Äksi krossirajal sõideti ENKV 7. etapp

Pühapäeval 10. septembril toimus Äksi krossirajal Eesti Noorte Karikavõistluste seitsmes etapp. Kuna võistlusklasse oli kavas palju, siis oli korraldaja jaganud päeva kahte osasse. Ühed klassid sõitsid hommikul ja teised õhtupoole. Kogu päev toimis ladusalt ning sõitjad said nautida suurepärasi olusid ning rada.

Kõige kiiremas noorte klassis 85cc käis rajal 20 võistlejat. Suurimateks favoriitideks esikohale olid Aston Allas ja Enriko Peilman, kuid oma sõna oli öelda ka esimest võistlust 85 klassis teinud Robin Robert Moosesel. Esimest võistlussõitu asuski juhtima Mooses, kes suutis esikohta enda käes üsna mitu ringi hoida. Peagi said aga Peilman ja Allas Moosesest ikkagi mööda. Peilman läkski vaikselt oma teed ning teenis esikoha. Allas lõpetas sõidu teisena ja Mooses kolmandana.

Teises sõidus pandi kaks esimest kohta paika juba üsna varakult. Peilman asus avaringil sõidu liidriks ja Allas asus teda jälitama. Allas suutis terve sõidu liidri tempos küll püsida, kuid esikoha võttis ikkagi Peilman. Kolmandat kohta hoidis pikka aega Marten Raud, kuid sõidu lõpus möödus temast Mooses, kes ise kolmandana finishisse tuli.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Peilman, teise koha sai 44 punktiga Allas ja kolmanda koha 40 punktiga Mooses. Juunioride arvestuses oli parim Allas, teise koha sai Mooses ja kolmanda koha Raud. 85 klassi üldliider on 33 punktiga Peilman, teisel kohal on 270 punktiga Allas ja kolmandal kohal 234 punktiga Raud.

Kuna Mooses kolis suuremasse klassi ära, siis 65cc klassis toimus võitlus poodiumi kohtade nimel eelkõige kolme poisi vahel. Avasõit kujuneski esikoha nimel väga võitluslikuks ja põnevaks. Sõitu asus juhtima Gregor Lootus, talle järgnesid Enri Lustus, Rasmus Näär ja Theo Kolts. Näär langes kukkumisega kohe sõidu alguses kõrgest mängust välja ja ning ette jäi kolmik, kes hakkas ratas rattas tihedalt võidu sõitma. Poisid püsisid koos kogu sõidu vältel, kuid kohamuutusi teha ei suudetud. Lootus tuli finishisse esimesena, kohe tema seljataga teisena Lustus ja kolmandana Kolts.

Teist sõitu asus juhtima Kolts, kuid ta ei saanud liidrikohta pikalt nautida, sest juba teisel ringil tõusis liidriks taas Lootus. Kolmanda koha võttis sisse Lustus, kes sõidu edenedes aga kahest esimesest vaikselt maha hakkas jääma. Kolts ei lasknud Lootusel aga hetkegi kergemalt hingata ja survestas liidrit kuni lõpuni. Esikoht Lootuse käest tal siiski ära napsata ei õnnestunud ja finishis eraldas kahte esimest vaid 0,8 sekundit. Kolmandana lõpetas sõidu Lustus.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Lootus, teine oli 42 punktiga Kolts ja kolmas 42 punktiga Lustus. Juunioride arvestuses oli parim Kolts, teise koha sai Erki Raudnagel ja kolmanda koha Rasmus Näär. Karikavõistluste üldliider on 248 punktiga Lustus, teisel kohal on 232 punktiga Lootus ja kolmandal kohal 189 punktiga Kolts.

50cc klassis võitja suhtes üllatusi ei toonud. Klassi kindel liider Ruben Tees jätkas oma valitsemist ka Äksis. Avasõitu asus ta kiirelt juhtima ja läks koheselt ka oma teed ning võttis lõpuks suure edumaaga esikoha. Teist kohta hoidis esimese poole sõidust enda käes Henry Järv, kuid sõidu keskel möödus temast Ron Tiisler. Tiisler tuligi lõpuks finishisse teisena ja Järv kolmandana.


50cc klassi valitseja Ruben Tees

Ka teises sõidus Tees avaringil liidrikoha enda kätte ja läks seejärel kõigil kiirelt eest ära ning taas kuulus talle ülekaalukas esikoht. Teise koha võttis sõidu edendes sisse avasõidu neljas Jaan Aron Vahter, talle järgnesid Järv ja Tiisler. Tiisler tegi mis suutis, aga sel korral tal teisele kohale tõusta ei õnnestunud. Vahter ja Järv punnisid kõvasti vastu ning suutsidki lõpuks teisena ja kolmandana sõidu lõpetada.

Etapi kokkuvõttes tuli esikohale 50 punktiga Tees, teise koha sai 40 punktiga Vahter ja kolmanda koha 40 punktiga Järv. Samade punktidega jäi neljandaks Tiisler. Karikavõistluse arvestuses tõusis uueks liidriks 300 punktiga Tees, samade punktidega on teisel kohal Tiisler. Kolmandat kohta hoiab 241 punktiga Vahter.

50 Mini klassi arvestuses teenis esikoha 50 punktiga Kristiina Reintam, teise koha sai 44 punktiga Sebastian Ojassalu ja kolmanda koha 40 punktiga Tairon Muttik. 50 PW klassis oli parim 50 punktiga Devon Pilv, teiseks tuli 44 punktiga Kevin Kesa ja kolmandaks 40 punktiga Kristen Jalast.

Quad 100 klassis oli sel korral rajal vaid 5 võistlejat. Mõlemad sõidud võitis Pätrik Ilm, kes tuli 50 punktiga ka esikohale. Avasõidus kolmas olnud ja teise sõidu teisena lõpetanud Brent Saul teenis 42 punktiga teise koha. Kolmas oli 40 punktiga Sebastian Pedras, sõidud lõpetas ta teisena ja neljandana. Kuna Marten Kähri rajal ei olnud, siis tõusis Ilm 238 punktiga klassi ainuliidriks. Teisel kohal on 200 punktiga nüüd Saul ja kolmandal kohal 188 punktiga Kähr. Quad Junioride klassi ainus võistleja oli Ruben Vestung.

ATV Laste klassi avasõidu võitis Lars Landmann, teise koha sai lätlane Arturs Upitis ja kolmanda koha lätlane Roberts Valdmanis. Teises sõidus oli parim Upitis, teisena lõpetas Landmann ja kolmandana Dominic Hünev. Kokkuvõttes kuulus esikohta 47 punktiga Upitisele, teine oli 47 punktiga Landmann ja kolmas 36 punktiga Egert Sutt. Juunioride arvestuses oli parim Kren Astok, teise koha sai Paul Pärtel Koho ja kolmanda koha Arti Luts.

ATV Hiinakate klassi parim oli Randel Sepp, teise koha sai Rocco Kübarsepp ja kolmanda koha Tarvi Tiidussalu.

Pitbike MX klassis olid puudu mitmed kiiremad ja nii võitlesid esikohale eelkõige Matis Heinpõld ja Marko Lepik. Heinpõld võitis mõlemad sõidud Lepiku ees ja teenis 50 punktiga esikoha. Lepik teenis omakorda esikoha 35+ klassi arvestuses. Pitbike MX põhiklassi arvestuses tuli teiseks Keiro Usin ja kolmandaks Kaimar Lillemäe. 35+ klassi arvestustes teenis teise koha Romet Ahi ja kolmanda koha Toomas Raba. Juunioride klassis oli parim Henry Küper, teise koha sai Mattias Palmiste ja kolmanda koha Eleanora Maiste.

Pitbike Semi 88 klassis oli mõlemas sõidus parim Mikk Pinsel ja talle kuulus 50 punktiga esikohta. Teiseks tuli 44 punktiga Kristel Raba ja kolmandaks 40 punktiga Kristo Hint. Raba oli mõlemas sõidus teine ja Hint kolmas. Juunioride arvestuses oli parim Samuel Sarv, teise koha sai Markus Mettus ja kolmanda koha Aleksander Hüva.

Naisi käis Äksis rajal seitse. Esikoha võttis mõlemas sõidus Martha Koort, kes tuli 50 punktiga ka esikohale. Mõlemad sõidud lõpetas teisena Keity Kuus ja päeva kokkuvõttes kuulus talle 44 punktiga teine koht. Kolmandale kohale võitlesid Enelin Herman ja Juta Saan. Kui avasõidus õnnestus kolmandana lõpetada Hermanil, siis teises sõidus võitles Saan (38 punkti) ennast kolmandaks ja teenis tänu sellele kolmanda koha ka päeva kokkuvõttes.

Isade klassis oli parim Riko Muttik, teise koha sai Kristo Saag ja kolmanda koha Lauri Tusis. MX Open klassi arvestuses võitis Kaspar Uibu, teise koha sai Maksim Kaljula ja kolmanda koha Kenar Koltsov.

Quadidel oli võidukas Rasmus Sõna, teise koha sai Janek Vernik ja kolmanda koha Joonas Avaste. Quad B klassis oli kiireim Kevin Raun, teise koha sai Karl Koho ja kolmanda koha Martten Tintso.

Kaheksas etapp sõidetakse 17. septembril Maardu krossirajal.

Äksi krossi detailsed tulemused leiab siit https://beta.speedhive.com/events/2389447