MOMU Mootorispordi Muuseum tähistas näituse avamisega Kalevi Suursõidu 65. aastapäeva

3. juulil avati MOMU Mootorispordi Muuseumis näitus, mis on pühendatud Kalevi Suursõidu 65. aastapäevale.

Eestlaste identiteedi oluline osa on seotud spordiga. Ühelt poolt töötahe, mida aastasadu oli kasvatanud, raske rügamine põllul, metsas või merel. Teiselt poolt tarkus, sest loodus ei andnud meile midagi niisama. Ka sport on nõudnud alati samu omadusi ning mõistust ja kätt õiges suhtes. Eriti tuleb see välja mootorispordis, mida meie kaasmaalased on harrastanud juba 19. sajandi lõpust. Aegade jooksul kujunesid välja traditsioonid, mida aastakümneid elus hoiti. Üks väljapaistvamaid nendest on legendaarne Kalevi Suursõit 1959-2006. Suursõit ei tekkinud tühjale kohale. Eesti Vabariigis korraldati aastatel 1933-1939 Eesti Suursõite, mis olid osavõturohked ja pealtvaatajate hulgas väga populaarsed. Siiski ületas Kalevi Suursõit oma eelkäija nii kvaliteedilt, kui kvantiteedilt – rahvusvaheline formaat tõi kohale võistlejaid NSVL piiridest ja väljastpoolt. Vaba maailma esindasid Suursõitudel aastaid meie põhjanaabrid. Publikut tõi Kalevi Suursõit pea viiendiku Eesti elanikkonna võrra, tegemist on läbi aegade Eesti aladel toimunud suurimate meelelahutusürituste seeriaga. Tihti võrreldakse Kalevi Suursõitu ka Laulupeoga, seda nii publikuhuvi kui ka meie rahvusliku identiteedi hoidjana ja säilitajana. 

Näitus Kalevi Suursõit
2024. aastal tähistame legendaarse suurvõistluse ajalugu – osalenud sportlaste visadust ja võitlusvaimu, korraldajate poolt panustatud kirge ning kummardame sadade tuhandete fännide ees, kes alati kohal olid!
Näituseala loomine algas 2021. aastal, mil Tiiu Niglas ning aiadisainer Evely Ustav koos lõid MOMU Mootorispordi Muuseumi juurde Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringraja kujulise kõnnitee ning püsililledega ümbritsetud aia. 2024. aastal on võimalik lisaks niisama aias kulgemisele tutvuda ka killukesega Kalevi Suursõidu loost!

Jätkame Kalevi Suursõidu loo jutustamist ning palume kõigil, kel on fotosid või mälestusi, neid MOMU Mootorispordi Muuseumiga jagada.

Näituse meeskond:
Kuraator ja produtsent Tiiu Niglas
Istutusalade disainer Evely Ustav
Näitusetahvlite tekstid Aare Arula
Arhitekt Villem Tomiste
Kunstnik Henri Kutsar
Sepp Tauro Pungas
Valgustus Mariliis Kundla

Toetajad: Ustav Disain, Muinsuskaitseamet, Kalev AMK, Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioon, Eesti Autospordi Liit