel 19. kohale tõusis. Sõidu keskel andis ta kahjuks mitu kohta ära ja finishis oli ta kahekümneesimesena. Sõidu järel määrati talle aga reeglite rikkumise tõttu karistus, mis kukutas Pikandi 32. kohale. Parima tulemuse sai lõpuks Leok, kes Pikandi karistuse järel ise 21. kohale tõusis. Richard Paat lõpetas sõidu 24. kohal. Taas asus stardi järel sõitu juhtima Valin, kuid juba teisel ringil möödus temast lätlane Janis Martins Reisulis, kes sõidu lõpuks ka kindlalt võitis. Valin tuli finishisse teisena ja Francisco Garcia (Hispaania) kolmandana.

Maailmameistriks krooniti 47 punktiga Valin, teise koha sai 39 punktiga Reisulis ja kolmanda koha 37 punktiga Mancini. Meie parim oli Sebastian Leok, kes 2 punktiga 25. koha sai. Paadile läks kirja 29. koht ja Pikandile 34. koht.

65 klassi kvalifikatsioonis oli A grupis meie sõitjateist kõge kiirem Gregor Lootus, kes sai parimal ringil kirja üheksanda aja. Johann Hansman oli smas grupis kahekümneteine ja tal tuli minna Last Chance sõitu.

Teises grupis tagasid otse pääsu finaali Robin Robert Mooses ja Enri Lustus. Mooses oli üheksas ja Lustus üheteistkümnes. Karl Kristman jäi 21. kohale. Last Chance sõit õnnestus Kristmanil aga väga hästi ja ta sai seal kolmanda koha ning pääses samuti finaalsõitudesse. Hansman oli sõidus viies ning jäi esimeseks reserviks.

Avasõidus meie poistest keegi head starti teha ei suutnud. Kõige parimini sai minema Mooses, kes avaringi järel 19. kohta hoidis. Sõidu jooksul õnnestus tal teha mõned möödasõidud ja Mooses tuli finishisse 16. kohal. Kohe tema seljataga lõpetas sõidu Lootus. Ka Lustusel õnnestus punktikohale tõusta ja ta jõudis finishisse 19. kohal. Kristman lõpetas sõidu 31. kohal. Kaksikvõit läks lätlastele, esimesena lõpetas sõidu Patriks Cirulis ja teisena Rainers Grasis. Kolmas oli ameeriklane Easton Graves.

Teises sõidus tegi korraliku stardi Lootus, kes avaringil 13. kohal oli. Esimestel ringidel tegi Gregor marulist tempot ja hulga möödasõite ning lõpuks õnnestus tal koguni viiendale kohale tõusta. Väga hea sõidu tegi ka Mooses, kes tuli finishisse kaheteistkümnendana. Lustuse sõit ebaõnnestus ja ta jäi 36. kohale. Kristman katkestas sõidu juba avaringil. Esikoha teenis taas Cirulis, teine oli Graves ja kolmas Francesco Assini (Itaalia).

Võistluse kokkuvõttes oli meie parim Lootus, kes 20 punktiga kümnenda koha sai. Mooses tuli 14 punktiga 15. kohale ja Lustus 2 punktiga 25. kohale. Kristman sai kirja 40. koha. 50 punktiga tuli esikohale Patriks Cirulis, teise koha sai 42 punktiga Graves ja kolmanda koha 32 punktiga Assini.