Motokrossi Eesti Meistrivõistluste avaetapp sõideti Karksi-Nuias

Sel nädalavahetusel toimub Karksi-Nuias Ainja krossirajal motokrossi Eesti meistrivõistluste esimene etapp. Laupäeval, 18. mail käisid rajal sooloklasside sõitjad. Kõige kiiremas MX Open klassis teenis etapivõidu Meico Vettik, MX2 klassis oli parim Martin Michelis.

MX Open klassi ajasõit ise oli juba tõeline põnevuslahing. Sõitjad parandasid pidevalt oma ringiaega ja liidrikoht vahetus pidevalt. Lõpuks suutis parima aja välja sõita Gert Krestinov, ülinapilt jäi teiseks Meico Vettik ja kolmandaks Hardi Roosiorg. Ajasõidu lõpuks mahtus koguni kaheksa kiireimat sõitjat 1,1 sekundi sisse.

Esimese sõidu stardis põrkasid mitmed sõitjad omavahel kokku, kui kõik jäid õnneks püsti. Parim start õnnestus teha Indrek Mägil, talle järgnesid Hardi Roosiorg ja Tanel Leok. Mägi pikalt oma liidrikohta nautida ei saanud, sest Roosiorul oli kiire ning ta võttis esikoha endale. Samal ajal tuli tagant poolt veel agressiivsemalt Meico Vettik. Avaringilt viiendana tagasi tulnud Vettik hakkas iga ringiga kohta parandama ja peagi oli ta juba teisel kohal. Ei leppinud Vettik ka Roosioru seljataga sõitmisega ning ta tõusis üsna peagi liidriks. Vettiku juhtimisel hakkas duo teistega vaikselt vahet suurendama. Roosiorg suutis liidril pidevalt järel püsida ja esikoha saatus jäigi nende otsustada. Vettik ühtegi viga sisse ei lasknud ja ta hoidis liidrikohta lõpuni enda käes, Roosiorg lõpetas sõidu teisena. Kolmandale kuni viiendale kohale võitlesid Leok, Uldis Freibergs ja kehva stardi teinud Gert Krestinov. Viimasele ringile läks Leok veel kolmandana, kuid ilma esipidruita Tanelist pääses mööda nii Freibergs kui ka Krestinov.

Teise MX Open klassi sõidu alguses toimus suur kukkumine, kus osalesid Tanel Leok ja Gert Krestinov. Kahjuks murdis Krestinov kukkumisega rangluu ja tema jaoks oli päev lõppenud. Üsna lähedal esimesele kukkumise pani külje korralikult maha ka Hardi Roosiorg. Leok ja Roosiorg said mõlemad mõne aja pärast liikuma. Roosioru sõidust ei tulnud samuti enam midagi kahjuks välja, kuna tema ratas sai kannatada ja boksis kaotas ta kõvasti aega, et seda taas sõidukorda saada. Liidrikoha võttis enda kätte Mägi, talle järgnesid Vettik ja Lusbo. Vettik tõusis üsna kiirest sõidu liidriks ning hakkas teistega vahet suurendama. Sõidu edenedes hakkasid Mägi ja Lusbo aga liidrile taas lähenema ning suutsid ta lõpuks ka kinni püüda. Kõige värskem oli lõpus Lusbo, kes esmalt möödus Mägist ning seejärel ka Vettikust ja võttis ülimagusa sõiduvõidu. Vettik tuli finishisse teisena. Kõva sõidu tegi ka Leok, kes esmalt neljandaks tõusis ja sõidu lõpus ka Mägist mööduda suutis.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Vettik, teise koha teenis 39 punktiga Lusbo ja kolmanda koha 36 punktiga Leok. MX Open Local klassi parim oli Jüri Triisa, teise koha sai Aleksei Vinogradov ja kolmanda koha Henri Haramaa.

MX2 klassi ajasõidus näitas parimat aega lätlane Markuss Kokins. Teise ja kolmandana aja sõitsid välja Joosep Pärn ja Martin Michelis. Esimese sõidus stardis kukkus Pärn, kes pidi sõitu seejärel viimaselt kohalt alustama. Liidrikoha võttis enda kätte Kokins, teine oli Michelis ja kolmas Richard Paat. Esimesed kaks hakkasid kiirelt teistel eest ära liikuma ja esikoha lahingusse keegi teine ei sekkunudki. Michelise prillid said kohe sõidu alguses kannatada, kuid see ei seganud tal lätlast pikka aega survestamast. Sõidu keskel kandiski see vilja ja Michelis tõusis sõidu liidriks. Oma positsiooni hoidis ta seejärel kuni sõidu lõpuni. Kokins lõpetas sõidu teisena ja hea lõpu teinud Jan Jakobson kolmandana.

MX2 klassi teine sõit algas üsna sarnaselt avasõidule. Stardivõidu võttis Kokins, talle järgnesid Michelis, Jakobson ja Paat. Michelis oli kohe sõidu alguses väga kiire ja ta pääses lätlasest kohe mööda. Pikka aega sõitis esikolmik seejärel samas järjestuses kuni lätlane kukkus ja neljandale kohale langes. Esimesena tuli lõpuks finishisse Michelis, teisena Jakobson ja kolmandana Paat.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Michelis, teise koha sai 42 punktiga Jakobson ja kolmanda koha 40 punktiga Kokins.

125cc klassis tegi avasõidus hea alguse Enriko Peilman, kuid ta langes sõidu lõpuks neljandale kohale. Sõiduvõidu teenis lõpuks Tarvis Leok, teise koha teenis lätlane Jekabs Kubulins ja kolmanda koha Raivo Laicans.

125cc klassi teises sõidus pidasid kõva lahingu esikoha peale Laicans ja Travis Leok. Lätlane suutis pikka aega esikohta enda käes hoida, kuid Leok oli tal pidevalt seljataga. Lõpuks kandis Leoki surve vilja ja ta suutis lätlasest mööduda ning võttis lõpuks ka esikoha. Laicans tuli finishisse teisena ja Peilman kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Travis Leok, teise koha sai 42 punktiga Laicans ja kolmanda koha 38 punktiga Peilman.

85cc klassis oli oodata suurt võitlust esikohale Lucas Leoki ja lätlase Jekabs Hudolejsi vahel. Ajasõidus suutiski lätlane esimese aja välja sõita. Esimeses võistlussõidus tegi super stardi Lucas Leok, kes sõitu juhtima asus. Talle järgnesid Hudolejs ja Aston Allas. Kaks esimest hakkasid vaikselt teistel eest ära liikuma. Ka Leok suutis lätlasega vaikselt vahet suurendanda ning Hudolejsi kukkumise järel oligi Leoki esikoht kindlustatud. Korraks neljandale kohale kukkunud Hudolejs võitleks lõpuks ennast tagasi teiseks ja Allas tuli finishisse kolmandana.

Teise sõidu algus ebaõnnestus Lucas Leokil täielikult ja ta oli stardi järel alles esikümne piiril. Hudolejs pääses sõitu juhtima ja hakkas kohe ka oma liidrikohta kindlustama. Iga ringiga vahe suurenes järgnevatega ja näis, et tema võidus pole mingit kahtlust. Leok samal ajal parandas pidevalt positsiooni ja jõudis varsti juba teisele kohale. Siis tabas lätlast aga ebaõnn, sest tema tsikli esiamort otsustas töö lõpetada. Leok sõitis vahe kohe kinni ja ja pääses lätlasest ka mööda ning võttis taas sõiduvõidu. Lonkavast lätlasest pääses mööda ka Aston Allas.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 50 punktiga Lucas Leok, teise koha sai 42 punktiga Allas ja kolmanda koha samade punktidega Hudolejs.

65cc klassis käis esikoha heitlus kahe sõitja vahel, nendeks olid Erki Raudnagel ja Rasmus Näär. Avasõidus juhtis mõnda aega Raudnagel, kuid lõpuks võttis sõiduvõidu ikkagi Näär. Teises sõidus pääses Näär kiiremini liidriks ja ja kuigi Raudnagel oli tal koguaeg seljataga, siis esikoht läks ka sel korral Näärile. Avasõidu lõpetas kolmandana Johann Hansman, kuid teises sõidus ta punkte ei teeninud. Kolmandaks tuli päeva kokkuvõttes hoopis Kristofer Valk, sõitudes oli ta viies ja kolmas.

Veteranide 40+ klassis oli kohal enamik meie kiiremaid ja lisaks neile juba tuttav soomlane Matti Korkeamäki. Esimeses sõidus võttis juhtkoha enda kätte Priit Palatu. Eelmise hooaja meister Dmitri Vinogradov tegi kohe sõidu alguses apsaka ning langes seitsmendale kohale. Kiiret sõitu näitas Jaanus Koval, kes kolmandalt kohalt mõne ringiga liidriks tõusis. Samal ajal parandas positsiooni ka Vinogradov, kes lõpuks Kovali järele teisele kohale tõusis. Kolmanda koha teenis avasõidus Jako Tsäko.

Teises sõidus teenis stardivõidu Korkeamäki, kuid koheselt võttis esikoha enda kätte Koval. Parema alguse tegi ka Vinogradov, kes kiirelt teisele kohale tõusis. Esimese poole sõidust saigi Koval juhatada, kuid sõidu teises pooles oli Vinogradov värskem ning ta teenis magusa sõiduvõidu. Koval lõpetas sõidu teisena ja Korkeamäki kolmandana.

Etapi kokkuvõttes teenis esikoha 47 punktiga Vinogradov, teise koha sai samade punktidega Koval ja kolmanda koha 36 punktiga Korkeamäki. 50+ klassi parim oli Erki Privoi, teise koha teenis Aivo Rabbi ja kolmanda koha Artur Krõlov.

Homme tulevad Karksi-Nuias rajale külgvankrid ja quadid. Lisaks tulevad veel starti 50cc klassi sõitjad ja Naised.

Tänased detailsed tulemused leiab siit https://speedhive.mylaps.com/events/2615079